Túlélők beszámolói, archív képek és hazahozott emléktárgyak a halálgyárakból – ismét Pécsre érkezett a holokauszt vagonkiállítás. A Vasútállomáson megtekinthető tárlaton megelevenedik a borzalmas múlt, a zsidók deportálása, aminek során Pécsről és a régióból összesen mintegy ötezer főnek pecsételődött meg a sorsa.

2007 óta járja az országot az Élet Menete Alapítvány Vagonkiállítása. A vagonban elhelyezett installációk plakátokkal, emléktárgyakkal és beszámolókkal mutatják be a holokauszt borzalmait. Idén március 19-től 24-ig tekinthető meg a tárlat a Vasútállomáson, ahol középiskolás diákok önkéntesen segítenek a látogatóknak körbejárni a kis helyiséget, ahol a második világháborúban zsidók tömegeit hurcolták a halálba.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetője a megnyitón ismertette, a kiállítás 2007 márciusa óta járja az országot. Az elmúlt években több mint száz településen jártak, és több mint 155 ezer érdeklődőt vonzott a kiállítás határon innen és túl.

Erb József önkormányzati képviselő elmondta, a szörnyű brutalitásnak egy örök tanulsága az, hogy soha többet ilyen nem történhet meg magyar földön.

– Pécs életét teljesen megbénította a több ezer zsidó elhurcolása. Remek tudósokat, szakembereket vittek el haláltáborokba, ezt azóta sem tudtuk kiheverni.

Erb József a városvezetés nevében volt jelen a megnyitón

– Ma Magyarországon reneszánszát éli a zsidó élet, és csak rajtunk múlik, mennyit tudunk megőrizni belőle a Nyugat-Európában ismét megerősödő antiszemitizmussal szemben – mondta.

Erb szerint ma a nyugati államokban, liberális társadalmakban humanitárius okokra hivatkozva milliókat fogadtak be, akik egy olyan kultúrából érkeztek, ahol az antiszemitizmus a gyermeknevelés egyik alappillére.

– Ez a vagon megállította az időt – fogalmazott Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke. – Akiket ide bezsúfoltak, nem tudták, hová mennek, merre járnak. Egy furcsa jelképe annak is, ahogy maga az emberség elveszett a világból, az együttérzés, a szolidaritás.

Goldmann szerint hátborzongató újra itt látni a vagont, a gonoszság élő szimbólumát. Nagy kérdés, hogy képes-e ez a szimbólum humanitást szülni újra? Képes-e arra, hogy a fekete lyukból elővarázsolja a teret, magát az életet? – tette fel a kérdést.

– Jó érzés volt látni, hogy középiskolás önkéntes fiatalok egy vasárnapot töltöttek azzal, hogy megtanulják, hogyan vezessék a csoportokat, megismerjék a pécsi zsidóság történetét és tragédiáját – tette hozzá.

Schönberger András főrabbi szerint az emlékezés jelenthet gyógyírt

Schönberger András főrabbi szerint az Élet Menete kiállítás azt bizonyítja, a legszörnyűbb katasztrófa után is van továbblépés.

„Az antiszemitizmus ma is él. Van, ahol a föld alatt, van, ahol már ki is hajtott, van, ahol csak a gyökerek élnek, de azok bizony nagyon erősek.”

Elmondta, a szülők, nagyszülők sokszor szégyellték a vészkorszakot, elrejtették az igazságot gyermekeik, unokáik elől. Hiba volt, ezért még az izraeli gyermekeknek is meg kell tanítani, hogyan emlékezzünk a holokausztra.

Schönberger András elhelyezett szimbolikusan egy követ az egyik bőröndre

– Az iszonyatra, ami történt, csak egyetlen gyógyír van, az pedig az igazság megismertetése, ami az ilyen kiállításokon kezdődik. Jöjjenek el az ifjak, lássák és tanulják meg, mi is történt – vélekedett.

A pécsi zsidók szörnyű sorsáról

Magyarországról 1944-ben több mint 430 ezer zsidót zsúfoltak marhavagonokba, és szállítottak haláltáborokba, ahonnan csak nagyon kevesen tértek haza.
Pécsett a gettósítás 1944. május 8-a és 15-e között zajlott le. Mintegy 3400 fő költözött a hatóságok által kijelölt területekre: a Bánffy Dezső, Ispitaalja, Vas Gereben utcákkal körbehatárolt területre. Később kerítést is vontak a terület köré.

Június végén terelték át a tömeget a volt Lakits-laktanya területére (a mai orvostudományi kar elméleti tömbjével szembeni üres terület), ahol minden értéküktől megfosztva, mocsokban, istállókban, trágyában kellett várniuk a sorsukra. Ide 2600-2800 főt irányítottak át, akikhez a Pécs körüli régiókból kihajtott zsidók csatlakoztak – plusz 1100 fő. Folyamatosan érkeztek még a gettóba, ahol július első napjaiban már ötezren voltak. Többen eközben öngyilkosságot követtek el.

Zsidók ezreit deportálták vagonokba Pécsett is

Július 4-én kezdték vagonokba terelni a pécsi zsidókat. Beszédes név a térképen a Mártírok útja: itt haladt végig az ötezer fős tömeg, akikhez már a kórházban fekvők, elmeosztályon kezeltek is csatlakoztak. Hamarosan útra keltek Auschwitz felé.

A náci diktatúra bukásával, a haláltáborok felszámolása után 1945 áprilisában összesen 267 főt regisztráltak Pécsett, akik visszaérkeztek a pokolból.

A pécsi zsidóság sorsáról részletesebben EBBEN a cikkünkben olvashat.

hirdetés