Rázga Miklós: az önkormányzat biztosította a fedezetet, a dolgozók időben megkapták a fizetésüket

Rázga Miklós, a PNSZ igazgatója
Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő pár napja arról beszélt, lehet, hogy nem fognak tudni fizetést adni a pécsi színházban. FRISSÍTÉS: a ZSÖK-nek is utalt a város, ott sem maradtak el a fizetések, pedig az elmúlt hetekben ezzel is riogattak többen, többek közt az említett politikus is.

“Fizetés nélkül maradhatnak a pécsi színészek” címmel jelent meg interjú április 27-én a kormánypárti Magyar Nemzetben Rázga Miklóssal, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójával. Két nappal korábban Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője egy Facebookra posztolt videóüzenetben arról beszélt, hogy a Pécsi Nemzeti Színházban nincs pénz a fizetésekre, ezért előfordulhat, hogy májusban nem fognak tudni bért fizetni a színészeknek és más alkalmazottaknak. Ezt egyébként már egy héttel korábban, egy közleményben is megpendítette, amiben nem mellesleg elismerte, hogy a kormány átvenné az annak idején éppen a kulturális decentralizáció jegyében is létrehozott ZSÖK-öt.

Hoppál Péter a színház épülete előtt állva fogalmazta meg üzenetét – Forrás: Hoppál Péter Facebook-oldala
Az előzmény: egyedüliként az országban csak a Pécsi Nemzeti Színház közös finanszírozásáról nem született még meg a megállapodás a tulajdonos önkormányzat és a kormány között. Péterffy Attila polgármester az elmúlt hetekben többször is utalt rá, hogy szerinte a kormányzat a Pécsi Nemzeti Színház támogatásának visszatartásával akar nyomást gyakorolni a városvezetésre annak érdekében, hogy az adja át az államnak Pécs kulturális holdingját, a ZSÖK-öt. Azt csak a motivációk tisztázása miatt mi tesszük hozzá: elég nagy zsákmányt jelentene a Fidesznek és a kormányzatnak, ha egy ellenzéki városban megszereznék az önkormányzat egyik legnagyobb költségvetésű és presztizsű cégét. A kormányoldalon elhangzott sajtónyilatkozatokat követően, április végén a polgármester közleményt adott ki arról, hogy a tárgyalások folyamatosak a színház támogatásáról a kulturális kormányzattal. Ebben a közleményben kitért arra is, nem érti, miért pesszimista a színházigazgató a fizetéseket illetően.
Megkérdeztük Rázga Miklóstól, a színház igazgatójától e-mailben, átutalta-e a pécsi önkormányzat a fizetésekhez szükséges pénzt az intézménynek. Az igazgató a következőt válaszolta lapunknak: “Az Önkormányzat biztosította a fedezetet a májusban esedékes áprilisi bérek kifizetésére, így a dolgozók időben megkapták a fizetésüket.”
FRISSÍTÉS: 19.45: Megkérdeztük e-mailben a ZSÖK ügyvezetőjét, Rózsa Zoltánt is, hogy a többek között a Zsolnay negyedet, Kodály Központot, világörökségi helyszíneket, Bóbita Bábszínházat üzemeltető önkormányzati cégnél fizettek-e bért májusban, utalt-e erre pénzt az önkormányzat. Hoppál Péter, feljebb linkelt közleményében ugyanis nemcsak a színházzal, hanem a ZSÖK-kel kapcsolatban is azt mondta: “május 3-án már valószínűleg nem tudnak bért sem fizetni”. Rózsa Zoltán lapunkat úgy tájékoztatta, az önkormányzat mindent rendben elutalt, így fizettek béreket a cégnél.