A Szépművészeti Múzeum állította ki a magyar festészet történetének egyik legismertebb művésze, Csontváry Kosztka Tivadar Pécsen őrzött alkotásait. A jubileumi tárlatra rengetegen voltak kíváncsiak eddig, és egy darabig még Budapesten maradnak, majd augusztustól újra „itthon” csodálhatja meg őket a műkedvelő közönség.

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar – a jubileumra az életművet átfogó közös kiállítással készült a festőgéniusz alkotásait legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény, a Szépművészeti Múzeum és a Janus Pannonius Múzeum – írtuk meg korábban.

Olyan fontos műveket láthatunk a Szépművészetiben, mint a híres Önarckép és a Magányos cédrus, a nagyméretű Taorminai görög színház romjai, a Nagy Tarpatak a Tátrában, a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, vagy a Jajcei vízesés – melyek még áprilisban költöztek el (persze csak ideiglenesen) Pécsről, az őket őrző Csontváry Múzeumból.

Összesen 45 művet láthatnak az érdeklődők Budapesten.

Mint írja közösségi oldalán a Szépművészeti Múzeum, már több mint kilencvenezren voltak kíváncsiak az április közepén megnyílt Csontváry-kiállításra. A tárlat a nagy érdeklődésre való tekintettel már hétfőnként is nyitva áll a látogatók előtt, hétvégén pedig egy órával korábban, 9 órakor nyitja meg a kapuit az intézmény.

Amíg pedig Csontváry művei a fővárosban vendégeskednek, addig érdemes meglátogatni a Csontváry Múzeumban helyükön nyílt Toulouse-Lautrec-kiállítást. Itt írtunk róla részletesen:

Pécsre érkezett Párizs: megnyílt a Toulouse-Lautrec-kiállítás

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés