Neves színészek, egy profi koreográfus, több tucat táncos és statiszta, öltöztetők, számos segítő és nem utolsó sorban Moravetz Levente. Ez kellett ahhoz, hogy 2009-ben egy csodás dolog induljon el Szigetvárról: a Zrínyi1566 rockmusical.

Ennek már lassan tíz éve, a társulat pedig nemrég kezdte meg a tizedik évadot Gyulán. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan is indult el ez a darab, és mi a titka annak, hogy még mindig töretlen sikerrel játsszák itthon és külföldön egyaránt.

– Úgy indult, hogy azt mondták, ezt nem lehet megcsinálni. Nekem ilyet nem szabad mondani, mert én megcsinálom – így kezdett hozzá a darabhoz Moravetz Levente, pécsi író, rendező. – Szigetvár nem egy sikersztori, és igazából nem is tudtam, hogyan lesz ebből álló vastaps. Aztán lett. 2009-ben, amikor az első előadás után felállt a közönség, akkor éreztem, hogy csináltunk valamit. Azért mondom, hogy csináltunk, mert ehhez rengeteg ember kellett. Remek színészek, táncosok, és Paizs József néhai polgármester, akivel összekapaszkodtunk és azt mondtuk: megcsináljuk!

Az első finálé még 2009-ben:

És megcsinálták. Kilenc éve egy nagyon jó kis csapat fonódott össze, természetesen azóta jöttek, és mentek is el új emberek a társulatból, de nagyon sokan maradtak a csapattal.

– 2009-ben egy kislány ballagott be a színpadra totyogni. Most felnőtt nő, és valószínűleg, hogy a gyermeke is játszani fog ebben a darabban. És ez szörnyű! (nevet) Természetesen nem azért, mert itt van még velünk, hanem mert csak ezeken a fiatalokon látom, hogy telik az idő – tette hozzá a rendező.

A közel száz főből álló társulatot úgy gondoljuk, hogy nem egyszerű feladat koordinálni. És ezt Moravetz Levente is megerősítette: „Hogy hogyan bírom ki? Úgy, hogy amikor vége van egy ilyen nyári szériának, akkor bevonulok az idegosztályra, és ott kikúrálnak egy hétig” (nevet).

A társulat

Leventének egyébként több segítője is van, hogy minden gördülékenyen menjen, többek között Oláh-Fenyvesi Judit segédrendező és Halmi Zoltán, aki a koreográfiáért felel. Utóbbi a Vasas Táncegyüttessel érkezett még 2009-ben Szigetvárra. Elmondása szerint akkor a táncosok miatt egy pillanatig sem izgult, ugyanis már nagyon régóta dolgoztak együtt. „Ha izgultam valamiért, akkor azért, hogy hogyan fog ez összeállni, hogy jó-e, amit kitaláltam, passzolni fog-e a dolog. Emlékszem, mondták, hogy amikor már nagyon benne voltam az egészben, és amikor aludtam, akkor is járt a kezem-lábam és számoltam magamban.

– Azóta viszont sok idő telt el, és azt gondolom, az, hogy ennyi ideje játsszuk, ennyi ideje sikerrel játsszuk, azt jelenti, hogy az embereknek tetszik; nagyon szeretném, ha ez még hosszú ideig működne. Abban gondolkodom, hogy egy kis ráncfelvarrást kell majd csinálni, a név marad, csak egy picit aktualizálni lehetne a darabot. Rájöttem, hogy vannak olyan részek, amiket ügyesebben meg lehetne oldani, vagy jobban nézne ki egy térforma. De ez a jövő zenéje, vagyis tánca!

Az egyik dal, amihez Halmi Zoltán készítette a koreográfiát:

A történelmi színdarabban számos neves színész játszik, többek között Dévényi Ildikó (Anna, szakácsnő), Csengeri Attila (Cserenko Ferenc, kamarás), Feke Pál – Szomor György (Lahib, janicsár), Beleznay Endre (Szokoli Mehmed, török nagyvezér), Vermes Tímea (Rosenberg Éva, Zrínyi felesége), Vidákovics Szláven (Gerecs Bartolus, hadnagy) Götz Attila (hadnagy), a főszerepet, vagyis Zrínyi Miklóst Sasvári Sándor alakítja.

Sasvári Sándort 2009-ben hívta fel Moravetz Levente, aki elmondta, hogy már megírta a darabot, és megvan az egész társulat, csak Zrínyije nincs.
– Találkoztunk egy kávézóban, ahol odaadta a szövegkönyvet, és adott egy CD-t, hogy hallgassam meg. Nagyon fontos, hogy a zene tetsszen nekem, és nekem való legyen, az ízlésemnek, a hangomnak, az egyéniségemnek. Ezután elváltunk, majd hazafelé beraktam a kocsiban a CD-t, és az első szám után hívtam Leventét, hogy boldogan elvállalom a szerepet. Azóta pedig töretlen sikerrel játsszuk a darabot itthon és külföldön egyaránt – mondta Sasvári Sándor.

A neves színészekből, pécsi és dunaújvárosi táncosokból, szigetvári statisztákból álló, közel százfős társulat egyébként már rengeteg helyen megfordult, több ezer kilométer van a hátuk mögött. Elvitték a darabot Eszékre, Simontornyára, Vajdahunyadra, Egerbe, Gyulára, sőt Kolozsváron is jártak már, ahol több mint harmincezren voltak kíváncsiak a szigetvári ostromról szóló darabra.

Szeptemberben pedig ismét a megszokott helyen, időben, Szigetváron lesz látható a zrínyis csapat, amire jegyet itt tud venni.

Fotók: Perczel Adrienn

Hirdetés