Márki-Zay Péter: „Amikor a tisztesség megjelenik a politikában, az lesz az igazi rendszerváltás”

Márki-Zay Péter

Körmend, Zalaegerszeg és Kaposvár érintésével érkezett meg Pécsre tegnap Márki-Zay Péter, aki az ellenzéki előválasztás második fordulójában Dobrev Klárával küzd meg a miniszterelnök-jelöltségért. Nagyjából kétszáz érdeklődő, köztük szokatlanul sok fiatal várta. Váratlanul felbukkant a tömegben és beszédet is mondott a Márki-Zay javára az első fordulót követően visszalépett Karácsony Gergely is.

Egy órán keresztül tartott a Kossuth téren Márki-Zay Péter 17 órakor kezdődött fóruma. A politikus először felidézte 2018-as és 2019-es hódmezővásárhelyi győzelmét, és arról beszélt, hogy a 2022-es győzelmet is az összefogás hozhatja az ellenzéknek, és az, ha egy pártoktól független jelölt mögé állnak be az Orbán-rendszert leváltani akarók.

„A Fidesz számára rendszerhiba és elfogadhatatlan kihívás egy tisztességes politikus” – fogalmazott Márki-Zay, mert szerinte a Fidesz magát mindig a kisebbik rosszként állította be, azt sugallva, hogy nincs tisztesség a politikában. 

„Amikor a tisztesség megjelenik a politikában, az lesz az igazi rendszerváltás” – mondta a polgármester.

Többször is hangsúlyozta, hogy a Fidesz által létrehozott gyűlöletet csak a szeretet erejével lehet legyőzni, ahogy azt is leszögezte: az ő ellenfele valójában nem Dobrev Klára, hanem Orbán Viktor.

Karácsony Gergely visszalépéséről elmondta, ez nem valamiféle mutyi volt, mint a pártok esetében. „Karácsony Gergely és köztem egy kézfogás történt. Karácsony Gergely a múlt hét hőse” – fogalmazott.

Ezen a ponton a tömegből előlépett Karácsony, akit nagy ováció fogadott, Márki-Zay testvérének nevezte és szent embernek titulálta. A hódmezővásárhelyi politikus ezt követően arról beszélt, hogy ha ők ketten kormányzati pozícióba kerülnek, akkor egészen biztosan lesz elszámoltatás, de az a jobb- és a baloldalt, a 2010 utáni és előtti „lopásokat” is érinteni fogja.

Márki-Zay beszélt arról is, hogy egy közvélemény-kutatás szerint akár Karácsony Gergely, akár Dobrev Klára vezetésével száll szembe az ellenzék Orbánnal, akkor Orbán nyer. Ha viszont ő lesz az ellenzék listavezetője, és mögötte lesz Karácsony és Dobrev, akkor az ellenzék győz.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter

Karácsony Gergely is szót kapott, és elsőként párhuzamot vont a berlini fal leomlása és az Orbán-rendszer általa remélt és szerinte most valóban küszöbön álló összeomlása között. Mint mondta, nem csak a magyar, de az európai demokráciák történetének is ez a leggonoszabb és legkorruptabb rendszere. Elmondta, azóta, hogy visszalépett, minden perc abban erősítette meg, hogy ez volt a helyes döntés. A visszalépésének okaként megemlítette, hogy Márki-Zay olyan embereket is meg tud győzni a változás szükségességéről, akiknek egy budapesti főpolgármester túlságosan messze van és túlságosan szemüveges. Szerinte úgy lehet legyőzni Orbánt, ha a „politikai hontalanokat” is elviszi szavazni az ellenzék, és erre Márki-Zay lehet képes. Leszögezte, visszalépésével nem sutba dobta a programját, éppen ellenkezőleg: esélyt adott annak, hogy az megvalósuljon.

„Olyan hazát akarok magunknak, ahol egy balközép és egy jobbközép politikus képes közösen dönteni, amikor a haza sorsáról van szó” – mondta Karácsony.

Beszélt arról, hogy az irodájában ott van az 1956-os forradalom után politikai szerepet vállalt Bibó István képe, amit annak fiától kapott, és amikor visszalépett Márki-Zay javára, akkor ifjabb Bibó István felhívta, és azt mondta: „Az apám ugyanezt csinálta volna.”

Márki-Zay Péter végezetül elmondta, az össze jelölt közül Karácsony kapta a legtöbb lejáratást a Fidesztől és a fideszes médiától, ez is közre játszhatott abban, hogy csak második lett az első fordulóban. Ez a hősies küzdelem ugyanakkor szerinte nem volt hiábavaló, de csak akkor nem, ha „a végén mi szakítjuk át a célszalagot”.

Beszélt arról is, hogy a magyar politikusok harminc éve ássák azokat az árkokat, amiket most nekik (neki és Karácsonynak) be kell temetniük.

Hirdetés