Először ülésezett idén a pécsi közgyűlés. Mindössze 22 napirendi pontot tárgyalt a testület. Döntöttek a képviselők a nyugati városrészi kerékpárút-fejlesztés folytatásáról, elfogadták a városi sportstratégiát és a sportügyi biztos beszámolóját. Reggel még azt írtuk, erősen valószínű, hogy a napirenden nem szereplő témák fogják a legnagyobb politikai vitákat kiváltani. Hozzátettük: az önkormányzat vagyonhasznosító cégének korábbi ügyei miatt született feljelentések, majd az ezek nyomán indult nyomozás, illetve annak lezárása az elmúlt napokban komoly közleményháborúba (ITT és ITT) torkollt, így meglepő lenne, ha ez a téma nem vetődne fel ma. Végül meglepődtünk: nem vetődött fel. Sokatmondó viszont, hogy a Fidesz nem vitte be a témát a közgyűlés elé. Valószínűleg úgy kalkuláltak, többet veszítenének vele. A városvezető frakciók mindenesetre egy újabb közleménnyel lecsapták a helyi Fidesz által előző nap feldobott magas labdát. Szöveges, élő tudósítással jelentkeztünk, a legfontosabb és legérdekesebb témákra fókuszálva. A Pécs Tv közvetítését ezen a linken érik el.

VÉGE a közgyűlésnek.

14.00:

Nehezményezik az ellenzéki képviselők, hogy a Nemzetiségi Tanács működéséről szóló tájékoztató kapcsán az szmsz szerint nem lehet vitát nyitni. Megjelent a teremben a roma kisebbségi önkormányzat helyettes vezetője, aki a Nemzetiségi Tanács tavalyi működéséről szóló tájékoztatóhoz szeretett volna hozzászólni, de mielőtt megadták volna neki a szót, elment.

Képviselői kérdések következnek.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP):

1. Milyen konkrét intézkedések és munkálatok történtek a „titkos” hirdi bejárás után?
2. Megépül-e a hirdi faluház, konkrétan mikor kezdenek hozzá?
3. Mit tesznek az elszaporodott patkányok ellen Vasas, Petőfi-aknán?
4. Mit terveznek a perem- és külterületi ingatlantulajdonosok, az ott élő családok életminőség javítása (út, ivóvíz, közvilágítás stb.) érdekében?
Péterffy Attila:
1. Nem volt titkos a bejárás, és számos panaszt hallott a terület képviselőjére, azaz Berényire.
2. A hirdiek többsége nem kér abból a faluházprojektből, amit még az előző városvezetés indított el. Jelenleg alternatív megoldásban gondolkodnak, lehet, hogy megkérdezik a hirdieket a témában.
3. Vasas önkormányzati képviselője (azaz Berényi) semmilyen tájékoztatást nem adott eddig a patkányhelyzetről. Utánanéznek, létezik-e a probléma, ha igen, lépni fognak.
4. Írásban kapja meg a választ, mert egy komplex problémáról van szó.
Kővári János (ÖPE-KDNP):
A Tüke Busznál működő Szolidaritás Szakszervezet azzal kereste meg őt, hogy támogassa, hogy a buszvezetők alap órabére 1265 forintról 1600 forintra emelkedjen. Támogatja-e a polgármester ezt a kezdeményezést?
Péterffy Attila: Ez 26,5 százalékos béremelés lenne, ami 400 milliós plusz forrást igényelne. A Szolidaritás nem reprezentatív szakszervezet a Tükénél. Nem támogatja a 26,5 százalékos béremelést, 10 százalékos körüli béremelés várható, de még ez is erőn felüli vállalás. A bértárgyalást a Tüke Busz menedzsmentje és az illetékes szakszervezet folytatja le.
Kővári János (ÖPE-KDNP): Mire kívánják fordítani a reptérért kapott milliárdos bevételt?
Péterffy Attila: Ez nem kompenzáció, nem támogatás, egy üzletrészért kapta a város a pénzt. A Kővári által említett bérrendezést azért nem lehet ebből teljesíteni, mert egyszeri összeg. Intézmények munkavállalóinak fizetésére fogják fordítani. A kormány az elvett iparűzési adót adta vissza a városnak tavaly, és ez a reptéri bevétel érkezett pluszként, de a további kompenzáció elmaradt, ezért ezt az évet is hiánnyal kell kezdeni.
Péterffy Attila
Kővári János (ÖPE-KDNP):
Igaz-e, hogy másodszor írtak ki közbeszerzést a zöld busz programra (nyolc új busz beszerzése). Miért?
Péterffy Attila: Tájékozódik és írásban tájékoztatja Kővárit.
Kővári János (ÖPE-KDNP): Bánkuti István Tüke-vezérigazgató nagy port felvert nyilatkozatára utalva kérdezi, hogy visszavonja-e Bánkuti megbízatását.
Péterffy Attila: Valóban hibázott Bánkuti, de személyesen bocsánatot kért az érintettektől, nem tervezi leváltani.
Bognár Szilvia szintén a Tüke Busz kapcsán kérdez.
Rendre kimaradnak járatok a városban, nem tudják tartani a menetrendet. Tudja, hogy a veszteséget nehéz finanszírozni, és hogy a pandémia miatt komoly veszteségeket szenvedett el a Tüke, de nem minden pénzkérdés, forgalomszervezésben is javulni kellene. Mit tervez tenni a tulajdonos a jelenség orvoslása érdekében?
Péterffy Attila: Egyetért, nem minden pénzkérdés, de tény, hogy a jegyárbevételek 40 százalékkal csökkentek a pandémia miatt. Hiába ért el komoly megtakarításokat Bánkuti István a cégnél, ezeket elvitte a gázolaj árának durva megemelkedése. Több hazai város ritkított a járatain, Pécs is ebbe az irányba indult el. Céljuk továbbra is, hogy önkormányzati kézben maradjon a helyi tömegközlekedés. Megismétli: ebben az évben tíz százalék körüli béremelést terveznek. Azt kéri a helyi politikai szereplőktől, ne feszítsék tovább az amúgy is feszült helyzetet a Tüke kapcsán.
Kamarás Péter (ÖPE-KDNP): a Megyeri útra tervezett bicikliútról és a Melinda utcai Kék Házról kérdez, a polgármester 15 napon belül írásban válaszol neki.

13.49:

Polgármesteri beszámoló, lejárt határidejű határozatok, átruházott hatáskörben hozott döntések

Kővári János (ÖPE): mennyit kaptak a repteret működtető cégekben történt állami üzletrészvásárlások nyomán és megérkezett-e a pénz.

Kővári János

Ruzsa Csaba alpolgármester: Igen, megérkezett még tavaly, 977 millió forintot fizetett az állam.

Aláírták a szerződést, beszáll az állam a pécsi reptér működtetésébe

Kővári János (ÖPE-KDNP): az önkormányzati támogatás fejében mit vállalt a Seiren?

Ruzsa Csaba alpolgármester: 170 munkavállalót vesz fel a japán cég, szeptemberben megkezdik a termelést, iparűzési adóban később 2,5-3 év alatt visszajön az önkormányzati támogatás.

13.15:

A sportügyi biztos, Török Ottó beszámolója

Török Ottó:

Akvapark: 117 millió forintot használnak fel az előkészítésre, különböző tanulmányokra, egyéb anyagokra. Később nyílt tervpályázatot írnának ki. Tájékoztatták erről az EMMI helyettes államtitkárát, várják a visszajelzést.

Stadion: Péterffy Attila 2020-ban jelezte Orbán Viktornak, hogy örömmel veszi, hogy a kormányfő kiemelt figyelmet fordít a pécsi sportfejlesztésekre, és a város szeretne részt venni a stadion és az akvapark előkészítésében. Az EMMI bevonta Török Ottót a kormányhatározat előkészítésébe. Péterffy egy újabb levélben fordult Orbánhoz, amiben egy előzetes megvalósíthatósági tanulmány is volt, és amiben nagy hangsúlyt fektettek a gazdasági fenntarthatóságra. A telekvásárlást a PSN intézte, és a cég vette át a Bozsik stadion tervdokumentációját adaptálásra. Bevontak egy ingatlanbecslő céget, ami a felmérést végezte a tervezett helyszín, azaz a Bolgárkert kapcsán. Ezt követően történt a kormányhatározat karácsonyi visszavonása.

Török Ottó

Tanuszoda: a választások előtt kormány elé fog kerülni az első hét, állami forrásból megvalósuló tanuszoda ügye, a hétben Pécs is benne van.

Jégcsarnok (a meglévő jégpálya befedése): négy csarnok van benne az országból az állami programban, a pécsi projekt is.

Kővári János (ÖPE-KDNP): Örülnének neki, ha a többi biztos is negyedévenként beszámolna Törökhöz hasonlóan. Nem érzékelnek sok előrelépést Török munkája nyomán. Stadion ügyben valami elakadt, amiről be kellene számolni, hogy mi az. Szívesen közreműködik abban, hogy a projekt előrehaladjon. Örül neki, hogy a Tüskésrétet vizsgálják geodéziailag az akvapark lehetséges helyszíneként. Ők már ezt 2018-ban jelezték, sajnálja, hogy négy év alatt nem volt előrelépés.

Török Ottó: A sportuszoda, szálloda, egész évben működő élményfürdő összességében fenntartható lesz. A továbblépéshez kormányzati forrást kell bevonni. A felhasználni tervezett víz hőmérséklete az előzetes vizsgálatok szerint megfelelő.

A közgyűlés elfogadta a biztos beszámolóját.

11.33:

Pécs sportstratégiájának elfogadása. Nyőgéri Lajos szerint a PSN Zrt. belsős és külsős szakemberei, plusz pécsi sportszakemberek állították össze a stratégiát. A nagy sportszervezetek támogatják a 2027-ig szóló anyagot, amit évente felül fognak vizsgálni, és ami a sportfinanszírozáshoz egy útmutató. Cselekvési tervek készülnek majd a stratégia nyomán.

Hári József (Fidesz): vannak fenntartásai, nem feltétlenül az anyaggal. A napirendi pont tárgyalása előtt tíz perccel hívtak össze egy bizottsági egyeztetést a témáról. Ez egy rossz eljárás.

Csizmadia Péter (Fidesz): Neki a tartalommal is baja van, nem csak az eljárásrenddel. A stratégia helyenként szinte szó szerint megegyezik a Budapest XV. kerületi sportkoncepcióval, úgy tudja, ugyanazok készítették. A sportegyesületek nyilván nem ugyanazok. De a helyi rész egy leíró jellegű rész, a sportszervezeteket mutatják be. Elveket, módokat, javaslatokat tekintve megegyezik a két anyag, ami számára elfogadhatatlan. A pécsi sportolók megérdemelték volna, ha nem egy átiratot kapnak jövőképként.

Nyőgéri Lajos alpolgármester Hárinak: nem csak az illetékes önkormányzati bizottság tárgyalta a témát, hanem egy szélesebb körű politikai egyeztetést is összehívtak a stratégiáról, pont azért, hogy a téma fontosságát hangsúlyozzák.

Nyőgéri Lajos

Csizmadiának: a 2017-es nemzeti sport stratégiához igazodik mindkét anyag, ezért hasonlítanak. Csodálkozna, ha tényleg szó szerinti egyezéseket lehetne találni. Büszkék erre az anyagra.

Péterffy Attila a stratégia teremben is megjelent készítőit szólítja meg.

Elbert Gábor, a stratégia készítője: valóban a nemzeti sportstratégia képezte az alapot, a „filozófia” azonos, ezért lehetnek hasonlóságok. A kiindulópont az volt, hogy a „pécsi gyerek” járjon jól, ebből indultak ki.

Hári József (Fidesz) Nyőgérinek: Múlt kedden, amikor a bizottság összeült, kész volt-e a sportstratégia? Ha igen, akkor miért nem tárgyaltuk akkor, miért ma kellett?

Csizmadia Péter (Fidesz): az anyag gerincét a filozófiai levezetés adja, de nem látja, hogy ezt a pécsiekre szabták volna. A kívánatos irány meghatározása hiányzik a stratégiából. Nem érti a létjogosultságát az anyagnak, nincsenek végkövetkeztetések.

Elbert Gábor: a filozófiai részt muszáj volt hosszan kifejteni, hogy érthetőek legyenek a későbbi részek. Szerinte igenis vannak benne javaslatok arra vonatkozóan, hogy az önkormányzatnak melyik területen mi a dolga, mihez kell kezdenie a városnak a különböző sportágakkal és egyesületekkel. Amit Csizmadia hiányol, az benne van az anyagban.

Gyöngyösi Zoltán, az anyag másik készítője: ő maga a XV. kerületi stratégiát nem is olvasta. Pont a pécsi rész a masszívabb, a tartalmasabb és hosszabb. Hosszan és mélyen foglalkoznak a pécsi vonatkozásokkal, elveket határoznak meg.

Kővári János (ÖPE-KDNP): nagyon sok sportkoncepciót olvasott, mindegyik annyit ér, amennyit meg lehet valósítani belőle. Szemére veti a városvezetésnek, hogy az elmúlt két évben a költségvetés egy ezrelékét fordította sportfinanszírozásra. A koncepcióírás a cselekvést pótolja.

Ruzsa Csaba alpolgármester Kőváritól kérdezi, hogy szerinte mennyi a költségvetés egy ezreléke.

Kővári János (ÖPE-KDNP): visszakérdez, hogy mennyit költött az önkormányzat sporttevékenységre. A tervezett új PMFC stadionra utalva bírálja a városvezetést, szerinte Péterffyék baltázták el a dolgot, ezért vonta vissza a kormány az erre vonatkozó határozatát.

Ruzsa Csaba: akkor vehetjük úgy, hogy Kővári nem tud konkrét számot mondani.

Péterffy Attila: azon dolgoztak az elmúlt időszakban, hogy a fideszes időszak sportot érintő pazarló gyakorlatát megszüntessék és ésszerűbben költsék el a sportra szánt pénzeket.

Barkóczi Csaba (Fidesz): azt javasolja, hogy napolják el a döntést. Ezt a közgyűlés elutasította.

Nyőgéri Lajos alpolgármester Hárinak: a múlt keddi bizottsági ülés után hívták össze azt a megbeszélést, amin a stratégia készítői, a frakcióvezetők és a bizottsági tagok vettek részt. Ezt azért hívták össze, hogy a módosító javaslatokat be lehessen építeni az anyagba. Mivel Hári jelezte, hogy ma reggel 8-kor nem ér rá, azért hívták a napirendi pont tárgyalása előtt a bizottságot. (Hári ezt később tagadta.) Jó lenne, ha az ellenzéki képviselők elolvasnák a koncepciót, nem most lapozgatnának bele. A stadionról: Kővári kritikáját annak tudja be, hogy a képviselő lesz a Fidesz jelöltje az április választáson. Szerinte még április 3. előtt bejelenti Kővári, hogy sikerült elintézni a stadiont.

Kővári János: szerinte tavaly 30 milliót költöttek sporttámogatásra, ami kevesebb mint egy ezreléke a költségvetésnek.

Bognár Szilvia: ne csak bizottsági elnököket és frakcióvezetőket hívjanak az egyeztetésekre, hiszen ő például egyik sem, ezért fontos információkhoz nem jut hozzá, pedig a szavazata ugyanannyit ér, mint másoké.

Topán László (Momentum): kifejezetten előremutató elvek vannak a stratégiában. Módosító indítványa a tájékozódási futásra vonatkozik, jó lett volna nem csak a PVSK-t, hanem a másik pécsi tájfutó-egyesületet is megemlíteni a koncepcióban. A város adottságai miatt valóban komoly létjogosultsága van a tájfutásnak Pécsett.

Barkóczi Csaba (Fidesz): Péterffyt kérdezi, hogy mennyit fizetett ki az önkormányzat ezért a koncepcióért. A polgármester azt mondta, nem tudja fejből, nem ezzel kel és fekszik.

Péterffy Attila: a kormányhoz fordultak, hogy megtudják, pontosan mi a szándék a stadion vonatkozásában.

Kővári János (ÖPE-KDNP): szerinte a stadionnal kapcsolatban az volt a baj, hogy Péterffyék az élményfürdő megépítésével kapcsolták össze a stadion támogatásának ügyét.

Péterffy Attila: a stadionnal nem támogatni akarja a kormány a várost, hanem maga akart stadiont építeni a pécsi önkormányzat ingatlanán. Pécs érdeke, hogy fenntartható épületek készüljenek a városban.

Ruzsa Csaba alpolgármester: a PSN önkormányzati támogatása jelentős, közvetve a sportcégen kívül rengeteg sporttevékenységet finanszíroz a város. Annyit költ a sportra a város, amennyit tud, felhívja a figyelmet, hogy még mindig milliárdokkal tartozik az államnak az önkormányzat a fideszes időszakban bekövetkezett csődhelyzet miatt. Hozzáteszi: egyébként sem biztos, hogy a profi sportot az önkormányzatoknak kellene finanszíroznia.

Kővári János (ÖPE-KDNP) a stadionról: az állam a stadion működtetésében is szerepet vállalt volna.

Péterffy Attila: Kővári nem ismeri a tényeket.

Kóbor József (LMP): Korábban, a fideszes időszakban Pécs gazdaságfejlesztési koncepciója szóról szóra megegyezett Zugló gazdaságfejlesztési koncepciójával, ezt akkor szóvá is tette az ellenzék. A stadionról: amikor az állami sportfejlesztésekről beszélünk, akkor a betonlobbiról beszélünk. A PVSK sportfejlesztésének eredményeként nemrég sok fát kivágtak a Verseny utcában, hogy ott parkoló létesülhessen. Hiányolja a sportstratégiából, hogy környezeti szempontból is fenntarthatók legyenek a fejlesztések, ne csak gazdasági szempontból.

Kóbor József

Topán László tájfutásra vonatkozó módosító indítványát elfogadták. Megszavazták az előterjesztést és a határozati javaslatot.

11.09:

Családi napközi, bölcsőde kezdheti meg működését a volt Aradi utcai óvoda épületében, ami egy ideje üresen áll. Az óvodát korábban átvette a katolikus egyház, majd elköltöztette onnan, egy rövid ideig pedig az országos német önkormányzat óvodája vette ki albérletbe az ingatlant. Pályázati forrásból újítanák fel.

11.04:

A Pécs, Anikó utca 1. alatti ingatlan termeit haszonkölcsönbe adják a Magyarországi Evangélikus Egyház és a DOZSO Sportegyesület részére.

10.48:

A kormány megemelte a polgármesteri illetményeket január 1-től. Az alpolgármesterek illetménye a polgármesterétől függ, így az is emelkedik. Korábban megírtuk: mind Péterffy Attila, mind az alpolgármesterek lemondanak a különbözetről, és befizetik azt a város kasszájába.

Polgármesteri fizetésemelés: visszautalják a különbözetet a pécsi tisztségviselők

Kővári János (ÖPE-KDNP): dicséretes, hogy így spórolnak, de a tanácsadók és a cégvezetők díjazásával is ugyanezt kellene tenniük.

Csizmadia Péter (Fidesz): nagyjából ugyanazt mondja, mint Kővári. Hozzáteszi, hogy ők két éve felajánlották jótékony célra a helyi képviselői illetmény emelése nyomán keletkezett különbözetet.

Csizmadia Péter

Péterffy Attila bírálta a kormány intézkedését, mivel nem biztosított fedezetet az illetményemelésre, mire Kővári úgy reagált: nem kellene politizálnia a polgármesternek.

Berényi Zoltán: a megemelt pécsi önkormányzati cégvezetői fizetésekre sem biztosított fedezetet a kormány.

10.45:

6 millió forinttal drágul az Ókeresztény Mauzóleum felújítása, mert időközben kiderült, az eredeti műszaki tartalmon módosítani kell. Így 224 millió forintba kerül a felújítás.

10.24:

Felújítják a rossz állapotban lévő Endresz György utcát, amennyiben az erre benyújtott pályázat sikeres lesz.

10.20:

A Magyarürögi vízfolyás rendezéséhez kapcsolódó döntések meghozatala

Módosításokat hajtottak végre az eredeti tervekben, a polgármester szerint a városvezetés eltökélt a projekt megvalósítása iránt.

10.18:

A nyugati városrészi kerékpárút további fejlesztése

Az új kerékpárút a Szántó Kovács János utca és az Erkel Ferenc utca között húzódó szakaszon válthatja a felfestett bringasávokat.

Részletek itt:

Egy új, 700 méteres bicikliút épülhet a Szigeti úton

10.12:

Iparcsarnok kialakítása – a Déli Ipari Parkban megvalósuló iparcsarnok bérbeadása 

Bérlőt keresnek egy, a város tulajdonában lévő, most elkészült iparcsarnokba. Részletek ebben az cikkben:

Fejleszteni kész cégeket keresnek az önkormányzati ipari csarnokba

10.00:

Péterffy Attila: A város csatlakozna a Horizont Európa nevű, 100 milliárd eurós keretösszegű programhoz, ami az európai városok klímasemlegessé tételét célozza. Ennek köszönhetően pályázatot nyújtanának majd be közvetlenül az unióhoz. Célkitűzése, hogy 2030-ra legalább 100 európai város váljon klímasemlegessé, azaz alkalmazzon olyan technológiákat a városi üzemeltetési, gazdálkodási és fejlesztési struktúrái mentén, melyek gyakorlatilag nulla szén-dioxid-kibocsátással terhelik a környezetüket.

Péterffy Attila

Kóbor József (LMP): Ebben a programban éppen a Pécs méretű városokat segítené az EU. Akár 12 milliárd forinthoz is juthat Pécs a program révén. Ebből nagyon sok zöldfejlesztést lehetne megvalósítani, modernizációs programot elindítani.

Kővári János (ÖPE-KDNP): szurkol, hogy ki tudják tölteni a kérdőívet és be tudják adni a pályázatot. Már 12 éve elindult ezen az úton a város, lesz mire hivatkozniuk a pályázatban. Az e-busz-beszerzést például már 2017-ben elindították.

9.25:

Kétmillió forintot különítenek el az idősügyi koncepció külsős szakértők általi elkészítésére. Gyorsan a lakásügyi koncepcióra terelte a szót Kővári János (ÖPE-KDNP), hosszú percekig vitázva Nyőgéri Lajos alpolgármesterrel. Kővári szerint a januári közgyűlésre kellett volna behozni a lakásügyi koncepciót, Nyőgéri szerint szó sem volt erről, márciusban tárgyalják majd. A polgármester felhívja Kővári figyelmét, hogy nem ez a téma. A koncepciókat érintő ellenzéki kritikára (miért csak most készítik azokat, mikor jönnek a tettek, stb.) Péterffy Attila azt mondja: ha a fideszesek eleget tettek volna ezeken a területeken, akkor most ők vezetnék a várost, nem váltották volna le őket.

Barkóczi Csaba szerint úgy lehetne segíteni az időseknek, ha a Mártírok útja déli oldalán kijavítanák a töredezett járdát.

Ágoston Andrea: Barkóczinak azt javasolja, nézzen körül a városban, látható, hogy az előző városvezetés évekig nem foglalkozott a járdákkal.

9.18.:

Pályázatot írnak ki az Integrált Szociális Intézmény igazgatói posztjának betöltésére, mivel idén májusban lejár a jelenlegi vezető, Berkiné Kovács Olga ötéves megbízatása.

9.04:

Péterffy Attila megnyitja az ülést, ami Tóth Mihályné volt önkormányzati képviselő halála miatt egyperces megemlékezéssel kezdődik.