Itt a tavasz és ezzel együtt a friss, termelői alapanyagok

Támogatnád a helyi termelőket és emellett tudni szeretnéd, honnan jön az étel amit megeszel? Mutatjuk, Pécsett milyen termelői piacokat látogathatsz meg, ahol garantáltan megtalálod, amit szeretnél.

hirdetés

Nemrég, teljes körű felújítás után újra kinyitott Pécs egyik legkedveltebb piaca, a Hajnóczy Piac, amivel az árusok nagyon elégedettek és, ahogy megírtuk, a vásárlók is több termelővel találkozhatnak a korábbi létszámhoz képest hétfőtől péntekig reggel 6 órától 17 óráig, szombaton 6-tól 14 óráig. Pécsett és a környéken azonban ezen kívül is rengeteg lehetőségük van a friss alapanyagokra vágyóknak a shoppingolásra.

A következőkben összegyűjtöttük a helyi termékek vásárlásának előnyeit és a legnépszerűbb pécsi piacokat a teljesség igénye nélkül.

Miért válasszuk a helyi termékeket?

– a helyi termékek frissek, eredetükről, termesztésüknek vagy előállításuknak körülményeiről érdeklődhetünk első kézből, a termelőtől;

– régi receptek kreatív újragondolásának eredményeként új ízeket próbálhatunk ki;

– új termelőket felkeresve megismerhetjük a vidéket és új emberi kapcsolatokkal gazdagodhatunk;

– helyi termelőktől történő vásárlásainkkal támogatjuk a kistermelőket és a helyi gazdaságot, ugyanakkor ökológiai lábnyomunkat is csökkentjük;

– és végül, az egészségesebb ételek egészségesebb életet eredményeznek.

Ezeket a pécsi termelői piacokat érdemes meglátogatni!

ASzPIK – Alkotói Piac

Változó időpontban és helyszínnel!

Ez egy egy olyan fórum, ahol a kiállítóknak, termelőknek lehetősége van bemutatni és továbbadni portékáikat, miközben nemcsak az érdeklődőkkel, de egymással is szorosabb kapcsolatot alakíthatnak ki.

Az aktuális eseményekről IDE kattintva tájékozódhatunk.

Búza téri termelői piac

A termelői piac kínálata: friss, szezonális zöldségek, savanyúságok, lekvárok, kézműves termékek, sajtok, hústermékek, növények.

Minden szombaton: 07.30-12 óra

Diana téri piac

A Diana téri piac Pécs kistermelőit hozza össze a vásárlókkal. Henteseket, pékeket, zöldségeseket és termelői árukat találhatnak az idelátogatók. Leginkább őstermelőkkel találkozhatnak és megtalálhatóak a helyi sajátosságok és különlegességek is.

H-P: 6-18 óra
Szombat: 5-14 óra
Vasárnap: 6-12 óra

Kézműves és termelői piac

Igazi piaci forgataggá változik péntekenként Pécs éppen sorra kerülő köztere, hiszen hétről hétre változik, hogy éppen a Kossuth térre vagy az Uránbányász térre mehetünk vásárolgatni. Válogathatunk a finomabbnál finomabb helyi élelmiszerek és szebbnél szebb kézműves cuccok között.

Páros héten pénteken: Kossuth tér, 8-16 óra
Páratlan héten pénteken: Uránbányász tér, 8-16 óra

Vásárcsarnok (Bajcsy-Zsilinszky u. 25.)

A Bajcsy-Zsilinszky utcában levő Vásárcsarnok talán a legjobb mind közül. Minden nap nyitva van, mindig friss és még szakmai tanácsokat is kaphatunk a kis- és az őstermelőktől.

H-P: 5-17 óra
Szombat: 5-14 óra

Vásártér (Megyeri út)

A Vásártérre rengeteg pécsi és környékbeli lakó jár hetente. A vasárnapi zsibvásár kötelező azoknak, akik rajonganak a régiségek iránt, de találunk könyvet, helyi termelők által készített élelmiszert, ruhákat, és mindenféle háztartási eszközt is. (Hétközben a Vásártér kapui nyitva vannak az autókereskedések miatt, de akkor piac nincs.)

H-P: 8-16 óra
Szombat: 7-15 óra
Vasárnap: 5-13 óra

 

hirdetés

Hirdetés