Könyvbemutatón tárulnak fel a Zsolnay-gyűjtemény csodaszép darabjai

A Zsolnay Aranykora Gyugyi László gyűjteménye című könyv a világ egyik legszebb, leggazdagabb Zsolnay-gyűjteményét mutatja be. Pécsett december 8-án a kötetet bemutatja, és a szerzőkkel, Csenkey Évával és Murányi Zsuzsával beszélget: Komor István, a Zsolnay Aranykora Gyugyi László gyűjteménye című kiállítás kurátora.

December 8-án 11 órakor a Zsolnay Negyed Apostolos termébe várnak minden érdeklődőt a könyvbemutatóra, amelyet követően ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt Komor István vezetésével.

Az gyönyörű Zsolnay műtárgyakat a Magyarországon született, Amerikában élő egykori tulajdonosa évtizedeken át gyűjtötte kiváló ízléssel, szakértelemmel és szeretettel a világ különböző pontjairól.

Így vált lehetővé, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed díszeként, a Sikorski-házban 2010-ben megnyílt állandó kiállításon a nagyközönség is megismerkedhetett az igényes kerámiákkal. A nagy siker és a szeretetteljes fogadtatás a gyűjtőt arra ösztönözte, hogy az évek során a kiállított alkotások számát évről évre gyarapítsa, sőt példája másokat is erre inspirált. Kötetünk – a gyűjteményt és a kiállítást bemutató albumok sorában immár ötödikként – ezt a kibővített anyagot tárja az érdeklődők elé eddig még nem publikált 34 új műtárggyal, a maga teljességében.

A jelenleg 710 mesterműből álló gyűjtemény a historizmus, a millennium és a szecesszió időszakából a Zsolnay-gyár csúcsalkotásait foglalja magában, amelyek valaha világkiállításokra vagy külföldi piacokra készültek. A legújabb kutatásokat is feldolgozó, szakértői tanulmányok a gyűjtők számára, az igényes felvételek pedig a művészi tárgyak szerelmeseinek kínálnak meglepetéseket. A bemutatott vázák, tálak, korsók, lámpák, szobrok vagy faliképek egyszerre sugározzák a régmúlt varázsos hangulatát, és közvetítik a művészet időtlen ragyogását.

A könyv a rendezvény ideje alatt és azt követően az adventi időszakban 15 százalékos kedvezménnyel kapható a Zsolnay Infopont és Shopban és a Látogatóközpontban.

A program ingyenes, de a korlátozott férőhelyek száma miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a szuhanglass.beata@zsn.hu e-mail-címen lehet december 6-ig.

Hirdetés