Gulyás: pénteken meglehet a 4 millió beoltott, jönnek a nyitás következő lépései

Sokat tett a város a vendéglátóhelyek életben maradásáért

Íme a legfontosabb bejelentések a mai Kormányinfóról. 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, két kormányülés is volt az elmúlt nap, a járványhelyzetről tárgyaltak.

Oltások

A kormány azt állapította meg a tegnapi ülésen, hogy az unión belül kiemelkedő az oltások sebessége, Magyarország Máltával vezeti a rangsort. Csökkent a fertőzések és a halálozások száma is hazánkban. Mindenkit biztatnak, hogy regisztráljon.

Az oltásoknak köszönhető, hogy megkezdődhetett a lazítás, mondta Gulyás.

Az újraindítás következő lépései

A 4 millió beoltott holnap, azaz pénteken meglehet.

Az újraindítás legfontosabb lépései a következők lesznek röviden: a kijárási korlátozás éjfélre módosul, az üzletekben 11 óráig lehet vásárolni. Akinek van védettségi igazolványa, 11 óráig maradhat az éttermek belső terében, a szülők a kicsiket, 18 év alattiakat is vihetik magukkal. Szállodába, állatkertbe, moziba, színházba, sportlétesítményekbe is mehetnek a védettségi igazolvánnyal rendelkezők. További részletek az új intézkedésekről ide kattintva olvashatók.

A lakodalmak szervezésére való tilalmat 5 millió oltás elérésénél oldaná fel a kormány. Május 3. hétvégéig ezt a számot elérhetjük.

A közterületeken továbbra is kötelező a maszk használata. A csoportosulásra való előírások is egyelőre érvényben maradnak.

Akár egy héten belül oltáshoz juthatnak azok, akik regisztráltak.

A védettségi igazolványról

Gulyás elmondta, a védettségi igazolványokkal kapcsolatban nagyon sok panasz érkezett. Minden oltást a lehető leghamarabb kell rögzíteni az egészségügyi szolgáltatótérben, ezt követőn készítik el az igazolványt, 10 napon belül érkezik meg átlagosan. Mindent megtesznek azért, hogy pótolni lehessen a kártyákat, egy világos eljárásrendet alakít ki a kormány, az operatív törzs péntek kora reggeli ülésén tárgyalnak erről. Orbán Viktor ismerteti később a részleteket.

A védettségi igazolványokkal kapcsolatban elhangzott, kétoldalú megállapodásokat akarnak kötni az igazolvány elismeréséről: a dokumentummal járó jogosultságokat szeretnék kölcsönösen elismertetni más országokban is. Az Európai Unióban egyelőre nincs szabály erről, csak kezdeményezés. A lényeg az, hogy ugyanazokat a jogokat élvezhesse a védett személy a Magyarországgal szerződést kötő országban, mint itthon. Ez fordítva is így van. A külügyminiszter a mai nap folyamán bejelentést tesz minderről.

Az uniós kormányülésen az EU-helyreállítási alapjáról tárgyaltak, ez az újraindításhoz szükséges pénzalap, mely lassan elérhetővé válik. Mivel Gulyás szerint a járvány végéhez közeledünk, a pénzalapot is igénybe lehet venni.