10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálPécs egyik legmodernebb óvodáját és bölcsődéjét adták át

Pécs egyik legmodernebb óvodáját és bölcsődéjét adták át

A Budai Nagy Antal utcai óvoda és bölcsőde felújítását már nagyon várták, hiszen az intézmények gyakorlatilag megépülésük óta nem estek át komolyabb átalakításon. Most, a mintegy félmilliárd forint értékű beruházás után 250 apróság vehette birtokba a teljesen új épületeket. 

Az épületek szigetelést kaptak, kicserélték a nyílászárókat, a gépészeti és villamossági rendszereket, vadonatúj mosdókat, konyhát építettek, az óvoda emellett tornaszobával is gazdagodott – ilyen egység korábban nem volt az intézményben. Természetesen teljesen akadálymentesítették is a tanintézményeket. Megdöbbentő, de az 1970-es években felhúzott óvodát és bölcsődét akkoriban azbesztes palatetővel fedték le, ezt is lecserélték új, mérgező anyagokat nem tartalmazó tetőelemekre.

Páva Zsolt polgármester a bölcsőde átadóján hangsúlyozta, a városban már nagy szükség volt bizonyos köznevelési intézmények felújítására, így a Budai Nagy Antal utcai projekt zárása nagy siker és öröm a városvezetés számára.

– Hosszú ideje arra törekszünk, hogy Pécs valamennyi bölcsődéjét és óvodáját korszerűsítsük és megszépítsük. Ebben a célkitűzésben jól haladunk, de még messze a végső cél. Azonban úgy gondolom, számíthatunk a kormány támogatására e tekintetben – így a polgármester.

Őri László alpolgármester az óvoda ünnepélyes átadóján elmondta, két kisgyermekes édesapaként és városvezetőként egyaránt büszke arra, hogy mintegy két és félmilliárd forintból 12 óvoda és 6 bölcsőde felújítására volt lehetőség az elmúlt években, mely beruházások nagy része már meg is valósult. Hozzátette, hogy a Budai Nagy Antal utcai intézmények felújítását széles körű összefogás jellemezte, melyben az intézmények dolgozói és a szülők is részt vettek.

Lapunknak továbbá elmondta, az óvodák és bölcsődék felújítási programja kiemelkedik a városi fejlesztések közül, hiszen amikor ilyen típusú intézményeket újítanak fel, akkor gyakorlatilag a Pécsett gyermeket vállaló és nevelő családokat támogatják, akik a város jövőjét jelentik.

Végül az ünnepélyes átadót megkoronázó kulturális műsor előtt Hári József önkormányzati képviselő, a Kulturális és Köznevelési Bizottság tagja az óvoda udvarával kapcsolatosan osztotta meg terveit.

– Nagyon fontosnak tartom ezeket a felújításokat, hiszen a gyermekeink a bölcsődébe, majd az óvodába kerülve hagyják el gyakorlatilag először az otthoni környezetet, új közösségbe kerülnek, aminek során egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között töltik el a napjaikat. A modern, megszépült épületek mellett az udvarra is nagy hangsúlyt kell fektetni, így ha a következő ciklusban lehetőséget kapok rá, első döntésemmel 300 ezer forint értékben kívánok új játékokat vásárolni, valamint 300 ezer forintból új technikai berendezések beszerzésével szeretném támogatni az intézményeket – fejtette ki a képviselő.

Az ünnepi műsor keretében a Budai Nagy Antal utcai ovisok, valamint a Misina Táncegyüttes táncosai léptek fel, sőt, a PSN Zrt. munkatársa – melynek vezérigazgatója Vári Attila, aki szintén részt vett az ünnepségen – rögtönzött tornaórát is tartott a piciknek az egészségmegőrzés jegyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő