Kerekesszékben túrázni a Mecsekben? Bizony, ez nem álom többé!

A pécsi Dékán Alexa tizennyolc éves kora óta kerekesszékben ül, mivel nyaktól lefelé béna. Mégis teljes értékű életet él, rendkívül pozitív egyéniség, és küldetésének érzi, hogy érzékenyítési programok keretein belül „szoktassa” az embereket kerekesszékes társaihoz. Egy régi-új kezdeményezés kapcsán pedig most mozgássérültek számára is teljesíthető túraútvonalakat fedez fel a Mecsekben. 

Korábban interjúban mutattuk be Dékán Alexát, aki nyaktól lefelé lebénult, mégis élvezi az életet, és segít másoknak megismerkedni a kerekesszékesek mindennapjaival. Most egy egészen különleges kezdeményezés kapcsán kerestük fel újra: a People First Egyesület projektjének keretében több tagtársával együtt megbízást kapott arra, hogy mozgáskorlátozottak számára járható túraútvonalakat próbáljon ki, fedezzen fel. Ennek a mikéntjéről mesélt lapunknak.

– Vágytam az erdőbe, de fogalmam sem volt róla, merre mehetek. Azt viszont tudtam, hogy egyedül nem vághatok neki az ismeretlennek. Mi, kerekesszékesek azonban ugyanannyira szeretünk a szabadban lenni, mint bárki más. Én azokat a túraútvonalakat kedvelem a legjobban, ahol a lehető legmesszebb érzem magam a várostól és a legközelebb a természethez. Nem egyedül vágok neki ezeknek az utaknak, mindig van legalább egy kísérőm, aki szükség esetén segít nekem. Az ép túratársak nélkül, akik szívesen jönnek velünk felfedezőútjainkra, nem valósulna meg a kutatómunka – mesélte Dékán Alexa, aki járt már a Rotary körsétányon, az állatkerttől a Flóra-pihenőig kialakított útvonalon, a Malomvölgyi-tó körül és persze a Mecsextrém Park mögötti akadálymentes tanösvényen is.

A hosszabb, a város zajától elzárt útvonalakat kedveli leginkább

Hozzátette, nagyon sokat köszönhet például a Mecsek Zöldút Egyesületnek és ezen belül is a környezeti nevelésről Pécsett közismert Biobiának, aki felkarolta a kerekesszékes túrázni vágyókat. Illetve sokat segítenek az Uccuneki Hurcistúra kisbabás sétákat szervező anyukái is, akik sokszor kerekesszékeseket is elhívnak egy-egy erdei sétára.

A kerekesszékes túrázás persze nem kockázatmentes, minden esetben legalább egy kísérőre és feltöltött mobiltelefonra van szükség, hogy mindenképp tudjon az ember segítséget kérni, ha bármi gond van. Az útvonalak, melyeket Dékán Alexáék felfedeznek, nem mind hivatalosan akadálymentes utak, így mindenki csakis saját felelősségre vágjon bele a végigjárásukba, tanácsolta. Könnyen értesülhetnek a szervezett túrákról és találhatnak maguk mellé kísérőt a mozgássérültek a People First Facebook-oldalán.

– Azoknak, akik félnek belevágni a túrázásba, azt üzenem, fontos, hogy társsal és mobiltelefonnal bebiztosítsuk magunkat, nehogy magunkra maradjunk, ha baj van. Fontos azt is tudni, a kerekesszék milyen talajon használható, és mi az, amit már nem bír. Nyilván óvatosnak kell lennünk, ahogy egyébként azoknak is, akik képesek járni. Viszont nem érdemes csak a félelmeink miatt kimaradni egy ekkora élményből – így Dékán Alexa.

Hirdetés