Nemsokára már használhatjuk a megújuló Centrum-parkoló egy részét

Javában dolgoznak a Centrum-parkoló felújításán, a két hónapja indult első ütemmel menetrendszerűen halad a kivitelező. Az alábbiakban a jelenleg zajló, valamint a hátralévő munkafolyamatokról számolunk be.

hirdetés

Miután a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. által benyújtott pályázat 2016 novemberében zöld utat kapott, megindulhatott a Centrum-parkoló és az Ifjúság Háza felújítása, amire ekkor a város 1,1 milliárd forintot nyert el. A több ütemben zajló munka az Ifjúsági Ház felújításával kezdődött meg 2019 szeptemberében, a Centrum-parkolónál pedig két hónapja dolgoznak. A város egyik legnépszerűbb parkolója közel 400 millió forintból újul meg, ennek jeleit pedig már most is láthatják az arra járók.

A szegélyezési munka zajlik jelenleg

A parkolónál zajló munka kapcsán Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója lapunkkal közölte, hogy az ütemterv szerint halad, eddig nem találkoztak olyan problémával, ami miatt csúszással kellene számolni. A terület alépítményi rendszere, valamint a parkolóállások térköves burkolata már elkészült, jelenleg pedig a szegélyezési munkák folynak a parkolórészben, továbbá megkezdődött a Centrum áruház épülete előtt a térkövezés is.

A szegélyezés után a teljes parkoló-aljzat betonozása következik, erre terítik le ezután az új aszfaltrétegeket. Ezzel párhuzamosan folytatódnak a parkoló körüli térburkolási munkák és ekkor helyezik majd ki a parkolót bevilágító lámpákat is. Ebben az ütemben készül el továbbá a Nagy Lajos király útja felőli behajtó út újra-aszfaltozása is, valamint ekkor helyezik át új helyére a már meglévő elektromos autótöltőt, ami mellett egy másik, újabb töltőállomás is helyet kap majd.

Lassan vége az első ütemnek

Egy másik fejlesztési projekt keretében a 6-os út nyugati iránya felől egy új kanyarodósáv is készül a Centrum-parkolóhoz, melynek köszönhetően az ebből az irányból érkezők közvetlenül be tudnak majd kanyarodni a parkolóba.

A parkoló felújításának első üteme várhatóan idén szeptemberben befejeződik, ezután jön a jogszerű használathoz szükséges forgalomba-helyezési eljárás folyamata, melynek lezárultát követően az első ütemben felújított terület – a parkoló keleti oldala – október első napjaiban már megnyílik a pécsiek számára.

Ütemterv szerint halad a munka

A második – ősszel kezdődő – ütemben készül el a Jókai utca felé vezető új, kétirányú átkötő út (tehát a parkoló a Jókai utca és a Nagy Lajos Király útja felől is megközelíthető lesz), valamint ebben az ütemben dolgoznak majd az Ifjúsági Ház keleti és északi oldalán kialakítandó új parkolókon is. Ebben az időszakban készül továbbá az új közpark is.

A Centrum-parkoló teljes felújításának véghatárideje 2021. április 16.

Így alakul át a Centrum parkoló

A Centrum-parkoló felújítása az első olyan fejlesztés a városban, amit az előző önkormányzati vezetés indított el, de a jelenlegi városvezetés jelentősen meg tudta változtatni tartalmát. Az első tervekben szereplő sorompós megoldás helyett a parkolót például továbbra is a városi parkolási rendszerbe illően alakítják ki. Az így megtakarított forrásból a közterületek – eredeti tervből kimaradt – térburkolása és az új zöldterületekhez kapcsolódó locsolórendszer kialakítása is megtörténhet a fejlesztés során.

Látványterv az új parkolóhoz

A megújult parkolóban és környékén mindemellett jelentősen több fa ad majd árnyékot a korábbi tervhez képest: 125 új fát ültetnek, így összesen 185 fa áll majd a területen. Fontos, hogy az eredeti terv szerinti 51 fát kellett volna kivágni, amit az új tervben megfeleztek: így összesen 26, zömében beteg, elöregedett fától kell csak megválni a parkolóban.