Mintegy 30, a Leőwey Klára Gimnáziumban tanító pedagógus tiltakozott ma kora délután az iskola előtt a kormány február 11-i rendelete ellen, amely szerint a tanároknak sztrájk alatt is meg kell tartaniuk az óráik jelentős részét, és minden osztályban külön gyermekfelügyeletet kell biztosítani. Ketten közülük, Vatai Éva és Odrobina Tamás nem vették fel a munkát ma.

Ma, kicsivel 12 óra után a Leőwey Klára Gimnázium tanári karának nagyjából fele, 30 pedagógus vonult ki az intézmény főbejárata elé, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a kormány, sztrájkjogot kiüresítő döntése ellen. Egy nagy táblát tartottak maguk előtt, amelyen „A sztrájk alapjog! Tanár nélkül nincs jövő” felirat szerepelt.

A pedagógusok a mai demonstrációt már tegnap bejelentették, szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelükben a tanárok azt írták, hogy az iskola nevelőtestületének tagjai nem értenek egyet a kormányrendelettel. Ketten a tanári karból ma nem vették fel a munkát, ezzel kifejezve tiltakozásukat.

Először senki nem szeretett volna nyilatkozni az eseményen, azonban végül Odrobina Tamás mégis válaszolt az újságírók kérdéseire.

– A jogállammal van a probléma. Mi, tanárok bejövünk reggel dolgozni, délután végzünk, amikor végzünk, aztán megyünk haza. A törvényhozóknál más a helyzet. Ők este 7-kor, vagy akár 8-kor is bemennek dolgozni, hogy például módosíthassanak egy rendeletet, aminek következtében valaki nem tudja majd hallatni a hangját. Picit ez engem meglep. Részünkről nincs ebben semmiféle háború vagy lázadás. Szimplán csak valahogyan jelezni kell, hogy valami nincs rendben – mondta Odrobina, aki egyébként a tiltakozás részeként ma nem vette fel a munkát.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy neki mint „öregnek” nincs félnivalója, ő a maga módján így tud segíteni ennek az ügynek. Ugyanakkor elmondta, hogy a fiatalabb, pályakezdő kollégákat folyamatosan próbálják megfélemlíteni.

Odrobina Tamás

– Az például egy módja lehet a megfélemlítésnek, hogy egy határozott idejű szerződést nem hosszabbítanak meg – utalt arra Odrobina, hogy több fiatal kolléga nem mer kiállni egy-egy ilyen demonstrációra, még ha egyet is ért azzal.

Azt is elmondta a tanár, hogy a Leőwey vezetése konstruktívan és jogszerűen állt a demonstrációhoz. A tanárok azt szabályszerűen bejelentették az iskolának, a vezetés pedig tudomásul vette, megakadályozni nem akarta. Odrobina végül azt is elmondta – csak a maga nevében beszélve –, hogy személy szerint nagyon messzire hajlandó azért elmenni, hogy a pedagógusok követeléseire megnyugtató válaszok érkezzenek.

Hirdetés