Pénteken délután jelentették be Budapesten, hogy a német thyssenkrupp motoralkatrészgyárat épít Pécsett. A beruházás mintegy 17 milliárd forint értékű, és már szeptemberben indul az építkezés. 

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban jelentették be pénteken kora délután, hogy egy német autóipari-acélipari világcég indít beruházást Pécsett, a Déli Ipari Parkban. 

A német thyssenkrupp új autóipari zöldmezős beruházásról döntött, és a következő hónapokban Pécsett egy új motoralkatrészgyár létesítését kezdik meg. A beruházás értéke mintegy 17 milliárd forintra rúg – közölte Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp autóipari területének magyarországi ügyvezetője.

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője utalt rá, fél éve volt egy hasonló nagyberuházás bejelentése, a mostani döntés pedig egy fontos mérföldkő, egy rendkívül modern, nagy hozzáadott értékű munkahelyeket jelentő, Ipar 4.0-s gyár épül Pécsett.

Mint mondta, bizakodhatunk, hogy a 200 fős beruházás nem végleges, és van esély további bővítésre is. A képviselő köszönetet mondott a szaktárcának és a befektetési ügynökségnek, megköszönte, hogy Pécs újraiparosítása terén nagy lépést tehettünk előre.

Szijjártó Péter külgazdasági miniszter úgy fogalmazott, a magyar gazdaság dimenzióváltását éli, az új munkahelyek egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek. A világ egyik legnagyobb autópari beszállítójának beruházása már új korszakot képvisel, emelte ki Szijjártó Péter. Nagy versenyben nyertük meg, a cég 80 országban van jelen, így voltak vetélytársak, jegyezte meg a miniszter, amikor kiemelte, hogy a cég Pécs mellett döntött. A mai beruházás megerősíti, hogy a németek a legnagyobb, legerősebb beruházási közösséget alkotják. Ezzel meg tudunk felelni annak a miniszterelnöki utasításnak, hogy minél több és minél magasabb hozzáadott értékű munkahelyet vigyünk Pécsre, fogalmazott Szijjártó Péter.

– A thyssenkrupp Magyarországon a leggyorsabban növekvő autóipari vállalatok közé tartozik. Ma már öt telephelyen összesen közel kétezer munkatárssal dolgozunk együtt. Az elmúlt években azonban nem csupán a legmodernebb gyárakba beruháztunk, hanem fejlesztési tevékenységeink szélesítésébe is – mondta el Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp autóipari területének magyarországi ügyvezetője.

Az új pécsi gyár építése idén szeptemberben kezdődik, a sorozatgyártás várhatóan 2020-ban indul. A kormány 5,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segíti a beruházást.

A thyssenkrupp a gyártás területén is a legújabb digitális technológia, az Ipar 4.0 szabványaira támaszkodik: a pécsi alkatrészüzemben is minden egyes alkatrészt Data-Matrix kóddal látnak majd el.

A német cég a legintenzívebb ipari és technológiai befektető Magyarországon: összesen az utóbbi három évben négy telephelyen már közel 50 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat autóipari beszállítói területen az országban: Debrecenben, Budapesten, Győrben és Jászfényszarun van jelen.

 

Hirdetés