Itt vannak a legjobb húsvéti sütireceptek!

A húsvét nem csak az egyik legfontosabb egyházi ünnep és jó lehetőség arra, hogy a család összeüljön. Ilyenkor sokat nassolunk is, amihez most még segítséget is nyújtunk néhány profi pécsi recepttel. 

A húsvét minden népcsoportnál más és más hagyományokkal kapcsolódik össze, egy viszont biztosan mindenkinél közös: családdal, barátokkal, ismerősökkel ilyenkor is leülünk egy jót enni. A húsvéti sonkát pedig nem is lehetne jobban lefojtani, mint finom desszerttel. Ebben segítenek nekünk Pécs ismert gasztro-arcai.

Nápolyi húsvéti rizstorta B. András Márta konyhájából

Czukor Borsó pécsi tulajdonosa nem hagyományos húsvéti kalácsot készít a vendégeknek az ünnepekkor, hanem egy különleges tortát. Az alapreceptet alább láthatjuk, de a tortát kiegészíthetjük akár apró kockára vágott gyümölcsökkel is tetszés szerint. B. András Mártáék otthon citrom- és narancshéjkockákkal készítik.

Hozzávalók:
300 g liszt
200 g vaj
100 g cukor
1 csipet só
1 tojás sárgája
Elkészítés:
Gyors mozdulatokkal linzertésztát készítünk, melynek kétharmadát sütőpapírral bélelt formába kinyújtjuk, majd 2 órára hűtőbe tesszük.
2 csésze rizsből, egy liter tejjel, 175 gramm cukorral 2 kanál vajjal kevergetve sűrű tejberizst főzünk.
4 tojást 125 gramm túróval kikeverünk és a rizsmasszába keverünk.
Beleöntjük a formába és a maradék egyharmad tésztát ráreszeljük a tetejére.
180 fokos sütőben körülbelül 50 percig sütjük.

Húsvéti molnárka a pécsi Hobbi Pék ajánlásával

Salamon Balázs kétféle süteménnyel várja általában a húsvéti nyuszit: foszlós kaláccsal és molnárkával. Ez utóbbi egyszerű de nagyszerű receptjét kértük el az olvasók számára.

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 ek tejpor (elhagyható)
1 tk. só
1 ek cukor
2 tojás
220–250 ml víz
2 dkg élesztő
6 dkg olvasztott vaj
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát és duplájára kelesztjük.

10 egyforma darabra osztjuk. 10-15 percig újra kelni hagyjuk, majd megformázzuk a molnárkákat.

30-40 perc újbóli kelesztés után lekenjük a felvert tojással és 180 fokos sütőben körülbelül 20-25 perc alatt megsütjük.

Ukrán húsvéti kalács Lánczos Sándor receptgyűjteményéből

Egy hagyományos ukrán kalács, a pască – avagy magyarosan: pászka – receptjét osztotta meg velünk a pécsi séf. Amennyiben szeretnénk, a kalácsot még díszesebbé tehetjük, ha megszórjuk színes cukorkákkal.

Hozzávalók 3 pászkához:
1 kg liszt
0,5 l tej
32 g szárított élesztő
10 db tojássárgája
200 g vaj
200 g cukor
100 g mazsola
Fél tk só
1 citrom héja

A cukormázhoz:
6 ek víz
200 g cukor
1 tk zselatin

Elkészítés:

Egy keverőtálban keverjük össze az élesztőt, a cukrot és 3 evőkanál lisztet, valamint a langyos tejet. Takarjuk le és hagyjuk kelni 30 percig.

Egy nagyobb tálba tegyük a maradék lisztet, kivéve 3 evőkanálnyit. Adjuk hozzá az élesztős keveréket, a sót és a tojást, majd kezdjük el dagasztani. Jó 5 perc után adjuk hozzá az olvasztott vajat, a citrom héját, és dagasszuk tovább legalább 10 percig.

Takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük. 40-50 perc után, ha megkétszerezte a méretét, osszuk el 3 részre. Ezután tegyük sütőformába a darabokat egyenként, és hagyjuk újra kelni.

Süssük 170-180 fokon, tűpróbával ellenőrizzük.

Közben készítsük el a cukormázat a következőképpen: 1 evőkanál zselatint áztassunk be 2 evőkanál hideg vízbe. Közben a cukrot, a maradék vizet kezdjük el kevergetve melegíteni. Ha a cukor felolvadt, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a zselatint. Kézi habverővel kezdjük el keverni, míg teljesen kifehéredik. Hagyjuk kicsit hűlni, majd osszuk el a 3 db pască tetején.

hirdetés

Hirdetés