Indul a tesztüzem: jönnek a pécsi bringatartós buszok!

Külön díj fizetése nélkül vehetik igénybe a pécsiek a Tüke Busz Zrt. kerékpárszállítási szolgáltatását. A tesztüzem június 5-én indul, a menetrendben kerékpár ikonnal megjelölt mecseki járatokra lehet felszállni.

hirdetés
Uránia Mozi

A tervek szerint a pécsiek és a városba látogató turisták a 34-es Dömörkapuhoz, valamint a 35-ös Misina-tetőre közlekedő, kerékpárjellel megjelölt Credo autóbuszokon, rögzítő eszköz segítségével (bringatartókon) szállíthatják biciklijüket szabad- és munkaszüneti napokon – tájékoztatta lapunkat a pécsi önkormányzat.

Személyenként egy bringát lehet feltenni a buszra, az utasnak természetesen rendelkeznie kell érvényes menetjeggyel vagy bérlettel. A kerékpárosnak az első ajtónál kell bemutatni jegyét, bérletét, de a biciklivel majd a második ajtónál szállhat fel.

Ruzsa Csaba alpolgármester az újdonsággal kapcsolatban azt közölte, a város célja, hogy ezzel is ösztönözzék a kerékpáros-közlekedést, arra buzdítsák a pécsieket, menjenek minél többen kirándulni a Mecsekre.

Buszozás után lehet egy t tekerni a Mecseken
Azt, hogy erre jelentős igény mutatkozik, bizonyítja a Misina-tető hasznosítására kiírt és nagy lakossági érdeklődéssel kísért ötletpályázat is, amelyen az Aktív Misina koncepció lett a győztes. A közösségi közlekedés szolgáltatásainak bővítésével ezt a valós, régóta ismert és egyre fokozódó igényt szeretnénk kielégíteni

– mondta el Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.

Fontos információk bringásoknak utazás előtt

  • A kerékpár felrakása-levétele, rögzítése és őrzése az utas feladata, neki kell gondoskodnia a biztonságos és balesetmentes szállításáról, és arról, ne piszkítsa össze a buszt, az utasok ruháját.
  • A bicikli nem lehet nehezebb, mint a kereskedelembe kapható bicajok, és mérete nem haladhatja meg a 180x130x70 centimétert. Speciális kialakítású (cargo, tandem, belső égésű motoros) kerékpárt, vagy olyat, amelyen csomagok vannak, esetleg kialakítása miatt nem rögzíthető, nem lehet szállítani a buszokon.
  • A kerekesszékkel és a babakocsival utazók a kerékpárosokkal szemben továbbra is előnyt élveznek. Fontos! Az autóbuszvezető megtilthatja a biciklivel való felszállást, ha zsúfolt a busz, nagyon sokan utaznak rajta.

A tesztüzem várhatóan július közepéig tart majd, a tapasztalatokat ez után a Tüka Busz Zrt. szakemberei értékelik. Ha kedvező az új szolgáltatás fogadtatása, akkor megvizsgálják, hogyan lehet valamennyi mecseki járatra kiterjeszteni a későbbiekben.