Hirdetés

Visszafordíthatatlanul beköszöntött a tavasz Pécsre, ilyenkor szinte kézzel foghatóan vibrál a város. Vettük a bátorságot, és szubjektív megítélésünk szerint csokorba szedtük a kilenc legérdekesebb májusi programot. 

Keresd fel Baranya legkedvesebb tavacskáit!

Nemrég bátorkodtunk összegyűjteni, hogy hol hűthetjük le magunkat Pécsen és Pécs környékén, ha a szabadba vágynánk a tavaszi hőségben. Ha kirándulnánk, de még sincs olyan jó idő, akkor se csüggedjünk, mert ezeket a titkos, eldugott természeti képződményeket mindenképpen érdemes felkeresni, és megcsodálni.

Kóstolj autentikus roma punyát, és „asztal körül futkosós rétest”

Májusban megnyílik a Dunántúl első cigányétterme Pécs szívében, ez a Kóstolda. A Király u. 36. szám alatt autentikus roma punyát, cigánylecsót és „asztal körül futkosós rétest” is kóstolhatunk majd, de nem csak vacsorázni tudunk, menüzni is beülhetünk majd. A Kóstoldában lesznek különböző témák köré szervezett események, felolvasóestek, kiállítások és beszélgetések májustól.

Nyalakodj féláron a Fagylalt napján!

Az édesszájúak egyik legkedveltebb ünnepe – a macaron-nap után – a május 8-án tartandó „magyar kézműves fagylalt napja”. A hagyomány szerint az esemény ideje alatt, fél áron lesz kapható a fagylalt a mozgalomhoz csatlakozó cukrászdában, így a Jókai cukiban és a Ledina cukrászdában biztos olcsóbban nyalakodhatunk.

Gondolj a bőrödre, menj el ingyenes anyajegyszűrésre!

Hisszük vagy sem, jelenleg a bőrrák a leggyakoribb daganattípus a világon! Magyarországon minden évben háromezer új beteget regisztrálnak melanómával, melynek a halálozási aránya is igen magas. Ha időben diagnosztizálják a gyilkos elváltozást, kitűnő lehet a gyógyulási arány, ennek érdekében azonban el kell menni szűrésre: a PTE május 6–10. között ingyenes anyajegyszűrési akciót szervez. Bővebb infó ITT!

Csatlakozz egy gigantikus fény-flashmobhoz!

Óriási villámcsődületre invitálja a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a város apraját-nagyját. A pécsi világörökségi helyszínein, a Fény Nemzetközi Napja alkalmából május 16-án flashmobot szervez a cég, amelynek során több száz apró lámpa segítségével rajzolják meg Pécs és a világörökség jelképeit az érdeklődők.

Nézd meg Munkácsy eddig még soha nem látott képeit!

Páratlan Munkácsy Mihály-kiállítás nyílik május 17-én a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában. A tárlaton a művész mintegy hatvan művét láthatjuk, köztük Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, a kiállítás különlegessége mégis az, hogy három képe most először lesz látható.

Hallgass mainstream jazzt, egy kis csavarral

A Metronóm Jazz Klub színpadán most először hallhatják az érdeklődők Bacsó Kristóf szaxofonos és Oláh Kálmán quartettjét május 23-án, a negyed E78-as termében. A zenei repertoár a mainstream jazz, a magyar népzenei örökség és a kortárs klasszikus zene stíluselemeit ötvözi. Nagybőgőn Barcza Horváth József játszik, dobokon a kiváló fiatal tehetség, Gyárfás Attila működik közre. Az esemény részletei itt.

Fuss a városért, egy szuper program keretében

Május 25-én rendezik a Városvédő Tüke-futást és a Misina-csúcstámadás futóversenyt. Az esemény keretében immár hatodik alkalommal teljesíthetik a vállalkozó szelleműek a Széchenyi tértől a tv-toronyig kacskaringózó, 9,3 kilométeres távot a Misina-csúcstámadáson rajthoz állók, a Városvédő Tüke-futáson pedig egy 3,2 kilométeres belvárosi távot kell lefutniuk a sportolóknak.

Ismerd meg töviről hegyire a sörfőzést

Az Ez sör! című vándorkiállítás április közepétől látható a Janus Pannonius Múzeum galériájában, ahol minden lényegeset megtudhatunk a sörgyártás történetéről, a sörfogyasztás szokásairól, és annak történeti változásairól. A tárlaton műtárgyak – plakátok, reklámtáblák, palackok, eszközök, reklámtárgyak – látványos installációkkal egészülnek ki. Még több információt itt találunk.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét