Megújuló pécsi rendelők, új sportpályák gyerekeknek

Miközben az ellenzék jó része kivonult a pécsi ülésről, az ott maradt képviselők az ülésteremben folytatták a munkát, több fontos napirendi pontot tárgyalva – csütörtökön tartotta évi utolsó ülését a pécsi közgyűlés.

Fodor Ibolya (független) napirend előtt a pécs-somogyi iskola problémáit vetette fel, különös tekintettel az igazgató kinevezésének ügyére, illetve az egészségügyi intézmények körüli parkolási nehézségek kapcsán kért megoldást egy másik kérdésében. Utóbbi téma kapcsán Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) felkérte Decsi István alpolgármestert, vizsgálják meg a kérdést, egyeztessenek az egyetemmel is a klinikák miatt. Az előbbi témában Bognár László (Fidesz-KDNP) többek között elmondta, a somogyi iskola igazgatóját nem a város nevezi ki, az önkormányzatnak véleményezési joga van.

További pécsi rendelők újulhatnak meg

A közgyűlés elfogadta a 2018-as költségvetés technikai jellegű módosításait. Kővári János (ÖPE) egyebek mellett felvetette, hogyan áll most a város anyagi helyzete. Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, a város minden kötelezettségét rendben fogja teljesíteni.

A közgyűlés elfogadta a közterületi reklámokról és a taxidrosztokról szóló díjtételek módosításait, ezen fizetendő összegek jó része egyébként 2011 óta, azaz 7 éve nem emelkedett.

A közeljövőben több önkormányzati tulajdonú háziorvosi rendelő felújítása is elkezdődik, közölte Őri László alpolgármester (Fidesz-KDNP). Ezek egyike a nagy forgalmú Mikszáth Kálmán utcai gyermekorvosi rendelő, amelynek a felújítás idejére másik ingatlanba kell költöznie – az előterjesztést támogatta a közgyűlés. (Az ugyanott működő felnőtt-háziorvosi rendelőket már korábban felújította az önkormányzat.)

Újabb óvodai sportpályák építésére nyílhat mód

Határozott a testület arról, hogy több óvoda számára ovi-sportpálya építésére nyújt be pályázatot. A pécsiek számára fontos, hogy több oktatási és egyéb intézmény felújításáról is döntött a közgyűlés. Támogatást kapott ugyanis az önkormányzat által benyújtott pályázati csomag, a későbbiekben indulhatnak el a konkrét közbeszerzési eljárások.

Határozott a közgyűlés a behajthatatlan hulladékdíj-hátralékról is, Kővári János (ÖPE) azt kérte, tegyenek lépéseket, hogy valamiképpen meg lehessen akadályozni az ilyen, évről évre kialakuló helyzetet. Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, minden javaslatnak örömmel ad helyet, hiszen az a cél, hogy ezek a díjhátralékok eltűnjenek. Lovász István jegyző közölte, a jövőben az adóhatóság fogja ezeket a tételeket behajtani, így ilyen előterjesztés többé nem is kerül a közgyűlés elé.

A testület elfogadta a város 2023-ig tartó helyi esélyegyenlőségi programját is.

Kővári János (ÖPE) napirend után közölte, képviselőik azért nem vonultak ki az ülésről, mivel a munka törvénykönyvéről szóló kérdés nem tartozik a közgyűlés hatáskörébe, egyben alkotó, építő évet kívánt a képviselőknek. Páva Zsolt polgármester az ülés végén mindenkinek megköszönte a munkát, amit 2018-ban elvégeztek, és mindenkinek áldott karácsonyt kívánt.

hirdetés