Jelentős értékű, üzletszerű sikkasztás miatt emeltek vádat a Zsolnay-gyár cégvezetője ellen

Jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy porcelántermékeket gyártó cég vezetője ellen – közölte a Szekszárdi Járási Ügyészség

A vádlott 2014. március 7-e óta látta el a cégvezetői tisztséget a pécsi Zsolnay-gyárban, feladata – a vezető tisztségviselő rendelkezései alapján – a társaság folyamatos működésének irányítása volt.

Pozíciójából adódóan a gyár területén ellenőrzés nélküli be- és kilépési lehetősége volt, valamint a raktárak és kapuk kulcsaival is rendelkezett. Ezt kihasználva, cégvezetői kötelezettségeit megszegve 2016. április 26-ig összesen több mint 11 millió forint értékű porcelánterméket tulajdonított el – közölte az ügyészség.

A vád szerint az eltulajdonított porcelánok egy részét a vádlott a gyár különböző részein önkényesen vette magához, majd onnan ellenőrizetlen módon kijuttatta. Ezeket a nyomozó hatóság a vádlott lakóhelyén lefoglalta. A többi áruhoz úgy jutott hozzá, hogy valótlan tartalmú selejtezési jegyzőkönyveket írt alá, majd a rajtuk szereplő termékeket egy olyan raktárba vitette, amihez kulcsa volt, onnan pedig gépkocsiba pakolva az üzem területéről kivitte.

Ezek mellett a vádlott egy budapesti épület tetőrekonstrukciójával kapcsolatban a zrt.-től megrendelt mázas tetőcserepek, illetve kerámiatermékek minőségét tanúsító teljesítmény-nyilatkozatot valótlan tartalommal adta ki.

A vádlottal szemben az ügyészség halmazati büntetésül börtön fokozatú szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, mellékbüntetésül a közügyek gyakorlásától való eltiltást, továbbá a gazdálkodó szervezetek vezetésére kiterjedően a foglalkozástól határozott időre történő eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott a járásbíróságnál.

hirdetés

Hirdetés