Két NER-közeli cég építene állami támogatással, 17 milliárdból akvaparkot, szállodát és még sok mindent Orfűn

Az aquapark egyik medencéje fénykorában

Nyilván csupán véletlen, hogy az erről szóló sajtótájékoztatóra kizárólag a Fidesz-barát helyi médiát hívták meg.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő azért küldetett lapunknak is közleményt a sajtótájékoztatóról, hiszen jövő vasárnap választás, ő pedig képviselőjelölt a Baranya 2-es választókerületben.

A közleményben a tervezett turisztikai gigaberuházásra vonatkozó terveket ismertetik, amit majd alább részletezünk, de előtte nézzük, kik is szeretnének akvaparkot, szállodát és egyebeket építeni a bő tíz éve átadott, közpénzből megépített, de mára teljesen leamortizálódott strand helyén.

Az már nyáron kiderült, hogy az akvaparkot egy budapesti ingatlannal együtt Schimicsek Tibor vásárolta meg, aki a lélegeztetőgép-biznisz egyik haszonélvezője volt, az állam az ő cégével kötött szerződést a fel nem használt lélegeztetőgépek tárolására. Az üzletemberről az Átlátszó azt írta korábban, hogy a budapesti, V. kerületi ingatlanbiszniszek jól ismert szereplője volt. Az orfűi fejlesztést tervező konzorcium egyik tagja, a Victoria Ingatlanhasznosító Kft. Schimicsek cége, amelynek képviselője, Barna Béla részt vett a mai sajtótájékoztatón. Barna Béla a pécsi fideszes önkormányzati időszakban több évig volt a Pécs Holding (ma PVH Zrt.) vezérigazgatója.

A konzorcium másik tagja a Carion Csoporthoz tartozó Carion Holding Zrt., amelynek vezérigazgatója, Szani János részt is vett a NER-sajtót tájékoztató eseményen. A Carion Csoporthoz tartozik a Central NOK Zrt. is, ami az egyetlen „lakáslottós” cég Magyarországon. Emlékeztetőül: amikor Rogán Antal kezdeményezésére 2016-ban megszavazták a Nemzeti Otthonteremtési Közösségekről (köznyelvben: a lakáslottóról) szóló törvényt, akkor nagyon úgy nézett ki, hogy ezt a konstrukciót két cégre írták, a törvényben megszabott feltételeknek ugyanis csak a Carion nevű, fogyasztói csoportokat szervező cég és a Poligrupo nevű cég felel meg. Mindkettő ugyanahhoz az üzletemberhez volt köthető.

A Válasz Online is írt nemrég a Carionról. A lap szerint a Rogán Antal-közeli „lakáslottós” vállalkozók Carion-csoportjának magántőkealapja (Columbus) részben az állami Eximbank pénzeivel tölti fel a kiszemelt piaci szereplőket.

Most lássuk, mit is szeretnének állami támogatásból építeni Orfűn az akvapark új tulajdonosai.

  • A program során teljesen megújulna az egykori strand területe, modern akvapark épülne, mellé egy wellness-centrum, valamint egy szálloda is.
  • Mindezek mellett izgalmas látványelemekkel bővülne a tó körüli sétány.

A közlemény szerint a befektetői elképzeléseket a Victoria Ingatlanhasznosító Kft. és a Carion Holding Zrt. konzorcium képviseletében Szani János, a Carion Holding Zrt. vezérigazgatója ismertette. Eszerint egy többfunkciós nagy és modern akvaparkot szeretnének építeni a területen élményelemekkel és a korábbiaknál sokkal hangsúlyosabb tókapcsolattal együtt. Emellé egy külön wellness-centrumot és egy „láthatatlan” – vagyis földbe süllyesztett, a terepviszonyokat szándékosan kihasználó, élő növénytakarós teraszokkal borított – 110 szobás szállodát konferencia teremmel. Mindezek mellett 20, különálló, de szintén rejtett, és „intim” apartman is beférhet még a telekre. A tervek szerint megújulna és izgalmas látványelemekkel bővülne a tó körüli sétány is, ahol romantikus parkokat és ligeteket is kialakítanának.

A korábbi fideszes politikus, dr. Mikes Éva, a régió fejlesztési biztosa is részt vett a sajtótájékoztatón. Elmondta, „a kormányzat régiós fejlesztési céljai összeegyeztethetők az orfűi tervekkel tágabb területi összefüggésekben is, ezért van rá esély, hogy az állam is támogatni fogja annak megépítését”.

„Minden olyan fejlesztést támogatok, amely új munkahelyeket, biztos megélhetést, nyugodt, békés életet és kiszámítható környezetet jelent az ott élőknek azért, hogy jobban élhessenek, gyarapodni tudjanak” – ezt Hoppál Péter fűzte hozzá az elhangzottakhoz a közlemény szerint.

Hirdetés