Az augusztus 29-ei rendkívüli közgyűlés fedezet biztosítása mellett döntött egy átfogó pécsi zebrafelújítás elindításáról. A kivitelezési közbeszerzés rövidesen indul.

Huszonnyolc teljesen új zebra és három úgynevezett gyalogos átvezető létesül a városban jövő tavaszra. Ez természetesen nem csak új felfestéseket jelent, hanem komplex felújítást. – Mindegyik zebra új közvilágítást kap, a tervezett költségvetés negyedét teszi ki a közvilágítás fejlesztése. A költségek további egyharmada a hatósági előírásokkal kapcsolatos feladatra megy – mondta el lapunknak Ruzsa Csaba. E feladatok közé tartozik – a közműkiváltások mellett – az érintett gyalogátkelőhely tágabb környékének megépítése, azaz több száz méter járda, padka és szegély megépítése. – Van, ahol hatósági előírások alapján támfalépítésre kerül sor, illetve van, ahol buszmegállókat kell áthelyezni hatósági előírások miatt. A zebrák kialakítása tehát a tervezett költségvetés csak mintegy 25-30 százalékát jelenti. A fentiek mellett több esetben teljesen új közlekedési és forgalomirányító lámpát helyeznek majd ki a főutakon – hangsúlyozta a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester.

Ruzsa Csaba lapunknak beszélt arról is, hogy a közbeszerzés során a nyílt versenyeztetés jegyében részajánlatokat is várnak, tehát korántsem biztos, hogy egyetlen cég fogja elvégezni az egész munkát.

A közbeszerzés reményeik szerint november végére lezajlik, azaz idén már elindulhat a projekt előkészítése, tavasszal és nyár elejére pedig befejeződhet a kivitelezés.

Szinte minden városrészt érint a zebraprogram: a mecseki területeken, a keleti városrészben, Uránvárosban és a Kertvárosban is több új zebra, járda és közvilágításfejlesztés valósul meg a lakossági igények alapján. A lakott területek mellett az egyre több betelepülő üzemet magába foglaló, ezért egyre nagyobb forgalmat „bonyolító” déli ipari parkban is létesülnek új gyalogátkelőhelyek.

A projekt tervezői költségvetése mintegy 650 millió forint plusz áfa (kb. 850 millió forint), a végleges árakat a közbeszerzési verseny dönti el.. 

Ruzsa Csaba lapunknak elmondta, a hatóság három helyszínen nem tartotta indokoltnak zebra kialakítását, helyette ún. gyalogos átvezető, azaz az útból fizikailag kiemelt forgalomlassító felfestés kerül az útra villogókkal együtt.

A program nem áll meg, további hét lakossági igény alapján jelzett helyszín esetében a tervezésnél tartanak a szakemberek, ezt követi majd a hatósági engedélyeztetés.

Hirdetés