Hova tűntek a húsvéti nyuszik? Ugye nem…

Vagy rejtélyes, azonosítatlan repülő tárgyak szippantották fel a húsvéti nyuszikat Pécsen, vagy a családok tényleg kezdenek észhez térni, és nem adnak nyuszit a gyereknek. Minden évben megírjuk, hogy gyilkos ünnep lehet a húsvét az apró szőrös állatoknak, közel két hónap leteltével pedig szerettük volna megtudni, hogy a menhelynek idén is mennyi megunt nyuszi jutott. De csalódtunk és ennek örülünk. 

Nem először írtunk arról, hogy lehetőleg ne vegyünk élő nyulat húsvétra a gyereknek, a pár hetes kisnyuszik sokszor már az ünnep végét sem érik meg. A „simogatni való” bolyhos kis jószágokkal ugyanis nagyobb a gond egy idő után, mint az öröm. A nyulak bélflórája nagyon érzékeny, védőoltásokra is szükségük van, szétrágnak mindent a lakásban, arról nem is beszélve, hogy sokféle felszerelés is kell nekik, ami újabb költséget jelent.

Mindennek tetejében a nyulak eléggé eltérően viselkednek, így van, amelyik jól fogadja a dédelgetést, míg egy másik megijed tőle, megint másik esetleg egy harapással vagy karmolással fogadja a közeledést. Szóval egy plüssnyuszi sokkal szeretgethetőbb, s ha a gyerek megunja, el lehet tenni a szekrénybe – az élő állattal viszont továbbra is felelősség jár együtt. Ennek ellenére évről évre nyuszikkal telt meg a pécsi állatmenhely – eddig.

Idén azonban valami történhetett, mert Farkas Tamás, a pécsi Misina állatmenhely vezetője elárulta, hogy húsvét óta mindössze négy nyuszit vittek hozzájuk, pedig ilyentájt már tele szoktak lenni a megunt húsvéti „ajándékokkal”.

– Húsvét előtt sem vittek tőlünk el kiugróan sok nyuszit, és vissza sem nagyon hozták a bundás apróságokat, mindössze négy nyuszi került hozzánk. Úgy látom, hogy lassan az emberek kezdenek ráébredni: a húsvéti nyúl nem ajándéknak való, és igenis felelősséggel jár az ünnepek elteltével is a gondozásuk – mondta el Farkas Tamás.

Megkerestük a pécsi állatkereskedéseket is – volt, ahol ránk csapták a telefont –, de a Nagy Imre úti Ficánka Díszállat Kereskedésben a tulajdonos készségesen elmondta, hogy ők is azt tapasztalták húsvét előtt, hogy csökkent az érdeklődés a nyulak iránt.

– Bár nem tartjuk nyilván, de érezhetően kevesebb nyuszit vittek húsvét előtt a pécsi családok. Minden évben változnak a szokások, biztos, hogy számítanak a médiában megjelenő hírek is – árulta el Maklári László, majd hozzátette, hogy arra is fel vannak készülve, ha valaki vissza szeretné hozni a kisállatát, számos pécsi állatfarmmal kapcsolatban vannak, akik szívesen fogadják a már „nem kellő” nyulakat.

Egyébként érezhetően kevesebb volt az eladó, vagy ingyen elvihető nyuszi a közösségi hálón is, amiből szintén azt lehet leszűrni: a pécsiek is kezdik megtanulni, hogy nem érdemes élő állatot felelőtlenül ajándékba adni.

Hirdetés