Megvannak a ponthatárok, kiderült, kik lesznek a pécsi egyetem legújabb hallgatói

Július 23-án este végre kiderült, kik kezdhetik meg a Pécsi Tudományegyetemen tanulmányaikat. A felvételi ponthatárok kihirdetését hagyományosan a Széchenyi téren ünneplik a fiatalok, azonban a járványhelyzet miatt idén erre, a megszokott formájában nem került sor, de a ponthúzó parti természetesen nem maradt el, online szervezték meg. Mutatjuk a legmagasabb pontszámokat és a legnépszerűbb szakokat.

hirdetés

A ponthúzó ünneplés nem maradt el, online bulit szervezett a PTE, melyet a Facebookon keresztül követhettek a leendő egyetemisták. Biztosan nagy volt az izgalom, hiszen július 23-a este 8 órakor kapták meg a diákok a várva várt sms-t a felvételi eredményéről.

Mint kiderül a PTE közleményéből, 4.850 felvett hallgatóval zárta a 2020-as felvételieljárást a Pécsi Tudományegyetem. A közel ötezer felvett hallgató 58 százaléka a PTE valamely alapképzésén, 17 százaléka osztatlan, míg 15 százaléka mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, a felsőoktatási szakképzéseken a felvettek 10 százaléka fog tanulni.

Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, a felvettek több mint 86 százaléka támogatott szakokra került be.

A jelentkezők idén is a nappali munkarendet preferálták, a felvettek 76 százaléka teljes idős képzésen kezdheti meg tanulmányait a 2020/2021-es tanév őszi félévében.

A képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik az általános orvos, a pszichológia, a jogász, valamint az ápolás és betegellátás szak, de sokan érdeklődtek a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a mérnökinformatikus, a fogorvos szakok iránt is. Idén a PTE négy kara – a jogi kar, az orvoskar, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, valamint a Művészeti Kar – is növelni tudta a beiskolázási létszámait.

Az alapképzéseken a kommunikáció – és médiatudomány angol nyelvű képzésen kellett a legmagasabb pontszám (432), a pszichológia szak levelező munkarendjére 430, míg a nappali képzés államilag finanszírozott részére 419, az önköltségesre 420 pont kellett. A Közgazdaságtudományi Kar angol nyelvű képzéseire is magas volt a bejutási küszöb, a gazdálkodási és menedzsment szakra 422, a turizmus-vendéglátás szakra 408 pontra volt szükség. Az osztatlan képzéseken a legmagasabb pontszám, 459 pont az önköltséges fogorvos képzésre kellett, míg az állami ösztöndíjas jogász szakra 414, a fogorvos szakra 413, az általános orvos szakra 402 pont. Az osztatlan tanárszakokon a legmagasabb ponthatár 436 pont volt, nevezetesen az angol-orosz tanári szakpáron.

Mutatjuk, mely szakokhoz kellett a legtöbb pontot összegyűjteni.

A szak mellett található betűk jelzik a képzési szintet (alap, osztatlan, mester, felsőoktatási), a munkarendet (nappali, levelező, távoktatás, esti) és a finanszírozási formát (államilag finanszírozott vagy önköltséges).

Bölcsészettudományi Kar (BTK):

Anglisztika ANK 364
Anglisztika ANA 359
Kommunikáció és médiatudomány ANA 400
Kommunikáció és médiatudomány (angol nyelven) ANA 432
Nemzetközi tanulmányok (angol nyelven) ANA 404
Uaz magyar nyelven ANA 401
Szabad bölcsészet ANA 348
Magyar ANA 335
Pszichológia ANA 419
Pszichológia ANK 420
Történelem ANA 327

Egészségtudományi Kar (ETK):

Sport- és rekreációszervezés ANA 332
Ápolás és betegellátás (gyógytornász) ANA 309
Ápolás és betegellátás (gyógytornász) ANK 309

Gyógyszerészeti Kar (GYTK):

Gyógyszerész ONA 382
Gyógyszerész ONK 339

Kultúratudományi, pedagógusképző és vidékfejlesztési kar (KPVK):

Gyógypedagógia ANA 314
Környezetkultúra ANA 366
Német nemzetiségi tanító ANA 348

Közgazdaságtudományi Kar (KTK):

Gazdálkodási és menedzsment (angol) ANA 422
Gazdálkodási és menedzsment (magyar) ANA 400
Pénzügy és számvitel ANA 400
Turizmus-vendéglátás (angol) ANA 408

Műszaki és Informatikai Kar (MIK):

Környezetmérnöki ALA / ALK 360
Építészmérnöki ANA 280
Villamosmérnöki ANA 281
Mérnökinformatikus ANA 294

Művészeti Kar (MK):

A legmagasabb pontszámok:

Klarinét ANA 400
Oboa ANA 400
Gordonka ANA 400

Természettudományi Kar (TTK):

Biológia (angol nyelven) ANK 363 (az alapképzések közül a legmagasabb)
Földtudományi (magyar nyelven) ANA 346
Földrajz ANA 292

Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK):

Jogász NA 414
Jogász NK 280
Jogász LK 304

Általános Orvostudományi Kar (ÁOK):

Általános orvos NA 402
Általános orvos NK 408
Fogorvos NA 413
Fogorvos NK 459

További részletek ide kattintva olvashatók.


A PTE a járványhelyzetre felkészülve várja majd a hallgatókat szeptembertől, számolva az online térben történő oktatással. Az új diákok beilleszkedését szeptemberben közösségépítő programok segítik, mint például a „beléPTEtő gólyatréning”, ahol kiscsoportos foglalkozás keretében az egyetemi élet első lépéseihez kapnak támogatást a hallgatók, legfőképpen az együttműködést, beilleszkedést elősegítve.

Hirdetés