Nem egy embert érint a már jó pár éve közszájon forgó kérdés: mikor lesz vége az ingatlanárak emelkedésének? A szakértők már többször türelemre intettek: pár éven belül erős zuhanásnak indulnak majd az árak.

Az ingatlanok értékének változása hullámzó és ciklikus. A 2008-as gazdasági válság térdre kényszerítette a piacot, iszonyatos mélyrepülés vette kezdetét, ami olyan 2011-2012 körül ért a negatív csúcsra, ezután indult meg a szárnyalás, a máig tartó lendület.

hirdetés

Most viszont a tetőponton vagyunk, teljesen leállt a piac, a vásárlóerő is elérte a holtpontot, innen csak lefelé vezet az út – legalábbis az észérvek és a számok szerint. De a valóság is ezt igazolja?

Csúcsra futottak az árak, nehéz elfogadható áron lakást találni

Horváth Csaba ingatlanszakértő szerint valóban sok jel mutat arra, hogy az ingatlanpiaci ciklus csúcsát érhettük el 2018-ra. A számok, statisztikák is azt mutatják, hogy kifulladóban van az emelkedő szakasz. Ma már a hitelfelvételekhez az önerőt személyi kölcsönökből biztosítják, mert másképpen nem tudják előteremteni.

– Sosem egyenletesen megy végbe a növekedés-süllyedés: itt Pécsen például egy-másfél éves csúszással indultak el felfelé az árak. Amikor máshol már megugrottak, itt még mélyrepülésben voltak, most pedig – értelemszerűen – lehet, hogy máshol esni fognak, amikor nálunk a csúcsra érnek. Mindenesetre az előző év még az árak emelkedéséről szólt – mondta a szakértő.

Szerinte a kistelepüléseknél, vidéken rengeteg helyen stagnálás van évek óta, néhol süllyedés is látható, így ezekből a mutatókból nem szabad kiindulni. A fővárosi tendenciák mindig megelőzik a vidékieket, Budapesten most már több területen megálltak az árak, néhol pedig el is indultak lefelé.

– Más árulkodó számokat is fel lehet mutatni: míg az átlagos években hatszáz-hétszáz panellakást adtak el Pécsen, a csúcsidőszakban ez majdnem ezerötszáz is megvolt. A KSH legfrissebb, 2017-es adatai csökkenést jeleznek – tette hozzá Horváth Csaba.

A panelárak változása mindig jól mutatja, merre is tendál az ingatlanpiac

A számok tükrében

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban átlagosan 8,4 millió forintért keltek el Pécsett a lakások, 2014-ben ugyanez volt a szám, 2015-ben már 9,4, 2016-ban 10,3, 2017-ben pedig 11,6 millió forint. Szépen látszik az emelkedés.

EBBEN a cikkünkben részletesen górcső alá vettük a többéves számokat, pár érdekességgel: például 2010-ben egy kertvárosi panellakás ára 5-6 millió forint körül mozgott, 2017-ben már 10,3 millió volt átlagosan.

Hirdetés