Péterffy Attila: „A versenyszféra iramához szoktam”

Nyőgéri Lajos személyében új alpolgármestert választott maga mellé Péterffy Attila. Személyét több körben egyeztette a városvezető politikai erőkkel, de a döntést jogi értelemben egymaga hozta meg. Ennek hátteréről kérdeztük Pécs polgármesterét.

hirdetés
Uránia Mozi

Ha egyetlen okot kellene mondania arra, hogy kettő helyett miért három alpolgármesterrel folytatja a ciklust, mi lenne az?

Lassabban haladnak az ügyek, mint amire számítottam, mint azt elvárom. Nem tehetek róla, a versenyszféra iramához szoktam, abban a tempóban szocializálódtam. Nem szeretnék lassítani, hiszen ahhoz, hogy a választási ígéreteket teljesíteni tudjuk, inkább gyorsítani kell a munka ütemén.

Az új alpolgármester a szociális, népjóléti és lakásgazdálkodási és sportügyekért felel, ez korábban Bognár Szilvia asztala volt. A döntés az ő munkájának, „tempójának” a kritikája?

A legkevésbé sem. Voltak vitáink Bognár Szilviával, egészen élesek is. A teljesítményét, vagy ha már ennél a szóhasználatnál maradtunk, tempóját viszont nem érheti semmiféle kritika. Ahogyan Ruzsa Csabáét vagy másokét sem a környezetemben, mindenki derekasan küzdött. Egészen egyszerűen a több hullámban a városra is lecsapó járvány elvett már most egy évet a ciklusból, lelassított egy sor olyan folyamatot, aminek óriási lendülettel vágtunk neki 2019 őszén. Senki sem tehet róla, a saját mércénkhez képest mégis lemaradásban vagyunk, ezt be kell hoznunk valahogy.

Mégis éppen Bognár Szilviának lett most kevesebb jogköre, munkája.

Mi sem áll ettől távolabb. Az ő feladata lesz elősegíteni, hogy Pécs, Európa egykori kulturális fővárosa felkerüljön a kulturális térképre, a hazaira és a nemzetközire egyaránt. Megválasztásom óta hangsúlyozom a külkapcsolatok, a testvérvárosi viszonyok fontosságát. Az alpolgármester asszony  még hangsúlyosabb feladata lesz, hogy ezek az elemek valódi tartalommal teljenek meg, és lehetőség szerint a gazdasági kapcsolatok kialakulását, erősödését is messzemenően elősegítsék. Bőven van tehát feladat és felelősség. A harmadik alpolgármester belépése egy komoly lehetőség, hiszen Szilvia így sokkal több időt, energiát szentelhet a kultúra és a külkapcsolatok területére, mélyebben, részleteiben tud erre fókuszálni. Nem titok az sem, hogy a lépéstől ezen a területen még komolyabb előrehaladást, eredményeket várok. Mindez nyilván azzal jár, hogy sokkal többet kell majd utaznia, ez elkerülhetetlen ahhoz, hogy külföldi befektetőkkel találkozzon, hogy a munkahelyek számát kellő tempóban tudjuk bővíteni. Ez egy komoly feladat, a léc is igen magas, de Bognár Szilvia kiváló adottságokkal bír, bízom a kitartásában és a rátermettségében. 

Ha már rátermettségről van szó, Nyőgéri Lajosnak bő egy éve még bizottsági elnöki posztjáról is le kellett mondania, amikor kiderült, hogy a NAV megszűntette három cégét.

Én akkor sem gondoltam úgy, hogy le kellene mondania, és most sem. Ő döntött így, én pedig elfogadtam. Alpolgármesterként nem a gazdasági szféráért felel, hanem a sportért, a szociális és lakásügyekért, ezekben pedig nagyon komoly tapasztalata van és szociálpolitiai egyetemi végzettséggel is rendelkezik, amilyennel, ha jól tudom, senki más nem bír a közgyűlésben. Abban bízom, hogy a területen elért eredmények azt igazolják majd, hogy személye jó választás volt. 

A pécsieknek egy újabb alpolgármester fizetését kell hónapról hónapra kigazdálkodnia. Meg fogja ez érni az adófizetőknek?

Nyilvánvaló, hogy többletköltséget jelent majd egy újabb alpolgármester kinevezése. Most érvelhetnék azzal, hogy ez Pécs költségvetésének mennyire elhanyagolható hányada, de a lényeg a legkevésbé sem ez. Lényegében ez az ára annak, hogy a járvány miatt gyakorlatilag elvesztettünk egy évet. Azt gondolom, hogy ez a befektetés megéri majd a pécsieknek.  A szociális területen rendkívül sok tennivaló maradt ránk, és a járvány is rengeteget rombolt, Pécsett is. A koronavírus és az általa okozott gazdasági visszaesés legnagyobb vesztesei nyilván a legelesettebb pécsiek, de sok olyan család is gondoskodást igényel, amelyek előtte még éppen talpon tudtak maradni.

És ez csak egy újabb alpolgármesterrel orvosolható? 

Ha ez a terület valamikor rendkívüli odafigyelést és törődést igényel, akkor az most van. Igen, valóban kiadást jelent egy alpolgármester fizetése. Ám egy rosszul, késve meghozott vagy megalapozatlan döntés ennek a sokszorosába kerülhet, csak anyagiakban mérve. Ezen a területen pedig a pénznél sokkal több forog kockán: minden egyes döntés emberek, pécsiek kilátásait, boldogulását sodorhatja veszélybe. Ez a terület ma óriási felelősséget jelent és teljes embert kíván, ráadásul továbbra is csak olyat, aki döntésképes és jártas ezen az összetett és érzékeny területen. Nem kis kihívás, de nagyon komolyan bízom abban, hogy Nyőgéri Lajos, akinek rendkívül komoly tapasztalata van a területen, állni fogja a sarat. Erre pedig nagy szükség is lesz, mert a járvány miatt, ha a programunk végrehajtását nézem, gyakorlatilag 5 év munkáját kell a hátralévő 4 év alatt befejezni, ezen a területen is.