Hirdetés

A Harman Professional Kft. leendő új üzemében gőzerővel zajlik a felújítás, a jelenlegi Szilva utcai telephely 350 dolgozója már augusztusban átköltözhet a nagyobb gyárba.

Javában folyik a munka a Harman Professional Kft. új, 15 ezer négyzetméteres üszögpusztai termelőüzemének helyszínén, ahol június 6-án Ruzsa Csaba alpolgármester és Varga Péter, az önkormányzat gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője tartott bejárást. Az Alexandra volt logisztikai központjának helyén kialakított csarnokban az alpolgármester felidézte, hogy a városvezetés a vállalat kérésére meghosszabbítja a korábban csak az L&D Kft. behajtójáig kiépített Üszögi-kiserdő utcát, továbbá kialakítanak egy 150 férőhelyes parkolót, egy új járdát, valamint egy új buszmegállót is, a buszközlekedést pedig az új üzem munkarendjéhez igazítják és bővítik.

A buszjárat-módosítás kapcsán Ruzsa Csaba hangsúlyozta: úgy alakították a menetrendet, hogy a cég dolgozói Kertvárosból, Uránvárosból és a belvárosból is könnyen be tudjanak járni, de figyeltek arra is, hogy a környéken élők számára ne okozzanak problémát a változások.

Mint mondta, az első 3-6 hónap után áttekintik, hogy a módosítások megfelelően működnek-e, és ha igény van rá, újra átdolgozzák a menetrendet.

A bejárást követően Apolczer Katalinnal, a Harman Professional Kft. egyik ügyvezető igazgatójával beszéltünk az új üzemet érintő fontosabb kérdésekről. Interjúnk az alábbiakban olvasható.

– Mi tette szükségessé a költözést?

– A Harman Cégcsoport Szilva utcai telephelye jelenleg a cég két diviziójának biztosít gyártási területet, az Automotive és a Professional üzletágnak. A COVID utáni periódus mind a Professional, mind az Automotive területen mennyiségi növekedést eredményezett, melynek következtében a jelenlegi telephely nagysága már nem volt elegendő a várható vevői igények legyártásához. A cég felsővezetése ezért úgy döntött, hogy a Professional üzletág költözik ki a jelenlegi, 6 ezer négyzetméteres telephelyről. A fennmaradó területet a továbbiakban az Automotive üzletág hasznosítja és bővíti az augusztusi költözést követően.

Apolczer Katalin

– Mivel foglalkozik a Harman Professional divíziója?

– A jelenleg közel 350 főt foglalkoztató Professional vállalatnál csúcsminőségű forgófejes robotlámpák, alagutakban, reptereken használatos hangoszlopok, és magas technikai szintű keverőpultokat gyártunk, melyeket világszinten értékesítünk. A gyártási folyamat mellett rendkívül pontos, minden termékre kiterjedt tesztelés is zajlik itt, a már eladott termékek szervízelése, javítása pedig szintén a gyárban történik, valamint a további szervíz állomások anyagellátása is.

– Hogy esett erre az épületre a választás?

– A gyár telephelyének kiválasztásakor a fő szempont az volt, hogy Pécsett legyen. Célunk a magas szakmai tudással rendelkező kollégák továbbfejlesztése és a gyártás bővítése volt. Szerettük volna, hogy a városban tudjanak tovább dolgozni, támogatásukra pedig továbbra is számítunk. Ezek alapján egyértelmű volt, hogy ne más városban keressünk új telephelyet.

– Mindenben megfelel a Harman Professional Kft. számára az új épület?

– A lehetséges ingatlan kiválasztásnál a Harman Professional Kft. üzleti partnere, a JLL cég volt segítségünkre. Több ingatlan megtekintése, valamint egy esetleges zöldmezős beruházás lehetőségének megvizsgálása után mutatták be az Alexandra volt logisztikai épületét. Ez a volt raktárépület az első pillanatban – a háromszintes kivitelezésével – nem tűnt a legideálisabb gyártóterületnek, de a technológia részletes átgondolása és áttervezése során megtaláltuk a megoldást a teljes termelési, illetve raktározási folyamat megvalósítására. Fontos tudni továbbá, hogy – a környezetvédelmi célokat szem előtt tartva – mind a fűtés-hűtés, mind az áramellátás egy része zöld energiával történik itt.

– Milyen a Harman Professional Kft. kapcsolata az önkormányzattal?

– A gyár működéséhez és dolgozóink megfelelő munkakörülményeihez hozzátartozik a jó közlekedés megléte, ezért szeretnénk biztosítani, hogy az új gyárig helyi járatú buszok közlekedjenek, kimondottan a műszakkezdésekhez igazodva. Ezen kérésünkre az önkormányzat nagyon pozitivan reagált, tervezik a 20-as és 121-es buszok útvonalának kibővítését a gyár bejáratáig. A szükséges menetrendmódosítás egyeztetése folyamatban van, az eddigi jó együttműködésünket alapul véve augusztusig meg is fog történni buszközlekedés átalakítása. Emellett a gépkocsival érkező kollégák számára az önkormányzat a gyárat övező területen parkolóhelyeket alakít ki, ezzel is segítve a Harman Professional Kft. munkáját.

– Milyen munkák zajlanak most a leendő gyárépületben?

– Jelenleg két szint felújítása folyik, de természetesen a harmadik szint gyártási célokra való igénybevétele is a közeli tervek között szerepel.

– Mik a Harman Professional Kft. tervei a közeljövőre nézve?

– Céljaink között szerepel mind a professzionális lámpák termékbővítése, mind pedig az egyéb divizióbeli termékek gyártásnövekedése.

Hirdetés