Pécs legapróbb kalózai szálltak versenybe!

Cserző-sprint, kalóz-kacskakör és nyíltvízi akadályverseny: ilyen kategóriákban indulhattak saját kezűleg gyártott papírhajóikkal a pécsi gyerekek a különleges szombati eseményen, a Vince patak Regattán.  

A Papír Panír nevű csapatnak – akik egy élménypedagógiai törekvés keretén belül építenek kartonpapírból különféle izgalmas dolgokat – és a Biokom Nonprofit Kft.-nek köszönhetően június másodikára gyermekkacajjal telt meg a Vince utca. A kreatív ötletgazdák ugyanis papírhajóversenyt szerveztek a Tettye-pataknál, melyre valamennyi pécsi gyermek nevezhetett saját készítésű papírhajójával.

A Biokom Nonprofit Kft.-nek köszönhetően a Tettye-patak három-négyszeresére duzzadt a verseny idejére, hogy a patak 30-35 méteres hosszán a pécsi apróságok versenyezni tudjanak.

Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. szóvivője elárulta lapunknak, hogy a 19. század végén a víz ebben az utcában szabadon hömpölygött és nemcsak ivóvizet biztosított, hanem hozamának köszönhetően malmokat is telepítettek rá.

– 125 évvel ezelőtt a Tettye-patak vize számos gabona- és papírmalmot hajtott, a partján tímárok, pokrócosok, kelmefestők és bocskorosok műhelyei sorakoztak, sőt itt működött a hadsereg mosodája is – tette hozzá Csöngei Adrienn. A patakot a 19. század végén kezdték szabályozni, mivel az esőzésekkor mindig komoly árvizet okozott. Kiépítették a csatornarendszert, 1892-ben pedig maga Ferenc József avatta fel a Tettye-vízművet. A patak jelentős része föld alá került – addig teljes mértékben a felszínen folyt. Most azonban már csak nagy esőzésekkor látni valamit a vízből.

A játékos verseny mögött komoly szervezés áll, szombaton délelőtt az előfutamokra került sor, kora délután az elődöntők, később délután pedig döntők lesznek a Vince utcában, ezen felül a kis kalózok több kategóriában is megmérettethetnek: lesz cserző-sprint, kalóz-kacskakör és nyíltvízi akadályverseny is. Aki üres kézzel érkezik a Tettye-patakhoz, az a helyszínen készíthet magának papírhajót, amivel a cserző-sprinten és a Poturlok-versenyen indulhat, de akinek már van hajója, az a kalóz-kacskakörön mérheti össze tudását a többi kis kalózzal.