Rendeződött a táboroztatási díjak ügye, tavalyi áron üdülhetnek a diákok

Duplájára emelt balatoni táboroztatási díjak miatt tartott sajtótájékoztatót a Széchenyi téren Csizmadia Péter önkormányzati képviselő, a Fidesz frakcióvezetője. Elmondta, szerinte Péterffy Attila polgármester múlt héten kelt határozata, melyben az önkormányzat által szervezett nyári táborok díját a tavalyinak a kétszeresére emeli, morálisan vállalhatatlan. Szerda délelőtt a városháza közleményt adott ki, melyben leszögezik: a vírus okozta nehéz gazdasági helyzetnek köszönhetően módosítják a költségvetés ide vonatkozó passzusát, így 2020-ban is a tavalyinak megfelelő összegért vehetik igénybe a balatoni táborokat.

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy Csizmadia fogalmazott, egy „szomorú és elképesztő” ügy miatt szervezett sajtótájékoztatót, aminek témája Péterffy Attila polgármester múlt héten kelt határozata.

– Mint ismert, a pécsi önkormányzat szervezésében már hosszú évek óta jól működő táboroztatás zajlik. A tavalyi évben mintegy 1400 gyermek, köztük számos rászoruló is részt vett a város által szervezett nyári programokon. Péterffy Attila viszont a nyári szünet kezdete előtt egy héttel egy morálisan vállalhatatlan döntést hozott: megduplázta a táboroztatási díjat. Ez az összeg, ami tavaly olyan 22 ezer forint körül mozgott, most a 40 ezer forintot is meghaladja – mondta.

A képviselő szerint a polgármester senkivel sem egyeztetett, iskolákkal nem vette fel a kapcsolatot, sem a nyilvánosságot, sem a különféle szakmai szervezeteket nem vonta be a döntésébe.

– Jelenleg tíz iskola lépett vissza, álláspontjuk szerint a szülők nem tudják vállalni a többletköltségeket, nem erre számítottak és készültek, amikor a táboroztatás lehetőségét márciusban meghirdették. A közösségi oldalakon pedig szemmel látható az elégedetlenség és a felháborodottság a döntés nyomán – így a képviselő.

A városháza előtt tartott sajtótájékoztatót a fideszes képviselő

– Nem ez az első eset, hogy a polgármester a pécsi kisgyermekesek “zsebében turkál” – fogalmazott Csizmadia. – Pár hete körülbelül 200 millió forintot vont el az óvodai és bölcsődei intézményrendszerektől, ugyanakkor ugyanazon a héten döntött arról, hogy a pécsi távfűtő cégtől osztalékot vesz ki, miközben a polgármester korábbi munkáltatója, a francia kézben lévő Pannon Hőerőmű Zrt. közel 200 millióhoz jut.

– Felszólítom a polgármestert, hogy ezt a botrányos, morálisan vállalhatatlan és szakmailag elfogadhatatlan döntését azonnal vonja vissza és vállalja érte a felelősséget.
Ne mutogasson másra, főleg ne azokra a szakmai testületekre, akik már hosszú évek óta jól szervezik ezeket a nyári táborokat, több száz, több ezer szülő és gyermek megelégedésér – mondta Csizmadia Péter.

Péterffy Attila múlt heti rendelete miatt emelt szót Csizmadia

Az önkormányzat szerdai, balatoni táborokkal kapcsolatos közleményében azt írja, a kialakult nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel ebben az évben a táboroztatást a tavalyi évnek megfelelő áron vehetik igénybe. 

Ahogy fogalmaznak: a táboroknak helyt adó ingatlanok az önkormányzat tulajdonában vannak, így közvagyonnak tekinthetőek. Az ide vonatkozó jogszabályok szerint legalább önköltségi árat kell alapul venni az önkormányzati ingatlanok hasznosítása során.

A 2021-es évtől az önköltségi alapú táboroztatás lesz bevezetve, amikor már valószínűleg a járványhelyzet nem okoz ilyen gazdasági nehézségeket.

A teljes közlemény szövege:

“Pécs önkormányzata a város tulajdonát közvagyonnak tekinti. Az ezzel kapcsolatos jogszabályok alapján legalább önköltségi árat kell alapul venni az önkormányzati ingatlanok hasznosítása során. Az erre vonatkozó költségvetési rendelet értelmében az önkormányzat tulajdonában lévő balatoni táborok esetében is ezt az elvet tartjuk irányadónak.

A három táborból egyet piaci alapon, kettőt kedvezményesen bocsát az üdülők rendelkezésére az önkormányzat. Ezeket a táborokat az elmúlt években felújíttatta az előző városvezetés, az önköltségi árat a rendelet értelmében ez alapján határoztuk meg.

Az új koronavírus járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetre tekintettel és a táborok minél teljesebb kihasználtsága érdekében módosítani fogjuk a költségvetési rendelet ide vonatkozó passzusát. A lépésnek köszönhetően a pécsi gyerekek 2020-ban is a tavalyi áron vehetik igénybe a balatoni táborokat.

Az önköltségi alapú táboroztatást 2021-től vezetjük be, amikor reményeink szerint a járványhelyzet már nem okoz az idei mértékű gazdasági nehézségeket.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

Reagálva az önkormányzat közleményére a pécsi Fidesz frakció is közleményt adott ki.

Ebben leírják, a polgármester bocsánatkérés helyett másra mutogat, legyen bátor és cselekedjen úgy, hogy már a jövő héttől biztosított legyen a gyerekek idei táboroztatása alacsonyabb költségek mellett. Hiszen most, a munkaerőpiac újraindulásával a családfenntartókra nagy feladat hárul, be kell hozni a lemaradást.