Tények és tévhitek a koronavírus elleni vakcináról – a pécsi kutatók eloszlatják a kételyeket

Hogyan lehetséges, hogy ennyi idő alatt kifejlesztették az oltást? Mi történik, ha valaki koronavírusos, amikor beoltják, csak még nem tud róla? Az oltóanyagban van cukor, de cukorbetegek is megkaphatják? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolnak a pécsi szakemberek, dr. Botz Lajos professzor, a PTE Klinikai Központi Gyógyszertár és Gyógyszerészeti Intézet vezetője, és dr. Czinner Valéria, a PTE Gyógyszerészeti Intézet és Klinikai Központi Gyógyszertár szakgyógyszerésze.

hirdetés
Uránia Mozi

A két tudós az UnivPécs-nek beszélt az oltásokról: biztonságosak-e, milyen mértékű védettséget adnak, kismamák, alapbetegséggel rendelkezők megkaphatják-e.

A legfontosabb információkat szedtük pontokba.

Biztonságosak a vakcinák?

Dr. Czinner Valéria szerint mind a klasszikus, mind az újgenerációs technológiákkal előállított vakcinák biztonságosnak tekinthetők, amennyiben azokat az európai és a magyar hatóságok is engedélyezték. Botz Lajos pedig hozzáteszi, mindegyik célja ugyanaz, vagyis a fertőzés megállítása.

Rövid időn belül készültek el koronavírus elleni oltóanyagok. Hogy lehetséges ez?

Mint dr. Botz Lajos kifejtette, a Covid egy globális járvány, mely világszerte nagy összefogást igényelt pénzügyileg és a kutatás tekintetében is. Ezt bizonyítja az is – mint a szakember elmondta –, jelenleg több mint 4000 vizsgálat van folyamatban a koronavírus kapcsán. Ilyen arányú munka pedig még soha nem volt egyetlen betegségre összpontosítva. Ráadásul az oltás már évtizedek óta használt eljárás, csak a kórokozó volt új a pécsi tudós szerint.

A régebbi, egyébként jól működő technológiák mellett most már újak is vannak, a 3. generációs vakcina épp egy magyar kutató, Karikó Katalin nevéhez fűződik, de például ő is 1989-ben kezdte meg az mRNS kutatását, és 2005-ben szabadalmaztatta a technológiát – ismertette Botz.

Legyengített vírust kapunk az oltásban, betegek is leszünk?

Nem fertőzést terjesztünk” – hangsúlyozza a professzor. Ez egy védőoltás, a technológiától függően a vírus örökítőanyagának csak egy szakaszát, vagy az elölt vírust tartalmazza. A cél az, hogy fertőzés nélkül tanítsuk meg az immunrendszert a vírus antigénjeinek felismerésére, hogy később ne támadhassa meg a szervezetet a kór.

Beadható az oltás, ha valaki épp covidos, csak nem tud róla?

Ha panaszmentes az oltásra érkező illető, akkor beoltható, ha tünetei vannak (szaglásvesztés, láz, hányinger, fejfájás), nem szabad. És negatív tesztet sem kell benyújtani ahhoz, hogy beoltsák.

100 százalékos védettséget nyújt az oltás?

A koronavírus elleni védőoltás hatékonysága nagyon magas, vagyis a beoltottak nagymértékben képesek általa elkerülni a fertőzést. A közösségi védettség kialakulását tehát elérhetjük vele, vagy azt mindenképp, hogy ne súlyos lefolyású, esetleg halálos kimenetelű legyen a betegség a szakemberek szerint.

A vakcinának sok a mellékhatása…

Botz Lajos erre azt mondta: „Nagyon kevés olyan eszközünk van a gyógyításban, aminek ennyire kevés mellékhatása van, mint ennek az oltásnak“, Czinner Valéria szerint enyhe mellékhatásai vannak, amiket jól lehet kezelni. Ez egyébként minden védőoltás esetében így van, de még mindig jobb, mint veszélybe kerülni, ha megkapjuk a fertőzést.

Csak az idősebbek oltsák be magukat?

A fiatalokra nézve is lehet veszélyes a koronavírus. Dr. Czinner Valéria felhívta a figyelmet: „a korlátozások addig nem oldhatóak fel biztonsággal, amíg a nyájimmunitáshoz elegendő átoltottságot el nem értük. Vagyis addig nem lehetünk együtt a barátainkkal, családtagokkal, nem nyitnak ki az éttermek, színházak, mozik, nem lehetnek rendezvények, és abban sem lehetünk biztosak, hogy a gazdasági helyzetünk változatlan marad.”

Alapbetegség, túlsúly, allergia, emiatt nem kellene oltani?

Épp emiatt kellene, mert ezek kockázati tényezők. Allergia esetén sem kizáró ok, de az érintettekre külön odafigyelnek, megvizsgálják őket – derül ki a cikkből.

Cukorbetegek megkaphatják? Az oltóanyagban is van cukor

A vércukor-értékeket nem borítja fel az oltás, kicsi a vakcina és nagyon kevés cukor van benne, viszont a cukorbetegek számára is fontos lenne az oltás, mivel veszélyeztetett csoportról van szó.

Örökre szól a védettség, ha átestünk a fertőzésen?

Sajnos nem. A betegség elmúlta után 3 hónappal oltható lesz az illető, ajánlott is élni a lehetőséggel.

Kismamák kaphatnak oltást?

Nagyon gyorsan kellett kifejleszteni a vakcinát, ezért még nem volt velük kapcsolatban elég adat mutattak rá a szakértők. Most viszont már egyre több az információ, így a kismama a kezelőorvosával konzultálva mérlegelheti, milyen kockázatokat rejthet számára az oltás, és beoltathatja magát.

Ha pedig a nő nem tudja, hogy várandós, akkor sem lehet baj, az eddigi adatok szerint az oltástól nem károsodik a magzat, viszont igen kockázatos lehet a szülés, ha elkapja a koronavírust.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.