Vége az otthoni olcsó fröccsözésnek, legalábbis saját vízből saját szifonnal. A hagyományos patrongyártást beszüntették, az új típusból Pécsen még nem nagyon van. A patronhiány nagy érvágás a szénsavas vodkát, a Fényt fogyasztóknak is. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az új szódapatron eldobható, ráadásul ötször annyiba kerül, mint a régi, sőt a megszokott szifonba sem lehet becsavarni, csak egy kiegészítőeszközzel. A gyártó cég hivatalosan 2017 végén szüntette be a visszaváltható, acélból készült, óndugóval lezárt patronok gyártását és forgalmazást, de az üreseket még március végéig visszaváltják.

Aki még szeretné használni régi szifonját, akkor csak a nagyobb szupermarketekben tud hozzájutni patronhoz, de a legtöbb helyen már csak 10-20 dobozból áll a készlet. Több  pécsi boltban is azt mondák, hogy régit már nem tudnak rendelni, az újról pedig semmi információjuk nincs.

Azért nagyon nem kell megijedni, mivel a változás a pécsi kocsmákat szódafronton nem érinti, mert általában visszaváltható szódásüvegekkel dolgoznak, viszont a Fényt, régebbi nevén sarki fényt áruló helyeknek komoly logisztikai problémát okoz az átállás. A Fényt ugyanis úgy készítik, hogy szódaszifonba töltik a vodkát, majd ezután patronnal szénsavas itallá teszik.

– Próbáltam felvásárolni a boltokból a régi készleteket, így egy darabig elvagyunk. Ha majd csak az új patront tudjuk használni, akkor nem tartom kizártnak, hogy egy kicsit árat kell emelnünk, mert arányaiban ötször drágább – mondta lapunknak Hegyi Maja, a Szoba tulajdonosa. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy mégsem ilyen egyszerű a történet, a lapunknak adott nyilatkozat után a Szoba a közösségi oldalán jelentette be, hogy májusban lehúzzák a rolót, így a Fény is megszűnik.

Radikális áremelkedés

A cég a weboldalán felugró ablakban tette közzé, hogy a közel százéves szódás- és a mintegy ötvenéves habpatronos hagyománynak véget vet januártól.

Az új eldobható termékük hat helyett 8 gramm töltetet tartalmaz majd. Az árak is változnak: a szódából egy csomag (10 db) 999, a habhoz való verzió pedig 1299 Ft/doboz (10 db) áron kerül a boltokba.