Frissítve: a Notre-Dame teljes tetőszerkezete leégett – videók!

A székesegyház tetőtérben hétfőn 18.30-kor keletkezett tűz, amit valószínűleg a helyreállítási munkálatok során okoztak ismeretlenek – írja a Le Figaro.

hirdetés
Uránia Mozi

Frissítve 04.16. 9.00

Ahogy korábban is írtuk, a székesegyházban hétfőn, a kora esti órákban ütött ki tűz, a környéken lakókat kimenekítették arra az esetre, ha beomlana a székesegyház. Az emberek az utcákon gyűltek össze, sokan sírtak, mások egyházi dalokat kezdtek el énekelni.

A tűzoltók késő éjszaka jelentették be, hogy az épületet sikerült ugyan megmenteni a teljes összeomlástól, de gyakorlatilag csak az alapszerkezet maradt meg. Megsemmisült a teljes tetőszerkezet, leomlott a huszártorony. Komoly veszélyben voltak a harangok és mindkét torony is, de végül a még nagyobb katasztrófát sikerült elkerülni. Kedden reggel is több vízsugárral hűtötték az épület izzó falait, hogy megakadályozzák a további pusztulást.

Az elsődleges információk szerint a kegytárgyak megmenekültek, illetve az újraépítés érdekében azonnal gyűjtésbe kezdtek. Viszont ahhoz, hogy az épület újra régi pompájában ragyoghasson, a munka akár évtizedekig is eltarthat, írja az Origo.hu.

Első körben nem merült fel sem gyújtogatás, sem terrorcselekmény lehetősége,
a nyomozás hivatalosan gondatlanság miatt indult. Azt viszont érdemes tudni, hogy egy hónap leforgása alatt összesen 47 támadás érte a francia templomokat, számolt be a Mandiner.hu.

A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a párizsi főegyházmegye főszékesegyháza.

Az Origo.hu azt írja, hogy a hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják el az épület környékét, hogy ne akadályozzák a munkát. Attól félnek, hogy kiég és összedől az egész templom.