Milliárdokat bukhat Pécs, ha nem jönnek az egyetemisták

Diákok egy néhány évvel ezelőtti ponthatárváró rendezvényen

Rengeteg pécsit – vállalkozókat, lakáskiadókat – érint és érdekel, hogyan alakul az egyetemisták száma a városban, egyáltalán, miként indul el a tanév. Ami biztos: 336-tal kevesebb hallgatót vettek fel idén a Pécsi Tudományegyetemre, mint tavaly, ugyanakkor jelenleg több okból sem lehet megmondani, mennyivel kevesebben kezdik meg tanulmányaikat ősszel. Ráadásul van még egy jelentős bizonytalansági tényező a tanévkezdést illetően: a járványhelyzet.

Minden korábbinál kevesebben jelentkeztek idén a felsőoktatásba (bár a kormány ebben is megtalálta a jót), a felvett diákok száma (68 112) 2001 óta most a legalacsonyabb. Tavalyhoz képest több mint 10 ezer fővel csökkent a felsőoktatásba frissen bejutottak száma országosan.

hirdetés

Tavaly 5186 új diákot vettek fel a pécsi egyetemre, idén 4850-et, tehát amit biztosan lehet tudni az az, hogy 336-tal csökkent a felvettek száma 2019-hez képest. Mivel azonban a pótfelvételi hátra van és a külföldiek felvételi folyamata még nem ért véget, ráadásul nem lehet tudni, hogy a felvett hallgatók közül ténylegesen mennyien iratkoznak be, egyelőre nem tudható, mennyien kezdik meg tanulmányaikat ősszel. Várhatóan októberre áll majd össze a végleges szám, ami szerencsés esetben is több százzal lesz alacsonyabb a tavalyinál.

A csökkenés mindenesetre nem jó fejlemény sem a Pécsi Tudományegyetem, sem a város számára, hiszen a helyi gazdaság nagymértékben függ az egyetemtől és az egyetemistáktól. Az egyetem hallgatói létszáma jelenleg nagyjából 20 ezer fő. Amint azt Miseta Attila rektor idén februárban a Pécsmának elmondta, 2006-ban az egyetem hallgatói létszáma még megközelítette a 30 ezret. A mélypont körülbelül három évvel ezelőtt volt, azóta mérsékelt növekedés volt tapasztalható – mondta a rektor. Ez ezek szerint mostanáig tartott.

A pécsi egyetemre egyébként 12,5 százalékkal jelentkeztek idén kevesebben, mint tavaly, ez az országos mezőnyben jó eredménynek számított. Ebből lett végül 6,5 százalékos csökkenés a felvettek számában 2019-hez képest, ami szintén nem mondható tragikusnak. Ehhez nyilván az kellett, hogy igen nagy arányban nyertek felvételt a diákok, országos átlagban négy jelentkezőből hármat fel is vettek.

Pécs gazdasága – az itteni vállalkozások, a lakáskiadó pécsiek – számára kulcsfontosságú, hogy ne csökkenjen jelentősen a diákok száma a városban, hiszen az egyetemisták évente tízmilliárdokat költenek el itt. Ezen belül kiemelt jelentősége van a jellemzően magas tandíjat fizető, és a magyaroknál átlagosan többet költő külföldi diákoknak, akiknek száma, és aránya a PTE-n folyamatosan növekedett az elmúlt években. Jelenleg az egyetem 20 ezer hallgatójának ötöde külföldi. A g7 gazdasági lap 2018-as, 2017-es adatok alapján megírt elemzéséből kiderül, hogy az országban Pécsett a legmagasabb a külföldi diákok számának teljes lakossághoz mért aránya. 

Egy két évvel ezelőtt publikált pécsi tanulmány (M. Császár Zsuzsa és Alpek B. Levente munkája) szerint, 2015-ös adatok alapján csak a külföldi diákok révén 5,7 milliárd forint kerül pécsi zsebekbe minden évben. Ez az összeg azóta csak emelkedhetett.

A tanulmány szerint egy külföldi diák havonta átlag 165 ezer forintot költ el a városban, amiben a tandíj természetesen nincsen benne.

Ha ehhez hozzáadjuk a magyar diákok által elköltött pénzt (ami egy főre vetítve nem lehet nagyságrendileg kevesebb havi 165 ezernél), könnyen beláthatjuk, milyen óriási hatása van a helyi gazdaságra az egyetemnek és az egyetemistáknak.

Nagyon nem mindegy tehát hosszú távon, hogy folytatódik-e az egyetemisták számának csökkenése a következő években is. Rövidtávon pedig az nem mindegy, hogyan alakul a következő hetekben, hónapokban a járványhelyzet az országban és a világban, milyen korlátozó intézkedések lesznek itthon és külföldön, elrendelnek-e például újra távoktatást a hazai egyetemeken, és hogy hogyan reagálnak minderre a PTE felé kacsingató hazai és külföldi diákok.

Hirdetés