Kívül-belül megújul a mecsekoldali gyermekorvosi rendelő

Több mint 68 millió forintból újul meg a mecsekoldali Mikszáth Kálmán utcában található gyermekorvosi rendelő, ahol már javában folyik a munka. A méltatlan állapotban lévő rendelő hosszú évtizedek után végre teljes felújításon esik át, a munkák pedig várhatóan ősz elején érnek véget.

Lassan 10 éve zajlik már Pécsett a 2010 óta tudatosan felépített egészségügy-fejlesztés, melynek az elmúlt évek során megannyi látványos, fontos eredménye van már: többek között megújult a Lánc utcai rendelőintézet, a 400 ágyas klinikai tömb, megkezdődtek a munkák a Veress Endre utcai rendelőintézetben, felépült az onkológiai központ, elköltözött a pécsi háziorvosi ügyelet, felépült Kertváros új központi rendelőintézete, új rendelő épül Újhegyen, a közeljövőben pedig megkezdődhet a gyermekklinika felújítása is (a tervek szerint az intézményt gyermeksürgősségi központtal is bővítenék).

Új tetőszerkezetet kap a Mikszáth Kálmán utcai rendelő

A fejlesztési program részeként mindemellett a város háziorvosi, illetve gyermekorvosi rendelőit is sorban újítják fel. A közel 700 millió forintból megvalósuló rendelőszépítések és korszerűsítések folyamata érinti a B utcai, a Mázsaház utcai, a Pázsit utcai, a Zengő utcai, a Bittner Alajos utcai, a Bor utcai, valamint a Mikszáth Kálmán utcai intézményeket. Utóbbi háziorvosi rendelőnél javában folyik a munka, melyet Őri László, Pécs alpolgármestere csütörtökön tekintett meg.

Őri László mutatta be a elújítási munkákat

A városvezető a Mikszáth Kálmán utcai gyermekorvosi rendelőben elmondta, hogy a programmal a céljuk kettős: az egyik cél az, hogy az egészségügyben dolgozók méltó körülmények között végezhessék munkájukat, a másik pedig az, hogy a betegeket – felnőtteket és gyermekeket egyaránt – modern, korszerű körülmények között tudják fogadni. Kiemelte, hogy mikor megtervezték és előkészítették a programot, nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a háziorvosi rendelők felújítása minden nagyobb városrészt érintsen, így tehát a Mecsekoldal sem maradhatott ki a programból.

Az egész rendelő megújul

– Egy hónappal ezelőtt kezdődtek meg a munkák, melyekre nagy szükség volt már, hiszen egy több évtizede felújításra szoruló, nagyon leromlott állapotban lévő épület volt. Most több mint 68 millió forintot fordítunk a rendelő teljes felújítására. A munka magában foglalja a gépészeti rendszer korszerűsítését, a nyílászárók cseréjét, energetikai felújítást, valamint az épület új tetőszerkezetet is kap. A munkálatok várhatóan az ősz elején fejeződnek be – mondta Őri László.

Évtizedeken át nem nyúltak az épülethez

Az alpolgármester hozzátette, hogy a gyermekorvosi rendelővel egy épületben található felnőtt háziorvosi rendelőben már korábban is történtek fejlesztési-korszerűsítési munkák, de jelenleg is zajlik egy kisebb felújítás, mely Juhászné dr. Müllner Marianna, a terület önkormányzati képviselőjének egyéni képviselői keretéből valósul meg.

Őri László és Juhászné dr. Müllner Marianna a beruházás helyszínén

– Képviselői munkám egyik legnagyobb eredményének tartom, hogy sikerült a Mikszáth Kálmán utcai gyermekorvosi rendelő felújítását megvalósítanunk. A Mecsekoldal utolsó méltatlan állapotban lévő háziorvosi rendelőjének megújulására saját képviselői keretemből további 400 ezer forintot fordítottam, amiből a felnőtt háziorvosi rendelő burkolatának cseréje valósul meg – mondta.