Péterffy Attila lezáratja a kirándulóhelyeket és közparkokat a hosszú hétvégére

Orfű, Abaliget, Hosszúhetény és Óbánya polgármestere is úgy döntött, hogy nem jöhetnek kirándulók a településre a hosszú hétvégén. A Dombay-tó környéke sem látogatható.

Pécs polgármestere közleményben tudatta, hogy az összes pécsi kirándulóhelyet és közparkot lezáratja a hosszú hétvégére.

Ezek a következők:

  • tüskésréti szabadidőpark és annak parkolója
  • Mandulás játszótér és annak parkolója
  • malomvölgyi szabadidőpark és annak parkolója
  • Éger-völgyi parkerdő és annak parkolója
  • tv-torony alsó és felő parkolója
  • a Lapis-tetőnél lévő parkoló
  • a Tettye park és annak parkolója

A Biokom pedig lezárja a teljes mecseki Parkerdőt.

A rendelet betartatására Péterffy Attila a közterület-felügyeletet és a rendőrséget kérte fel.

Péterffy Attila elrendelte azt is, hogy az Árkádban és a Pécs Plazában a hosszú hétvégén kizárólag az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák tarthatnak nyitva. Ez praktikusan a szombati napot érinti, mivel a péntek, a vasárnap és a hétfő eleve ünnepnapok.

A közlemény szerint jövő héten rendeletet ad ki a polgármester a városi piacokra vonatkozólag, ami várhatóan módosítani fogja a 65 év felettiek korhatáros vásárlásának időkorlátait.

Ma reggel Orfű polgármestere, Füziné Kajdy Zita is bejelentette, hogy lezárja a települést a kirándulók előtt, a falu összes parkolóját lezárják, csak orfűi lakosok, üdülőtulajdonosok és érvényes horgászengedéllyel rendelkezők tartózkodhatnak a településen. Ugyanezt jelentette be Abaliget polgármestere is. Hosszúhetény és Óbánya sem látogatható az ünnep alatt. Ezekre a településekre hagyományosan sok kiránduló érkezik. Kozármislenyben ma éjféltől hétfő éjfélig lezárják a művelődési ház előtti parkolót, a Városháza előtti teret, és tilos a horgászat a horgásztónál ebben az időszakban. (Ebben a cikkben összeszedtük a polgármesteri közleményeket.)

A polgármesterek jogilag nem tudtak volna előbb reagálni az új, számukra az eddiginél szélesebb körű felhatalmazást nyújtó helyzetre, mivel a kormányrendelet csütörtök éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben. Ebben annyi áll, hogy 2020. április 10. 00.00 órától 2020. április 13. 24.00 óráig terjedő időtartamra a települési önkormányzat rendelettel a település, illetve a fővárosi kerület vonatkozásában a kijárás korlátozására a rendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapíthat meg. Illetve, hogy a most meghosszabbított kijárási korlátozások ideje alatt az önkormányzatok határozhatják meg a piacok nyitvatartási rendjét, illetve azt, hogy mikor látogathatják a 65 évnél idősebbek a piacokat.

Péterffy Attila közleménye:

A koronavírus okozta járvány terjedésének lassítása érdekében Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere Magyarország Miniszterelnöke által ráruházott felhatalmazással élve a korábbi lomha és félénk kormányzati lépéseken túllépve egyértelműen és azonnali döntéseket hoz a szükséges területeken. Jelentős késéssel sikerült e felhatalmazást megadni, így most a polgármesterek nem tudtak időben felkészülni a körültekintő intézkedéseik meghozatalára. Kifejezetten örülünk, hogy a húsvéti időszakra vonatkozó döntési jogkör átadására nem húsvét hétfőn került sor.

Közparkok zárása húsvét időszakára

Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere Magyarország Miniszterelnöke által ráruházott felhatalmazással élve április 10., péntek reggel 8 órától április 13., hétfő este 22 óráig lezárja a közforgalom elől Pécsett azokat a közterületeket és parkolókat, amelyeket hagyományosan sok kiránduló keres fel hétvégenként és az ünnepi időszakokban. 

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján jelentős számú tömeg jelent meg a közparkokban, ezért a vírus terjedésének megállítása érdekében ezeket a közterületeket is le kell zárni.

Ezek a közterületek és parkolók a következők:

– Tüskésréti szabadidőpark és annak parkolója

– Mandulás játszótér és annak parkolója

– Malomvölgyi szabadidőpark és annak parkolója

– Éger-völgyi parkerdő és annak parkolója

– Tv-torony alsó és felső parkolója

– Lapis-tetőnél lévő parkoló

– Tettye park és parkoló

A Biokom Nkft. ezzel párhuzamosan lezárja a Mecseki Parkerdő teljes területét.

Az említett közterületek felkeresése a kijelölt időszakokban tilos.

Az önkormányzat vezetése felkéri a közterület-felügyeletet és a rendőrséget, hogy gondoskodjon a polgármesteri rendelet betartatásáról és ellenőrizze az elkövetkező napokban az említett területeket.

Az Árkád és a Pécs Pláza bezárása a teljes hosszú hétvégén

A teljes hosszú hétvégén az Árkád és Pláza esetében is él Pécs Polgármestere a korlátozás jogával, ezért a patika, drogéria és az élelmiszerboltok kivételével minden üzlet bezárását elrendeli.

Szankcionálás

A rendeletben szereplő korlátozások megszegése egyértelműen szankcionálásra kerül. A kihirdetett szabályok betartását a rendőrség és a közterületfelügyelet munkatársai ellenőrzik és szankcionálják, ha szükséges.

Piacok idősek számára történő korlátozása a teljes veszélyhelyzet idejére

Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere felhatalmazást kapott a veszélyhelyzet teljes időtartamára arra, hogy a piacok 65 év felettiek általi látogatását korlátozza. Pécs Polgármestere ezzel kapcsolatban rendeletet ad ki jövő héten a teljes veszélyhelyzet idejére vonatkozóan. A rendelet várhatóan változtatni fog a korhatáros vásárlás időkorlátain. 

A rendelkezés nemcsak az ünnepi hétvége, hanem a kormány által meghirdetett országos veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt érvényes lesz.

Kérjük, a pécsi polgárok maradjanak otthon az ünnepek alatt is! Ne látogassanak, ne keressenek fel olyan területeket sem a város területén, sem azon kívül, ahol sok ember összegyűlhet! Vigyázzunk egymásra!

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere

Hirdetés