Libegő, múzeum, piknikpark: megvannak a Misina Ötletbörze nyertesei

A Misina Ötletbörzére 35 ötletterv, pályázat érkezett. A beérkezett anyagokat a zsűri szakmai szempontrendszer alapján véleményezte és kiválasztotta azt az öt pályamunkát, amelyek 100 ezer forint díjazásban részesülnek.

A pécsi önkormányzat a Misina tető fejlesztését célzó uniós projekt kapcsán nyílt ötletbörzét hirdetett a lakosság részére. 

“A pályázat célja az volt, hogy a város lakói ne csak általános véleményt tudjanak megfogalmazni a fejlesztéssel kapcsolatban, hanem saját észrevételeikkel, konkrét ötleteikkel tevékeny részeseivé is váljanak” – írja az önkormányzat szombati közleménye.

Azt írják, hogy nyertes pályaművek komplexen kezelték a Misina étterem és környezetének fejlesztését, továbbá megfeleltek a pályázati feltételeknek is.

Íme az öt nyertes pályázat:

  • Az MÖ-003-as kódszámú pályázat interaktív bányászati múzeumot javasol kialakítani az épületben, s egyúttal javaslatot is ad a múzeum berendezésére és programjára. A zsűri felismerve az egykori bányászati kultúra bemutatásának fontosságát Pécs városában, értékesnek tartja a javaslatot, ezért díjazta az ötletet.
  • Az MÖ-012-es kódszámú, funkcionális szemléletű pályázat nemzetközi kitekintésre hivatkozva a Misina körül kirándulni, sportolni, rekreálódni vágyók kényelmét szolgálja ki fixen telepített öltözőszekrényekkel, értékmegőrzőkkel, étel/ital automatákkal. A vandálbiztos, időjárásálló kiszolgáló bútorok kihelyezése, azok állandó személyzet nélküli (vagy kis létszámmal való) működtetése hiánypótló, a megoldási javaslat figyelemre méltó. A zsűri külön értékelte a smart megoldások feltűnését.
  • Az MÖ-018-as pályamunka a mecseki kerékpározás népszerűsítésére, az ahhoz kapcsolódó ösvények kialakítására, kiszolgáló egységek (kölcsönzés, büfé) létrehozására tesz javaslatot. Az ajánlott program egy komplex Mecsekoldali fejlesztés részeként, de önállóan működtethető elemként is értékelhető. Erénye, hogy a rendelkezésre álló összeg bármekkora részével is eredmény érhető el. 
  • Az MÖ-021-es kódszámú pályázat egy „Intermodális Csomópont és Piknikpark” víziójára épül. A Misinára látogatók többféle közlekedési eszközzel érik el a helyszínt, majd gyalogtúrára, szánkóra, sílécre, kerékpárra váltanak. A Piknikpark társaságok, családok találkozási, pihenési pontja is lehet, míg a meglévő épületet vertikálisan szakaszolja – a kényelmi, egyre igényesebb szolgáltatások a védettebb, felsőbb szinteken jelennek meg. A javaslat részei akadálymentes mosdók, pelenkázó, ivókút, palackfeltöltő állomás, mosogató, önkiszolgáló kerékpárszervíz, kutyamosó, készüléktöltő állomás, wifi, napozóterasz, jóga, masszázs, drinkbár, az épületen kívül pedig elektromos töltési lehetőséget nyújtó parkolóhelyek, intelligens kerékpártárolók, okos buszmegálló. 
  • Az MÖ-026-os kódszámú pályamunka több ponton ironizáló és a valós financiális kötöttségekre is rávilágít. Érdekes eleme, hogy bár a felvázolt vízió megvalósítása jóval többe kerül, mint az előirányzott forrás, összességében egy józan, logikus programot fektet le, kecsegtető lehetőségekkel. A tematikus játszótér ötletére több pályamunka is felhívta a figyelmet, de ez a pályázat komplexitásával kiemelkedik közülük, a libegő ötlete pedig külön értéke a munkának.

A Misina Ötletbörze a TOP-6.1.4-15-PC1-2016-00002 – a Misina tető fejlesztése projekt keretében valósult meg.

 

 

 

 

 

 

x

hirdetés

Hirdetés