Lecsapott a NAV Pécsen: fiktív számlákra szakosodó bűnszervezetet számoltak fel

Sikeresen zárult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának évindító akciója. Az intézkedéseknek hála a költségvetésnek okozott 500 millió forintot meghaladó vagyoni hátrány az utolsó forintig megtérült.

Az akcióról a NAV számolt be, mint írják, a felszámolt bűnszervezet számlagyárként működött, az azt üzemeltetők huszonöt gazdasági társaságból álló céghálózat biztosításával segítették két haszonhúzó társaság adóelkerülését.

A cégláncolat tagjai tényleges gazdasági tevékenységet nem végeztek.

Az általuk alkalmazott társaságok ügyvezetői strómanok voltak, ezek a cégek – a három fővállalkozó, a tizenkét bukócég és a tíz úgynevezett közbenső cégek – a munkavégzéshez sem a szükséges személyi, sem a tárgyi feltételekkel nem rendelkeztek.

A bűncselekmény-sorozat megszakítására és a bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban 56 pénzügyőr nyomozó és járőr dolgozott, 8 különböző helyszínen. A kutatások során előkerült bizonyítékok értékelése és elemzése a nyomozás további feladata.

Az ügyben tizennégy gyanúsított érintett, közöttük a bűnszervezeti tagokkal és a haszonhúzó gazdasági társaságok vezetőivel. Az akció keretében hat főt állítottak elő a pénzügyőrök.

A Pécsi Járásbíróság négy gyanúsított – három férfi és egy nő – esetében rendelte el a letartóztatást, a további három elkövető bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll.

A bűnelkövetők és cégeik birtokából emellett 1,7 milliárd forintot meghaladó értékben került sor luxusautók, ingatlanok, készpénz és bankszámlák lefoglalására, illetve zár alá vételére.

A szervezetet irányító elkövetők akár 20 év szabadságvesztéssel és vagyonelkobzással nézhetnek szembe.

Hirdetés