A Találjuk ki Baranyát! – Építés hete rendezvénysorozat keretében már az első napon számos érdekes előadás hangzott el, amelyek fel-felvillantottak egy-egy képet abból, hogyan is fejlődhet a megye, milyen lehet az elkövetkező évtizedekben.

A Baranya Megyei Kormányhivatal által szervezett konferenciasorozatra, a Találjuk ki Baranyát! – Építés hete elnevezésű rendezvényre számos szakember kapott meghívást az önkormányzatok, a gazdasági élet, az egyetem részéről is. A hétfői előadásnapon a Magtár Látogatóközpontban mások mellett Csaba Ders, a Pécsi Tudományegyetem főépítésze ismertette a Modern Városok Program pécsi egyetemfejlesztésének részleteit, de olyan „víziókra” is kitért, mint a közgazdasági kar környékének vagy éppen az orvosi karral szemközti Lovarda-tömbnek az átalakítási elképzelései. A Pécsi Egyházmegye részéről Dohóczki Péter gazdasági igazgató mutatta be a püspökség beruházásait, kitérve többek között a pécsi és komlói iskolabővítésekre és -építésekre is.

Az ITSH épülete mellett az IH fejlesztésének látványterve

A gazdaságfejlesztés egyik ágazatát, a szolgáltatóközpontok számára kialakított irodafejlesztéseket mutatta be Decsi István, Pécs alpolgármestere, aki hangsúlyozta, a tapasztalatok szerint a leginkább mobilis fiatal munkavállalói korosztály maradna Pécsett, de ehhez megfelelő munkahelyekre van szükség. A város által elindított beruházások éppen azt célozzák, hogy minél több ilyen cég le tudjon telepedni Pécsett, és ez új állásokat jelentsen. Decsi István utalt az ITSH pécsi megjelenésére, majd folyamatos bővítésére. Egy példán, az egykori Ifjúsági Ház épületének átalakításán keresztül is bemutatta az ilyen típusú beruházást. Mint kiemelte, a város által megszerzett uniós forrásból teljesen átalakul a funkcióját veszített, de rendkívül jó helyen álló épület, még egy emeletet húznak rá, így 1700 négyzetméteres irodai, illetve 400 négyzetméteres üzleti-vendéglátópari rész kaphat benne helyet, megfelelve a legkorszerűbb munkahelyi kívánalmaknak. A beruházás jövőre lehet kész. Az alpolgármester hangsúlyozta, ezt és az ehhez hasonló fejlesztéseket katalizátornak szánják, számítanak a piaci szereplőkre, így jöhetnek újabb befektetések és ezzel további álláslehetőségek.

Szakemberek, a gazdasági, egyetemi, egyházi élet szereplői is részt vettek az eseményen

Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója a fenntartható sportlétesítmény-fejlesztések témakörében tartott előadást. Mint kiemelte, a Pécsi Sport Nzrt. 14 létesítményt működtet, 1500 igazolt sportolója, 300 alkalmazottja van, a rendezvényein évente csaknem félmillió ember fordul meg. Vári Attila kiemelte, a sportrendezvények jelentősen élénkítik a turizmust, az események miatt ide látogatók a vendéglátó-ipari egységekben, szállodákban is költenek. A szakember a gazdaságfejlesztés egy fontos, nem gyakran emlegetett elemére is felhívta a figyelmet: annak érdekében, hogy a cégek folyamatosan Pécsre érkezzenek, számos ágazatnak készen kell állnia. Mint fogalmazott, a „nagy pusztába nem fog odajönni senki”, hiszen a befektetők számára az is fontos szempont, hogy a munkatársak egy-egy új helyszínen milyen körülményekkel szembesülnek. Szükség van a megfelelő egészségügyi háttérre, kikapcsolódási, kulturális kínálatra, de ide tartoznak a sportlehetőségek is.