Most futsz, gyúrsz, biciklizel? Ha igen, akkor…

…akkor, te nem tartozol a nagy átlagba. Az év elején – nyilván a karácsony utáni lelkiismeret-furdalás és az újévi fogadalmak miatt – ugyanis mindig tömve vannak a konditermek, majd szép lassan eltűnnek a hobbisportolók, hogy aztán a bikiniszezon kezdete előtt újra felbukkanjanak. Vajon minden évben ugyanazok a legkedveltebb időszakok? Pécsi személyi edzőt kérdeztünk arról, van-e értelme a pár hónapos kemény munkának, ha aztán több hónapnyi punnyadás következik, illetve mi határozza meg a pécsiek edzési szokásait.

Szinte minden korcsoportra, mind a középiskolásokra és egyetemistákra, mind a kisgyermekes szülőkre és az idősebb generációra vonatkozóan el lehet mondani, hogy ugyanazokban az időszakokban lepik el a konditermeket, majd tűnnek el hónapokra.

hirdetés

– Az időjárás és az ünnepek, iskolai szünetek határozzák meg leginkább azt, mikor vannak többen és mikor jóval kevesebben a fitnesztermekben. Ha a tavasz hamar köszönt be, sokan inkább a szabadba járnak futni vagy biciklizni az edzőterem helyett, a bikiniszezon közeledtével viszont újra rengetegen választják inkább a fitneszórákat. A leginkább holt időszak a július és az augusztus, akkor kevesen járnak gyúrni. Aztán szeptemberben visszatérnek a vendégek és egészen karácsonyig kitart a lelkesedés, majd az ünnepek után januárban folytatjuk a munkát – mondta el Pocsai Réka pécsi személyi edző.

Vannak időszakok, mikor gyakorlatilag üresek a pécsi edzőtermek

Hozzátette, az iskolai és egyetemi szünetek nem csak a diákokat, de családjaikat – főként a szülőket és nagyszülőket – is érintik. Ha ugyanis a gyerekek otthon vannak egy-egy ünnep miatt, a családtagok inkább otthon maradnak velük, nem pedig a konditeremben töltik az idejüket.

Kérdésünkre, hogy az időszakos edzések mennyire tesznek jót vagy rosszat az ember szervezetésnek, azt felelte, ha csak nem nagyon drasztikus módon vágunk bele vagy hagyjuk abba a sportot, nem lehet probléma. 

– Akkor lehet nagyobb gond, ha valaki nagyon kemény edzésbe és diétázásba fog, majd hirtelen abbahagyja azt. Leginkább az a veszély fenyeget, hogy hirtelen nagyon elhízik, más egészségre gyakorolt hatás nem valószínű – mondta a szakember.

Attól viszont mindenkit óva intett, hogy mindenféle divatos, hatalmas változást ígérő „csodaszerekkel” próbálkozzon, hiszen ezek akár a hormonháztartásra, akár az anyagcserére nagyon rossz hatással lehetnek. Rossz emésztés, hölgyeknél menstruációs zavarok, pattanások, pajzsmirigyproblémák is kialakulhatnak ezek miatt, illetve gyorsan felszaladhatnak a kilók, ha hirtelen hagyjuk abba a kondizást.

Talán lefogyunk egy időre a táplálékkiegészítők hatására, azonban hosszú távon nagyon veszélyesek

Hirdetés