Évértékelő beszédet tartott csütörtökön délután Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Beszédében az ellenzéki összefogás és az általuk képviselt civilek legfontosabb problémáit, továbbá legfőbb céljait ismertette.

 

Márki-Zay Péter azzal kezdte évértékelőjét, hogy 12 éve Orbán Viktorra szavazott, bízva abban, hogy a kormányő a kétharmaddal élni fog, nem visszaélni. Mint mondta, soha senki nem kapott még ilyen lehetőséget, mint akkor Orbán, de mára mégis az unió legkorruptabb országai közé tarozik Magyarország.

Orbán jó döntései szerinte a játékgépek betiltása, a közmunka és a családtámogatások voltak, de Márki-Zay még több családtámogatást, valamint erősebb határvédelmet ígér, továbbá “a fideszes pedofilok elszámoltatását”.

– Tisztességes keresztény, konzervatív ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre – mondta, főleg azoknak, akik még hisznek a fidesznek.

Kiemelte, hogy a járvány során meghalt 43 ezer magyaron Orbán Viktor részvétnyilvánítás nélkül lépett túl.

“Ma Magyarországot olyan kormány vezeti, amelyik az emberek életesélyeit rövidíti, miközben nyakló nélkül szórja a pénzt ürességtől tátongó, túlárazott stadionokra” – mondta.

Úgy fogalmazott, hogy azért az a Fidesz programja, hogy “Folytatjuk!”, mert még nem fejezték be a lopást: ellopták a hétköznapjainkat, szinte semmit nem tudunk elintézni politikai kapcsolatok nélkül – mondta. Annak a pénznek, amit elloptak, már rég az oktatásban és az utakban lenne a helye – tette hozzá. Szerinte az ellenzéki összefogás ereje láttán kezdett csak pénzt osztani a kormányfő.

Egyféleképpen lehet változtatni azon – folytatta -, hogy az EU ne vonjon el az Orbán-kormány miatt pénzeket Magyarországtól: kormányváltással.

– A régi, korrupt világot most Orbán Viktor képviseli, de itt az ideje az őszinteség korának – fogalmazott és kiemelte, hogy még sose volt akkora lehetősége az ellenzéknek a győzelemre, mint most.

Most nyugat felé kell fordulni, “nem Putyin előtt hajbókolni” – mondta, majd hangsúlyozta, hogy a bőrszíne, világnézete vagy szexuális orientációja miatt Magyarországon nem szenvedhet senki hátrányt.

Kitért arra is, hogy új alkotmányt fognak készíteni, amiről népszavazáson dönthetnek a választópolgárok.

Olyan kormány kell, ahol az árak helyett a bérek emelkednek – mondta és hozzátette, hogy kormánya megállítaná a tanárok és az egészségügyi dolgozók elvándorlását.

Márki-Zay Péter szerint amennyiben az ellenzék kerül kormányra, “felszabadítják a médiát az állami propaganda és a fideszes médiahatóság uralma alól.”

“Ha minden tisztességes kicsi feláll és csatlakozik hozzánk, akkor április 3-án elzavarhatjuk a korrupt zsarnokot” – zárta beszédét.

A miniszterelnök-jelölt március 15-ére kormányváltó nagygyűlést hirdetett meg.

Márki-Zay Péter előtt a rendezvényen felszólalt még Dobrev Klára volt DK-s miniszterelnök-jelölt, Donáth Anna, a Momentum pártelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Kánász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Budapest főpolgármestere, valamint a Jakab Péter, a Jobbik elnöke.