Sok mindent lehet mondani Pécsről, de azt nem, hogy itt nincs kreativitás. Gombamód nőnek ki szuper márkák a „pécsi talajból”, és valamennyi hosszú és sikeres jövő előtt áll. Körbenéztünk a piacon, és összegyűjtöttük azokat a brandeket, amikben megvan az a bizonyos plusz.

Divatos újrahasznosított nyakkendők

Az ohBoy pécsi márka mögött álló Békési Dóra egyedi csokornyakkendőket készít: újrahasznosít, értéket teremt és vidámságot közvetít. Egy ohBoy nyaki viselője mindezek mellett még a környezetére is figyel, hiszen Dóra már levetett, senkinek nem kellő, akár sérült ruhákból, megunt, használt darabokból, és szabászati maradékokból készíti termékeit.

ohBoy nyakkendőket a pécsi Coollabben is beszerezhetünk!

– A csokornyakkendőket izgalmas minták, és érdekes anyagok jellemzik azon túl, hogy mindegyik darab különleges. Érdekes módon nem csak férfiak rendelnek tőlem, női vásárlók is megfordulnak nálam, sőt, házi kedvenceknek is rendre készítek csokornyakkendőket, akár egyedi igényeknek eleget téve – meséli Békési Dóra.

Helyben készült mennyei kekszek

A Pécsi Keksz ízig-vérig pécsi kézműves keksz, amely nem csak nevében helyi – a csomagoláson a város nevét és jelképeit láthatjuk –, hiszen az üzem is Pécsett található, de még a csomagolás is pécsi vállalkozások terméke.

– A márkában minden a városhoz kötődik, termékeink nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, aromákat, színezékeket és ízfokozókat sem – avat be Szigetváry Tamás, üzletkötő.

A Pécsi Kekszből háromféle ízesítést kóstolhatunk: mandulást, csokist, illetve narancsost. Ahogy Szigetváry Tamás elmondja, a finomságok elkészítéséhez prémium minőségű kakaós tésztát használnak, mely vajjal készül, aromák helyett pedig a csokoládés keksz esetében egy belga 59,5 százalékos kakaóvaj-tartalmú desszertcsokoládé-cseppet használnak. A narancsos kekszbe kandírozott narancshéj, a mandulás kekszbe frissen pörkölt mandulabél kerül.

Ultramenő pécsi pólók és printek

A SKEG pécsi kreatívok közös alkotótere, egy szabad platform, ahol együtt gondolkodnak és dolgoznak a helyiek. A név a hajók egyik legkisebb, ám mégis elengedhetetlen részére utal: a skeg apró, már-már jelentéktelen szerkezeti elemnek tűnik, de az irány és stabilitás megtartásában rendkívül fontkos, nélküle könnyedén elsodornák a hullámok a hajót. A csapat valahogy így gondol a dizájnra is: az élet kicsiny szelete, mely segít, hogy megtaláljuk a helyünket a világban.

A márka kreatív koponyái, Iváncza Bogi és Lugosi Tamás ruhákat, táskákat, printeket (képeslap, térkép, falra helyezhető kép) és lemezborítókat terveznek és készítenek, sokszor helyi grafikusokkal kiegészülve.

– A közös nevező Pécs, a természet és a dizájn iránti rajongásunk. Legkedveltebb termékeink közé sorolható a Fünf Fuckin’ Kirchen pólóink, a Mecsek térképünk és a BETWIXT kollektíva hivatalos merch cuccai – teszi hozzá Iváncza Bogi.

Igényes és szupercuki kutyás kiegészítők

Kézzel készült, egyedi megjelenésű, minőségi kiegészítőket gyárt ebeknek a pécsi WOOF Dog Design, és a márka mögött álló Baumhakl Zsanett tulajdonos.

– Nem titok, hogy imádom a kutyákat, többek között ezért is kezdtem saját márka építésébe. Folyamatosan azon dolgozom, hogy saját tapasztalataim, és a vásárlóim visszajelzése alapján tökéletesítsem a termékeket. Egy-egy új kollekció tervezésekor figyelemmel kísérem az aktuális trendeket és a vevői igényeket is – meséli lapunknak a tulajdonos.

A pécsi márka kínálatában többféle stílus közül válogathatnak a gazdik, vannak például textilből és bőrből készült kollekciók is, előbbi a mindennapi használatra tökéletes, ugyanis víz-, kosz- és kaparásállóak, utóbbi egy magasabb színvonalat képvisel. Legújabb termék a kötélnyakörv és póráz, mely 100 százalék pamutkötélből készül, és minden egyes darab egyedi, kézzel festett. A pécsi márkát egyébként egyre több ismert személy választja kedvencének, például Nyári Dia, Panyik Anita, Herrer Sára, Ada és a Berkiék.

Hirdetés