Pécsi cég építhet közel hatmilliárdért kikötőt Mohácson

Busók partraszállása Mohácson a Duna-parton - Forrás: MTI

A Platina Baunál dolgozott 2009-ig Nagy Csaba pécsi fideszes politikus, Baranya egyik országgyűlési képviselője.

Újabb közbeszerzést nyert el az a cég Baranyában, amelyben évekig Nagy Csaba, a térség egyik fideszes országgyűlési képviselője is dolgozott – írja az Átlátszó. A pécsi Platina Bau Zrt. ezúttal kikötőt építhet Mohácson 5,79 milliárdért, de más munkáik is vannak a városban – olvasható a lap cikkében.

Az Átlátszó emlékeztet: 2009-ben, Nagy alpolgármesterré választása után lépett ki a cégből, amely aztán számos munkát is elnyert az új városvezetés regnálása idején. A lap a hvg.hu 2012-es cikkére hivatkozva azt írja: a cég alvállalkozóként bekerült a Bayer Center Zrt. alá Pécs főterének felújításába, és részese lett a Pécs 2010 keretében megvalósuló közterület felújítási program egyéb állomásainak is. Később pedig részt vett a Zsolnay Kulturális Negyed építésében is.

A cég az elmúlt években számos közbeszerzést nyert el, Mohácson is dolgoznak: Mohácson pedig ők felelnek a Busójárás színtereinek fejlesztéséért, az Újváros parkosításáért, és a Szepessy tér rehabilitációjáért is – olvasható az Átlátszó cikkében.

A kikötőberuházás nyerteséről ugyan a veszélyhelyzet alatti különleges jogköréből adódóan formálisan a mohácsi szocialista polgármester döntött, de mozgástere nem nagyon volt az eljárásban. Az Átlátszónak Csorbai Ferenc elmondta:

  • az eljárásban egy még 2019. nyarán kijelölt és eljárásban döntéseket hozó 3 tagú bíráló bizottság tett döntési javaslatot felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó felügyelete és ellenjegyzése mellett;
  • a döntési javaslat aztán a Miniszterelnökség ellenőrzésén esett át, végül megkapta a Miniszterelnökség szabályossági tanúsítványát is;
  • ő ezt a Miniszterelnökség által jóváhagyott döntési javaslatot fogadta most el. 

Csorbai szerint a döntésre Nagy Csabának kihatása nem volt, igaz, a polgármester a céggel való kapcsolatról sem tudott – írja a lap.

Csorbai Ferenc, Mohács MSZP-s polgármestere

Csorbai Ferenc úgy lett Mohács polgármestere, hogy az őszi választások előtt nem sokkal a várost több ciklus óta irányító fideszes Szekó József tragikus körülmények között elhunyt. A Fidesz nem tudott jelöltet állítani helyette, így az egyedüli induló Csorbai nyerte a polgármester-választást, de mögötte Fidesz-többségű képviselő-testület áll. Utóbbi elég gyorsan meg is nyirbálta a városvezető döntési jogköreit. Ha nincs a veszélyhelyzet, már régen feloszlatta volna magát a mohácsi testület, hogy új választást kelljen kiírni. A Fidesz-közeli Pécsi Újság mohácsi “leányvállalata”, a Mohácsi Újság szerint ez rövidesen meg is történik. Július 6-ára azaz jövő hétfőre tűzték ki a mohácsi képviselő-testület soron következő ülését, amelynek napirendjén szerepel a testület feloszlatása is – tájékoztatta a lapot Pávkovics Gábor, Mohács fideszes alpolgármestere. Pávkovics lehet egyébként a kormánypárt polgármesterjelöltje a városban. A polgármester- és képviselőválasztást várhatóan valamikor ősszel rendezik.

hirdetés

Hirdetés