Folytatódnak az egyeztetések: kérdőívet küld az önkormányzat a pécsi cégeknek

A városvezetés kiemelten fontosnak tartja a folyamatos kapcsolattartást és információáramlást az önkormányzat és a pécsi vállalkozások között, ezért a jövő héten újabb kérdőívben fordul a városban működő cégek felé. Az önkormányzat sajtóközleménye.

A pécsi önkormányzat szakértők bevonásával első ízben 2020 nyarán küldött ki kérdőíveket a pécsi vállalkozásoknak. Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere emlékeztetett: ennek a felmérésnek köszönhetően tudta az önkormányzat előre, pontosan mérni például azt, hogy milyen hatással lesz a koronavírus a pécsi vállalkozások lehetőségeire, és így az önkormányzat iparűzési adóbevételére.

Az önkormányzat azóta nagyobb pécsi cégek fejlesztési potenciáljával kapcsolatban is indított egy felmérést, az Agrárkamarával közös kérdőívben pedig arra keresi a választ: milyen infrastrukturális és egyéb fejlesztések segítenék a jövőben a pécsi és környékbeli kistermelőket abban, hogy eljussanak a pécsi piacokra.

– Pécs vezetése fontosnak tartja a folyamatos kapcsolattartást és információáramlást az önkormányzat és a gazdasági szereplők között. Ennek érdekében a jövő héten újabb online kérdőív kitöltésére invitáljuk a pécsi vállalkozásokat – mondta Ruzsa Csaba.

Az alpolgármester elmondta: a kérdőívnek, amelyet az önkormányzat Gazdaságfejlesztési Főosztálya a Helyi Gazdasági Válságkezelő Tanács bevonásával készített, két fő célja van.

  • Egyrészt arra keres választ, hogy miként tervezik a pécsi vállalkozások a járvány utáni újranyitást, hogyan látják a terveiket. Ezekre az alapadatokra azért van szükség, hogy a város reálisan tudja megítélni idei költségvetési helyzetét.
  • A másik fontos cél, hogy kiderüljön: milyen eszköztárral készüljön Pécs a 2021-27-es Európai Uniós ciklusra annak érdekében, hogy a pécsi kis- és középvállalkozásokat helyzetbe tudja hozni, valóban hatékonyan tudja fejlesztésekhez, forrásokhoz segíteni őket.

– Több pécsi cég javaslatára már folyamatban van helyi szabályzatok módosítása, de fontosnak tartjuk, hogy ezeket a szabályozásokat külön megvizsgáljuk a 2021-27-es Uniós ciklus kapcsán is. Rákérdezünk arra is, hogy adminisztrációs könnyítéseket, infrastrukturális fejlesztéseket igényelnek-e a cégek. Érdekes lehet az is, hogy igénylik-e a helyi vállalkozások, hogy segítsünk termékeik bemutatásában, kommunikációban, esetleg csarnoképítéssel vagy bérbeadással, hogy igényelnek-e rendszeres tájékoztatást az uniós pályázati lehetőségekről. Látnunk kell továbbá, hogy a kkv-mércével mérve jelentős, 40-50 fős kapacitásbővítést tervező kisebb vállalkozások részére készülnünk kell-e valamilyen plusz támogatási konstrukcióval azért, hogy uniós fejlesztésekbe kezdhessenek – mondta az alpolgármester.

Az önkormányzat a kérdőivek kapcsán a tavalyi gyakorlatot követi: a nagyobb pécsi foglalkoztatókat közvetlenül is megkeresi, a többi vállalkozást pedig online csatornákon kéri meg, hogy töltsék ki az űrlapot.

A témát korábban ebben a cikkünkben is érintettük:

Megindultak az egyeztetések a jövőben tervezett pécsi fejlesztésekről

Hirdetés