Óriási hegyekben áll az építési hulladék, az abroncsok, sőt háztartási szemét az egykori A/1-es „Áper” laktanya elhagyatott területén. Ez azért furcsa, mert az országút túloldalán, egy köpésre tőle ott van a Dél-Kom Eperfás úti hulladékudvara, ami arra hivatott, hogy a lakossági hulladékoknak helyet adjon. De az óriási mennyiségű építési törmelék elhelyezésére is lenne lehetőség. Mindenesetre most már nem csak a laktanya épülete nyújt siralmas látványt, hanem a környezete is.

Fülöp Zoltán, a többek között az Eperfás úti hulladékudvart kezelő Dél-Kom hulladékátvételi és ártalmatlanítási koordinációs vezetője lapunknak elmondta, a telepen csak olyan hulladékokat tudnak fogadni, amiket nem szállítottak el a háztartásokból (olyan ártalmatlan vagy veszélyes hulladékok mint a gyógyszer, vegyszerek, elektronikai szemét, abroncsok, zöldhulladék avagy például felújítás során leverődött vakolat), vagy egy hosszabb idő folyamán összegyűltek. Fontos tudni, hogy ezek a létesítmények csak lakossági ügyfeleket szolgálnak ki, a vállalkozókra nem vonatkoznak.

(A beszállítható hulladékokról EZEN a linken olvashat.)

– Sokszor a vállalkozók – leggyakrabban karosszérialakatosok, nyílászárósok, burkolók – elmennek különféle lakossági kivitelezésekre, elkérik az elszállításért a díjat, majd megpróbálják bevinni a hulladékudvarba, ahol szembesülnek vele, hogy nem rakhatják le a szemetüket, így marad az illegális lerakó. Holott lenne rá lehetőségük, hogy például az óriási építési törmeléket, abroncsokat elhelyezzék: pusztán ki kellene vinni a Dél-Kom kökényi telephelyére, hulladéklerakójába, erre a telephelyre lakossági hulladék nem is vihető be. Csak hát ez messze esik a laktanyától – nyilatkozta Fülöp Zoltán.

Háztartási hulladék is borítja a gazos területet

– Azt hozzá kell tenni, hogy ezeknek van lerakási illetéke, csak nyilván ezt sokan nem szeretnék kifizetni, így keresnek városszerte elfekvő helyeket – mint az Áper-laktanya –, és ott elindul egy lerakási hullám. Történhet ez az egész természetesen lustaságból is: a vállalkozó behozhatná, de egyszerűbb útközben megállni és kidobni az egészet egy gazos szemétdomb tetejére.

A halálra ítélt ingatlan

A 2004-ben kiürített laktanyát 2005-ben vásárolta meg a város, ezt követően eladták az ingatlant 2008-ban a spanyol Grupo Milton befektetőcsapatnak bruttó 3,42 milliárd forintért (a spanyolok összesen 5,2 milliárdot fizettek a városnak, aminek fejében az Áperen kívül hozzájutottak még többek között a Magasházhoz, a Bajcsy-laktanyához, a Munkácsy-rendelőintézet épületéhez).

Az első időkben voltak elképzelések a hatvannyolc hektáros terület újrahasznosítására, ám a bontás és a romok eltakarítása húzódni kezdett. 2010-ben kezdték el dózerolni a területet, de hamar abbamaradtak a munkálatok – akkor került a ma látható állapotba a laktanya épülete.

Bővebben az Áperről ITT írtunk!

Íme egy kis galéria a hulladékhegyekről: