Ipari területek, irodaházak, zöldebb város, sportparkok: ezekre szerezne uniós pénzt Pécs

Péterffy Attila az elektromos buszok ünnepélyes átadásán tavaly júliusban - Folytatnák a "zöld" buszok beszerzését

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány a 2021–27-es uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó Területfejlesztési Operatív Program legújabb „fejezetét”, a TOP Pluszt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a települések jelzik a kormányzat számára a következő évekre vonatkozó fő stratégiai fejlesztési céljaikat. Azaz, hogy milyen saját beruházásokra szeretnének majd uniós forrásokat felhasználni, milyen irányba akarják fejleszteni a várost.

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere a PécsMa.hu-nak elmondta, több célterületet jelölt ki a város. 

  • A zöld város koncepcióba beemelték az alternatív energiák felhasználását célzó fejlesztéseket, a zöld busz programot, és ide tartozik a Tüskésréti út folytatása, aminek célja a belvárosi forgalom és ezáltal a légszennyezettség csökkentése.
  • A gazdasági és iparfejlesztés fejezetbe az ipari területek előkészítése és az irodaház-fejlesztés tartozik.
  • Turisztikai fejlesztésekre is pályáznának, a rég várt akvaparkot hotellel együtt építenék meg, a Mecsek turisztikai fejlesztését pedig azon a vonalon tervezik folytatni, amelyen a Misina-tető felújítása megindult.
  • Külön fejezete van a közösségi sportfejlesztéseknek: parkokban szeretnének sportolási lehetőséget biztosítani a pécsieknek ezek révén.
  • Intézményfelújításra (óvodák, bölcsődék) is ebből az uniós keretből igényelnének forrást.
  • A bérlakásállomány felújítással vagy építéssel való fejlesztésére is szeretne uniós forrást szerezni a város, egyelőre kérdés, hogy ez a cél a TOP Pluszba belefér-e.

Határozott célja az önkormányzatnak, hogy a lehető legtöbb uniós forrást sikerüljön lehívni a kiemelt fejlesztési célokra – fogalmazott az alpolgármester.

Hirdetés