Online Városinfó: kátyúk, patakok, Ferencesek

Péterffy Attila

Egy hónap után tartott Online Városinfót Péterffy Attila, Pécs polgármestere. Ezúttal is tematikusan rendezve válaszolta meg a kérdéseket. Úgy tűnik, a koronavírus már nem igazán érdekli a pécsieket, egyetlen kérdés sem érkezett a témával kapcsolatban.

Egy aktualitásról számolt be először a polgármester. A nyári diáktáborok korábban megemelt díjáról elmondta, a ciklus elején elhatározták, hogy önköltségi szint alatt nem fognak kiadni önkormányzati intézményeket. A táborokat felújították és ezt a költséget építették volna be a díjakba. Nem vették figyelembe, hogy a koronavírus-járvány miatt más az emberek jövedelmi szintje, ami hiba volt. Utólag korrigáltak: a tavalyi szinten maradnak a balatoni táborok árai, de jövőre várhatóan emelkedni fognak.

Városfejlesztés

Ferencesek utcájának felújítása: a villanyoszlopokat is ki fogják cserélni?

Az előző városvezetés terveiben nem szerepelt a kandeláberek cseréje, de ezen változtattak. Van rá keret, ki fogják cserélni a kandelábereket, amelyek a Király utca lámpaoszlopainak mintájára készülnek majd el. Az egész projekt július végén zárul.

Diósi úton, az Engel János utcától nyugatra (azaz a város felé) csak felfestve lesz a bicikliút vagy a járdát is megcsinálják? Csak mert sok autó parkol az utcában.

Ezt a projektet érdemben tartalmilag befolyásolni nem tudták, megörökölték. A kivitelezés gyakorlatilag lezajlott. Itt valóban csupán sávfelfestés történt, amit ő maga nem tart jó megoldásnak. Hangsúlyozta, jövőre itt a Pétáv és a Tettye Forrásház is felbontja majd az aszfaltot közmű-rekonstrukció miatt.

Tervezik-e az Endresz György utca aszfaltozását?

Nem tartják annyira rossz állapotúnak, hogy megcsinálják. A város költségvetése megsínylette a járványhelyzetet, ezért a kátyúzásokon kívül más aszfaltozási munkát idén nem tudnak elindítani. A Nagy Imre út, az Ipar utca vagy a Szigeti út felújítása uniós pályázatokból zajlik és más fejlesztésekhez, például bicikliút-fejlesztéshez kapcsolódik, tehát ezeken a helyeken nem csupán aszfaltozásról és útfelújításról van szó.

Az 58-as úton lévő kertvárosi (Maléter Pál út – Siklósi út – Kanizsai Dorottya út) nagykereszteződés rendbehozatala mikor várható?

A Magyar Közút tulajdona a kereszteződés, július-augusztusban újítják fel.

Rózsadombon nincs megoldva a vízelvezetés, a járdák balesetveszélyesek, ilyen például a Fagyöngy utca. Tervben van-e a megoldás?

Nincs benne az idei tervben. A Papnövelde, Goldmark Károly és Tímár utcában például lesz járdafelújítás, ezeken a közterületeken nagyon rossz állapotban vannak a járdák.

Az Angster József utca – Bárány út kereszteződésben az aszfaltburkolatot felbontották, aztán helyreállították, de eltérő tömörségű és felszínű borítással látták el az utat, nagyobb vastagságú az aszfalt.

Szakemberek a helyszínen azt tapasztalták, hogy optikailag tényleg eltér a beavatkozás, de műszakilag rendben van. Ezt a típusú problémát meg akarja oldani: a közműfejlesztéseket két évre előre szeretné megterveztetni, azt szeretné elérni, hogy a cégek egyeztessenek egymással jó előre.

A Magyarürögi-vízfolyás medre több mint egy éve megrongálódott, a partfal gazosodik, a mederben lerakódó hordalék gyarapodik. Közeledik a felmelegedés, a pangó víznek szaga lesz és a szúnyogok is megjelennek. Van-e lehetőség arra, hogy az említett helyen a patakmeder kotrása, tisztítása megtörténjen? 

Három pécsi vízfolyás rendbetételét indította el az előző városvezetés: a Lámpás-patakét, a Meszes-patakét, és a Magyarürögi-vízfolyásét, de tart tőle, hogy az uniós forrásból csak két ilyen munkára lesz pénz. Szakértők véleményét kérte be arról, melyik kettő a legsürgetőbb. Ha a Magyarürögi-vízfolyásra nem jut uniós pénz, akkor a Biokomot fogják megkérni, hogy oldja meg a problémát.

Tervezi-e a fél éve átadott Mártírok útja aszfaltburkolatának cseréjét? Már most rossz állapotú a burkolat.

Három önkormányzati tulajdonú cég is végeztetett munkálatokat az úton az előző városvezetés idején, mindhárom cég ugyanazt a vállalkozót bízta meg az aszfaltburkolat elkészítésével. Az eredmény önmagáért beszél: hullámvasútszerű a burkolat. Független szakértőt bíznak meg, akitől objektív véleményt kapnak arról, hogy ez az aszfaltozás miért nem sikerült jól. Ez alapján tud majd érdemben továbblépni.

A Zsolnay utca páratlan oldalán, a 48-as tér és a Major utca közötti, rossz állapotú, a városképet romboló épületekkel mihez kívánnak kezdeni? 

Folyamatban van az önkormányzati lakáskoncepció kialakítása. Ez a koncepció ki fog térni az itt lévő önkormányzati tulajdonú lakásokra is. Lesznek olyan önkormányzati lakások, amiket fel fognak újítani, lesznek, amiket lebontanak, és lesznek, amiket eladnak majd. Világos elvek szerint következetesen végrehajtott programot akarnak kidolgozni. 

Az uránvárosi buszpályaudvar forgalmi irodájának állapota nagyon rossz. Nincs WC a területen és egy ivókút is jó lenne. 

Egyelőre nincs erre pénz, bár a fejlesztés indokolt lenne.

A Szent István tér egyik oldalán nem lehetne-e egy kisebb játszóteret építeni?

Nem terveznek ott játszóteret építeni, szerinte nincs rá szükség.

Szemétszállítás

Mikortól várható a szigorú és érthetetlen hulladéklerakási szabályzat lazítása. A kérdező rossz porszívóját ugyanis nem engedték letenni a Dél-Kom telepén.

A járványidőszakban a cég azokra a tevékenységekre koncentrált, amiket a legfontosabb volt elvégezni. Június 2-től mindhárom hulladékudvar a korábbi rend szerint működik, lehet vinni a porszívót bármelyikre.

A Gyöngy utca 2. előtti önkormányzati terület tele van szeméttel, mit terveznek ezzel?

Hasznosítását nem tervezik. Jövő hét péntekig a Biokom gondoskodik a telek kaszálásáról és a jövő héten megkezdik a szeméthalom elszállítását, ez legalább két hétig fog tartani. Hangsúlyozta, eddig nem tudott a problémáról.

Egy Bálicsi út közelében lévő kis utcában nem jár a zöldjárat, korábban hétvégi házak voltak itt, de már be van építve, számos lakóház épült. A komposztáló nem elég a zöldhulladék elhelyezésére. Térítés ellenében elszállítaná-e a Biokom a zöldhulladékot?

Bővítik a zöldhulladék-szállítást a mecseki utcákban, 194 újabb utcára fog kiterjedni rövidesen.

Média 

Mi indokolta a Pécsi Hírek kétheti megjelenését?

A lapot kiadó Pécsi Kommunikációs Központ erősen veszteséges volt korábban. Annak érdekében, hogy a veszteséget csökkenteni tudják, a cég vezetése javasolta a kétheti megjelenést, amivel egyetértett.

Miért Győrben nyomtatják a Pécsi Híreket? Mennyibe kerül az újság egy évre?

Az előző városvezetés versenyeztette meg a feladatot, 2021 márciusáig kötöttek szerződést. Egy példány ára nettó 9 forint 39 fillér, ami nagyon alacsony ár. 68 ezer példányt nyomtatnak egy lapszámból, ami 638.520 forintba kerül. Ezt a szerződést nem akarják felbontani. Nincs olyan technológiával működő nyomda a megyében, ami ilyen költségszinten tudná biztosítani ezt a szolgáltatást.

A Pécs TV heti ötször készít híradót, melyek negyedórásak. Lenne-e lehetőség arra, hogy félórás híradókat csináljanak?

Egy Pécs nagyságú városban a negyedórás híradó elfogadható. Lehetne fél órás híradókat készíteni, ha meg lehetne azokat tölteni tartalommal. Szeretnék a Pécs TV finanszírozását úgy átalakítani, hogy minél kevesebb közpénzt kelljen rá költeni. Erre vannak ötleteik.

Egyéb kérdések

A parkolás ingyenes időszakára jár-e visszatérítés a bérleteseknek?

Az ingyenességről a kormány döntött, ezért a kormánynak kellene állnia a cechet, azaz az ingyenességből következő önkormányzati bevételkiesést. A kormány már bekérte a pécsi igényeket. Arra várnak, hogy a kormány nyilatkozzon arról, milyen módon tudja biztosítani a kompenzációt. Ebből a pénzből fizetnék vissza a bérleteseknek az ingyenes időszakra vonatkozó díjrészt.

Lesz-e, mint korábban, elégedettségi vizsgálat a pécsi cégek működését illetően?

Ezt szeretnék fenntartani, mert kíváncsiak rá, hogy a pécsiek elégedettek-e a közműszolgáltatókkal. 

A kérdésfeltevő problémája: Kertvárosból jár Uránvárosba dolgozni, szinte csak az 1-es járat a jó megoldás számára, ami a járvány alatt szinte üres volt, most viszont már véleménye szerint tömeg van rajta. Terveznek-e járatsűrítést ezen a vonalon?

Figyelik az utasforgalmat napok óta, ha szükséges, beavatkoznak. Egyelőre a járatsűrítés nem indokolt a Tüke Busz szerint. A helyi járatokon egyébként a maszk viselése kötelező, a másfél méteres távolság betartása viszont javasolt, de nem kötelező.

Milyen szabályok érvényesek a 65 év felettiekre a Hullámfürdőben?

Reggel 10 és este 7 között korhatár nélkül lehet a fürdőben és a medencében tartózkodni. A nyitás előtt, 9 és 10 óra között kizárólag a 60 év felettiek úszhatnak.

Az új vásárcsarnokkal kapcsolatban vannak-e fejlemények?

Nincsenek. Várják a kormány reagálását a forrásátcsoportosításról, melynek keretében egy másik, már elnyert uniós forrásból vinnének át pénzt erre a célra. 

———–

Péterffy Attila azzal zárta a hetedik Online Városinfót, hogy úgy készülnek, a veszélyhelyzet megszűnésével június 23-án már rendes közgyűlést fognak tartani. Mint mondta, nem biztos, hogy lesz a jövőben Online Városinfó, ugyanakkor  terveik szerint negyedévente szeretnének városrészenként polgármesteri fogadóórát tartani.