Nyilvánossá tette a pécsi városvezetés a Fidesz által kifogásolt beszerzés teljes dokumentációját

A pécsi önkormányzat hivatalos honlapjára került fel az anyag.

Mint múlt héten megírtuk, egy Fidesz-közeli lap múlt héten szenzációként tálalta, hogy birtokukba került egy e-mail, ami szerintük arról tanúskodik, hogy egy tavaly év végi pécsi önkormányzati meghívásos pályázat során előre le volt zsírozva, ki nyeri majd a pályázatot.

A pécsi városvezetés szabályos beszerzésről, a Fidesz mutyiról beszél

Uniós, TOP-os forrásból megvalósuló, az előző városvezetés által elindított projektek átvilágításáról van szó egyébként, a munka nettó ellenértéke 750 ezer forint. A nyertes pályázó Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács korábbi polgármestere, aki a Momentum színeiben indult a 2018-as országgyűlési választáson.

A pécsi Fidesz-frakció közleményében nyílt korrupciós ügyet emlegetett és azt követelte Péterffy Attilától, hogy “számoljon el a pécsiek előtt ezzel a szerződéssel, ennek szakmai indoklásával és a teljesítéssel is, illetve haladéktalanul tisztázza az alpolgármesteri titkárságról kiszivárgott korrupciós levelet”.

A pécsi önkormányzat múlt heti közleménye egyebek mellett a következőket tartalmazta:

  • A munkával megbízott Lakatos Béla a feladatot elvégezte, a szakvélemény rendelkezésre áll és érdemi megállapításokat tartalmaz.
  • A nettó 2 millió forintot meg nem haladó értékű beszerzés esetén a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy hozza meg az eljárást lezáró döntést.
  • Az ilyen beszerzések esetén általános szabály, hogy három, a szerződés teljesítésére alkalmasnak ítélt gazdasági szereplőt kell ajánlattételre felkérni. Kiköti azonban azt is, hogy „ha a beszerzés tárgya olyan szolgáltatás, mely a szolgáltatást igénybe vevő és a szolgáltatást nyújtó közötti bizalmi viszonyra épül”, akkor nem kell három ajánlatot sem beszerezni. A szóban forgó átvilágítási megbízás pedig eleve ilyen.
  • Azaz a fenti beszerzés lebonyolítható lett volna egyetlen meghívott ajánlattevővel is.

Aztán érkezett hét végén egy újabb közlemény is a Fidesztől, amiben azt követelték, hogy “a polgármester hozza nyilvánosságra a beszerzési eljárás iratait, a vállalkozóval megkötött szerződést, a vállalkozó által elkészített jelentést és a teljesítésigazolást“.

A pécsi városvezetés ezt most megtette, bárki számára hozzáférhetővé tették a dokumentumokat. Az erről szóló közleményt az alábbiakban közöljük.

Csizmadia Péter, a Fidesz önkormányzati képviselője május 29-én kérte ki az előző városvezetés által lebonyolított leszakadó társadalmi csoportokat és térségeket érintő Európai Uniós projektek átvilágításának dokumentációját a pécsi önkormányzattól.

A kérést még aznap teljesítették kollégáim, de nem álltunk meg itt.

A választási kampányban új politikai kultúrát, ezen belül átlátható városirányítást ígértem. Ennek szellemében a fenti projekt teljes dokumentációját feltöltöttük a pécsi önkormányzat hivatalos honlapjára, annak érdekében, hogy mindenki maga dönthesse el: jó döntést hoztunk-e. 

A dokumentumokat az alábbi linken tettük mindenki számára hozzáférhetővé:

https://www.pecs.hu/tartalmak/Pecs_Megyei_Jogu_Varos_leszakado_tarsadalmi_csoportokat_es_tersegeket_erinto_Europai_Unios_projektjeinek_atvilagitasa

 

Hirdetés