Munkanélküliség: Pécs mutatója jobb az országosnál is

Pécs ismét, már nem először, jobb munkanélküliségi adatokat mutat az országos helyzetnél is, bár az az adat is biztató. Baranya azért már nem áll ilyen jól, de a megye egészét tekintve jobb a helyzet, mint évekkel ezelőtt. Pécsnek ráadásul a régióközpontok között sem kell szégyellnie magát.

Noha Pécsről rendszeresen elhangzanak olyan vélemények (olykor némi összeválogatott adatsorral is megtámogatva), hogy leszakadó, reménytelen gazdasági helyzetű, lehetőség nélküli, ha a legfrissebb, 2019. júliusi munkanélküliségi adatokat nézzük meg, az nem támasztja alá ezt a depressziós véleményt.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2019. júliusi mutatója szerint Magyarországon 3,7 százalékos a munkanélküliség, míg Pécsett ennél alacsonyabb, 3,51 százalékos. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mintegy 100 ezer munkaképes korú pécsiből 3501 fő volt akkor állás nélkül. Ebből mintegy 1000-ren legalább 1 éve voltak munkanélküliek (nem szabad azonban elhallgatni, hogy a tapasztalatok szerint ez az a kör, akik nagyon alacsony iskolai végzettséggel vagy anélkül próbálnak boldogulni, ami viszont manapság már nagyon nehéz.)

Baranya megye mutatója már nem ennyire jó, hiszen 5,3 százalék a munkanélküliek aránya, 13.767 ember van állás nélkül. Ugyanakkor a helyzet itt is javult, főként, ha a korábbi mutatókkal vetjük össze. Tíz éve, 2009 júliusában mind a mutató, mind a létszám ennek a duplája volt: több mint 28 ezren kerestek állást, a munkaképes lakosság több mint tizede!

Ha a nagy régióközpontokat nézzük, Pécs a középmezőnyben van: Győrben mindössze 1,34 százalékos az állástalanság, a Mercedes-üzemet magáénak tudó Kecskemét mutatója pedig alig jobb a pécsinél, 3,4 százalékos. Miskolc és Debrecen jóval Pécs mögött áll, ott 4,38, illetve 4,51 százalékos az arány.

Pécsett még javulhat is a helyzet, hiszen a közeljövőben újabb üzemek nyílhatnak meg, az új beruházásokról ITT írtunk bővebben.

hirdetés
Hirdetés