Polgármesteri biztos felügyelheti a pécsi sportberuházásokat

A tervezett pécsi aquapark látványterve 2018-ból - Az előkészítési folyamat is megrekedt az előző városvezetés idején

Új vezető került a pécsi önkormányzat gazdaságfejlesztési főosztályának élére, a kiemelt sportberuházásokat pedig polgármesteri biztos fogja koordinálni, amennyiben a közgyűlés erre rábólint.

Ha szeptember 22-én a közgyűlés megszavazza, kiemelt sportberuházásokért felelős polgármesteri biztos lehet Török Ottó, aki 2019 decembertől mostanáig a PSN Zrt. főtanácsadójaként dolgozott. Többek között a tervezett akvapark és versenyuszoda, valamint az új labdarúgó-stadion projektjeinek előkészítését kell majd koordinálnia. Hogy pontosan mi lesz a feladata, arról magát az érintettet kérdeztük. 

hirdetés

Török Ottó a PécsMa.hu-nak elmondta, az új pécsi városvezetés több, részben előkészített projektet örökölt elődjétől. Ilyen volt például a már az elején megfeneklett akvapark-beruházás, vagy az új labdarúgó-stadion építésének terve, amire sajtóhírek szerint nemrég a kormányfő is rábólintott. Ezen kívül Pécs bekerült az országos jégpályafejlesztési, és a versenyuszoda-építési programba is, ráadásul honvédelmi sportközpontot is létesítene Pécsett a kormányzat. Ez összességében egy akkora fejlesztési csomag, aminek önkormányzati oldalról egy kézben kell lennie – magyarázta Török Ottó. Saját polgármesteri biztosi pozícióját Fürjes Balázséhoz hasonlította, aki a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa. 

„Egyfelől feladatom lesz a kormányzattal, elsősorban Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral való folyamatos kapcsolattartás, másfelől pedig a város érdekeinek képviselete ezeknek a beruházásoknak a során. A projektek koordinálása, nyomon követése, előkészítése, és a megvalósult objektumok hasznosítása is a feladataim közé tartozik” – nyilatkozta lapunknak Török Ottó. Hangsúlyozta, hogy bár várhatóan kormányzati forrásból valósulnak majd meg ezek a beruházások, az önkormányzatnak is lesznek velük kapcsolatban városfejlesztési kötelezettségei és feladatai, és egyáltalán nem mindegy, milyen erősen tudja a projektek megvalósulása során az érdekeit érvényesíteni a város. A szakember elmondta azt is, hogy az önkormányzat le fogja tenni a saját koncepcióját mindegyik fejlesztéssel kapcsolatban, a helyszínt, az épületeket, és azok hasznosítását illetően.

Török Ottó feladata a PSN-nél egyébként egy olyan új működési modell kialakítása volt, ami fenntarthatóvá teszi a céget, ami eddig nagyrészt állami és önkormányzati támogatásból tartotta fenn magát. A korábban Budapesten dolgozó 49 éves szakember sportcsaládból származik. Nagybátyja dr. Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, édesapja dr. Török Ottó olimpiai bronzérmes öttusázó, a MOB egykori igazgatója. Török Ottó maga is sportolt: válogatott kardvívó volt. 

1997 és 2001 között a Népstadion és Intézményei Igazgatóság igazgatóhelyettese, 2005 januárjától 2006 decemberéig a Nemzeti Sportközpontok, Budapesti Olimpiai Központ és Népligeti Sporttelep igazgatója volt. 2007 januárjában a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet főigazgatójává nevezték ki. 2008 szeptemberében kormányzati szerepet vállalt: az Önkormányzati Minisztérium sportért felelős szakállamtitkára lett.

2010 után saját tulajdonú, sportszakmai tanácsadással, ingatlankezeléssel, vezetési tanácsadással foglalkozó cégeit vezette, de részt vett például a 2017-es vizes vb szervezőbizottságának tagjaként a rendezvény biztonsági koordinációjában is. 2017-től ez év augusztusáig a Vasas Jégcentrumot üzemeltető cég ügyvezetője volt. Török 2012 óta a Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagja, jelenleg a szervezet gazdálkodásért felelős alelnöke.

Polgármesteri biztosi munkájáért havi bruttó 1 millió 100 ezer forint díjazásban fog részesülni, amennyiben szeptember 22-én kinevezésére a pécsi közgyűlés rábólint.

Új vezető foglalkozik a befektetőkkel

Szeptember 1-je óta Varga Péter az önkormányzat Gazdaságfejlesztési Főosztályának vezetője, miután elődje, Jankó Agnéta távozott a városházáról. A 39 éves Varga 2007-től 2018-ig az OTP-nél dolgozott, számos területen kipróbálta magát. Dolgozott a banknak külföldön, Szerbiában és Romániában, angolul, olaszul beszél. A Pécsre érkező lehetséges befektetők úgynevezett egyablakos kezelése, kiszolgálása, információkkal való ellátása, releváns helyi szereplőkkel való összekötése az általa vezetett főosztály egyik fő feladata.

Varga Péter a PTE Közgazdaságtudományi, majd Állam és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. Dolgozott projektmenedzserként a Dél-Dunántúli Fejlesztési Kft-nél, aztán következett az OTP. A régió több fiókját vezette, majd először a szerbiai, később a romániai leánybanknál volt projektvezető, illetve ország-menedzser. Dolgozott a bank dél-dunántúli régiójánál lakossági mobilbankári vezetőként, végül a vállalat Digitális Transzformációs Programjában tevékenykedett mint projektmenedzser

Hirdetés