Önkéntes karanténba vonult négy pécsi diák koronavírus gyanúja miatt

Egy pécsi középiskola négy diákja vonult önkéntes karanténba két hétre a koronavírus miatt, miután a hétvégén Milánóban jártak – írja a Pécsi Újság.

Frissítés 15.58

A pécsi városvezetés még a vírus magyarországi megjelenése előtt lépéseket tesz a betegségre való felkészülés érdekében, az erről szóló közleményt ITT hoztuk nyilvánosságra.

Frissítés 14.26

A koronavírus terjedését bemutató térkép (forrás: MTI):

Frissítés 10.05

Lapunk értesülései szerint sok pécsi mondja le Olaszországba tervezett utazását.

A pécsi Koch Valéria Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium diákjai pedig a vesztegzár alá helyezett olasz régióba indultak volna a hétvégén diákcserére, azonban a kialakult helyzet miatt lemondták a kirándulást.

Az olasz (illetve spanyol) kéttannyelvű pécsi Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója, Béres Andrásné elmondta, jelenleg nincsen csoportjuk kint Olaszországban és a közeljövőben sincs betervezve egyelőre. Elmondta, a diákok tavasszal szerveznek majd utakat oda tanulmányi versenyekre és testvériskolákhoz, de természetesen a vírus körülményeinek függvényében lehet, hogy el kell halasztani őket. A legfontosabb mindig a tanulóik biztonsága, tette hozzá.

Egyik újságírónk ismerősei Nápolyba utaztak volna a héten, de nem merik kockáztatni az utat.

Pécsi gyógyszertárak és munkaruházati boltok munkatársai állítják: készlethiány miatt nem tudnak szájmaszkokhoz jutni. Ha pedig kapnak is néhány darabot, azokat pillanatok alatt elkapkodják.

A háziorvosok tovább küldik a gyanús eseteket

Princz János, a Magyar Praktizáló Háziorvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke lapunknak elmondta, nem sokan érdeklődnek a hozzá járó betegek közül a koronavírus felől, inkább a médiából tájékozódnak.

– Az én praxisomban egy beteg volt, aki gyanakodott a fertőzésre, ám az első kivizsgálások után kiderült, fel sem merül ennek a lehetősége. Egyébként a protokoll szerint a háziorvos, ha megalapozottnak találja a tüneteket, a fertőzés gyanújával a helyi infektológiai osztályra kell tovább küldenie a beteget.

A szemlézett cikkben szerepel, hogy ha az egyelőre tünetmentes diákoknál jelentkeznének koronavírusos panaszok, akkor forduljanak a budapesti Szent László kórházhoz. A Szent László kórházban található a katasztrófavédelem által felügyelt karantén, ahova abban az esetben küldik tovább a betegeket, ha leletük, tesztjeik eredménye ezt megkívánja. Ha a pécsi diákok valóban elkapták a vírust, az infektológián a szükséges vizsgálatok elvégzése után döntenek arról, hogy a fővárosi intézetbe kell-e őket szállítani, vagy maradhatnak Pécsen, szintén karanténban.

Korábban írtuk:

Kéthetes önkéntes karanténba vonult négy pécsi középiskolás, akik a hétvégén Milánóban jártak, néhány kilométerre a koronavírus terjedése miatt azóta lezárt területtől. Az egyik diák szülője a lapnak elmondta, hogy a diákok attól tartva, hogy Milánóból nem tudnak hazajönni, átmentek Svájcba, Luganóba, ahonnan egyikük szülője autóval hozta haza őket.

A diákok tünetmentesek, semmilyen panaszuk nincsen, de úgy döntöttek, hogy a koronavírus kéthetes lappangási ideje alatt önkéntesen karanténba vonulnak. Ezt az intézmény igazgatója is kérte tőlük. A diákok egy lakásban, a külvilágtól elzárva töltik a következő időszakot, családjaikkal sem érintkeznek személyesen.

A szülők gyerekeikkel felkeresték az infektológiát Pécsett, ahol azonban azt mondták nekik, hogy mivel tünetmentesek, nincs tennivalójuk az ügyben, de amennyiben mégis jelentkeznének panaszok náluk, forduljanak a budapesti Szent László kórházhoz.


Amit tudni kell a koronavírusról

Nem napjaink betegsége

A koronavírus az 1960-as években jelent meg. Nevét a vírus elektronmikroszkópos képéről kapta. Elsősorban madarakat, emlősöket fertőz, de vannak emberekre is veszélyes fajtái.

2003-ban a SARS-vírus okozott riadalmat. A koronavírusnak eme változata a jelenlegihez hasonlóan Kínából indult, a Kuangtung tartományból. Összesen nyolcezren kapták el a vírust, a halálozási arány pedig nem érte el a 10 százalékot. 2012-ben a koronavírus egy új, emberekre veszélyes fajtája jelent meg. Ezt Szaúd-Arábiában regisztrálták először, 2014-ig összesen 282 ember lett áldozata a kórnak.

A betegség jelenleg tomboló változata (SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városból indult el, Közép-Kína legnépesebb településéből. Az eredetileg állatokat fertőző vírus a jelenlegi kutatások szerint a denevér közvetítésével vált emberre is veszélyessé, de sokan a kígyókat teszik felelőssé ezért.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 5-én kapott hivatalosan jelzést Kínából ismeretlen eredetű, tömegeket megfertőző légúti vírusról. Február elejére már több áldozatot szedett, mint a 2003-as válfaja. A kínai hatóságok az első megbetegedést december 8-ára teszik.

A hazai kutatók tudatosságra intenek

A pécsi Szentágothai Kutatóintézet virológusai, dr. Kemenesi Gábor és dr. Jakab Ferenc lettek a téma hazai szakértői, akik a Virológia Pécs – Facebook-oldalon napi rendszerességgel posztolják ki a legújabb infókat, tanácsokat, és válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

A szakemberek tanácsai a megelőzéssel kapcsolatban elsősorban a higiéniára korlátozódnak: kézmosás, fertőtlenítés, egyéni higiénia, nagyobb tömegek kerülése. Ahogy írják, sajnos ennek a világgazdaságban is látható eredményei lesznek – Kína esetében már vannak is.

Jakab Ferenc a Kossuth Rádiónak nyilatkozva elmondta, a súlyosabb fertőzés leginkább az idősebb korosztály körében jellemző, főként azoknál, akik már rendelkeznek valamilyen krónikus betegséggel. Az elhalálozás még akkor lehet opció, ha egy nagyon akut, agresszív tüdőgyulladás következik be. A kevésbé súlyos fertőzést képes legyőzni a szervezet.

Friss adat, hogy Kínában csökkent az elmúlt napokban a megbetegedések aránya. A szakember szerint a vírus csillapodása, csendesedése ha bekövetkezik, akkor az az igen szigorú, hatásos karanténintézkedéseknek köszönhető. Hiszen egy karanténban nincsen hová tovább fertőznie, ha mindenkit elért. Akkor két eset lehetséges, a gyógyulás, illetve az elhalálozás. Mindenesetre a vírus nem terjed tovább.

– Gyógyulás alapvetően úgy következik be, ha a szervezet leküzdi a kórt, immunissá válik rá, vagy ha megkapja a megfelelő orvosi kezelést. Az ellenszerekkel kapcsolatban: az antivirális szerek tesztelése folyamatban van, zajlanak a laborkísérletek, az oltások elkészítéséig viszont még másfél évig biztosan várni kell. Jó modellt szolgáltat a kutatóknak a 2003-ban tomboló SARS-koronavírus.

Jakab Ferencet a rádió kérdezte a Japán partjainál rostokló Diamond Princess hajóról is, ahol majdnem félezer ember fertőződött meg. Elmondta, abszolút nem törvényszerű, hogy mindenki elkapja a vírust. Az alapvetően cseppfertőzéssel terjedő koronavírus esetében is kell egy megfelelő távolság ahhoz, hogy megtörténjen a fertőzés átadása.