Fiatal tehetségeket fedeznek fel a pécsi nyári táborban

Újabb állomásához érkezett a Tanítsunk Magyarországért tehetséggondozó program. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) mentorai nyári tábor keretében ismerkedtek meg általános iskolásokkal, hogy aztán felkészülten vágjanak neki a szeptembertől induló közös munkának.

Dunaszekcsőről, Kémesről, Bükkösdről, Nagypeterdről, Újpetréről, Egyházasharasztiból, Kétújfaluból, Drávaszabolcsról, Véméndről, Somogyapátiból, Baksáról, Magyarmecskéről, Versendről, Magyarszékről és Görcsönyből érkeztek gyerekek a PTE Sporttelepre, hogy játékos keretek között megismerkedhessenek a pécsi egyetemen tanuló, leendő mentoraikkal. 

Dr. György László államtitkár interaktív köszöntőjében azonnal megtalálta a gyerekekkel a közös hangot

A világon mindenhol, így Magyarországon is vannak munka- és továbbtanulási lehetőségektől távol eső településeken élő fiatalok. A Tanítsunk Magyarországért program arról szól, hogy még időben megmutassuk nekik, mennyi lehetőség áll előttük, ha jól választanak szakmát, vagy továbbtanulnak, mondta el a PTE által szervezett nyári tábor megnyitóján dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Hozzátette, a Tanítsunk Magyarországért egyedisége abban rejlik, hogy az iskolarendszerű oktatás és képességfejlesztés, valamint hagyományos tehetséggondozás helyett a 7-8. osztályos diákokkal egyetemista hallgatók foglalkoznak heti rendszerességgel.

– A korosztályt ismerve úgy látjuk, könnyebben kialakul a bizalom, ha a segítség egy korban hozzájuk közelebb állótól érkezik, aki ugyanakkor már elért valamit az életben, és akiből emiatt példakép válhat – fűzte hozzá az államtitkár.

A gyerekek mentoraik segítségével mentek végig a számukra kialakított akadálypályán

– Azért jelentkeztem mentornak, hogy minél több gyakorlatot szerezzek a gyerekekkel való közös munkában, mielőtt tanárként kezdenék dolgozni, a felkészítő kurzus alatti hospitáció nagyon hasznos volt, most pedig még több fiatallal ismerkedhetünk meg a táborban. Mivel a kezdeményezés még gyerekcipőben jár, van egy kis fejetlenség, de ez biztosan jobb lesz idővel – mondta el lapunknak Kiss Bence német tanárszakos hallgató, aki közel 10 gyermekkel foglalkozik a program alatt.

A programról korábban dr. Gerner Zsuzsanna a PTE Tanárképző Központ főigazgatója beszélt a PécsTV adásában:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által életre hívott Tanítsunk Magyarországért program keretében a következő tanévtől mintegy 1200, a munka és továbbtanulási lehetőségektől távoli kistelepülésen élő 7. osztályos kisdiákot mentorál majd az a több mint 300 egyetemi hallgató, aki sikeresen elvégezte a Tanítsunk Magyarországért egyetemi kurzust a programban részt vevő négy egyetem (Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Pécsi Tudományegyetem) egyikén.
A csapatbeosztás után mindenki Tanítsunk Magyarországért pólót kapott
Dr. Betlehem József a PTE nevében köszöntötte az egybegyűlt diákokat
Dr. György László államtitkár még néhány játékot is kipróbált

Hirdetés